Review Tobias Sammet's Avantasia - A Paranormal Evening With The Moonflower Society

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Tobias Sammet's Avantasia

Album: A Paranormal Evening With The Moonflower Society

Genre: Symphonic metal

Label: Nuclear Blast

"Het meesterbrein achter Tobias Sammet’s Avantasia, uiteraard Tobias Sammet himself, bracht dit jaar wederom een pracht van een opera metal plaat uit, genaamd A Paranormal Evening With The Moonflower Society."

De titel van het album is een hele mond vol, maar het is ook een heel gevuld album met tal van prachtige nummers. Vaste waarden die de muziek verzorgen zijn Sascha Paeth en Oliver Hartmann (lead & rhythm gitaar), Felix Bohnke (drums) en Michael Rodenberg (keyboard), gast backing vocals zijn Herbie Langhans en Ina Morgan die zich al wisten te bewijzen op het podium bij de vorige tournee met het album Moonglow van 2019.

Avantasia is natuurlijk geen Avantasia zonder een talrijk aantal gastzangers. Enkele bekende stemmen die eerder al op Avantasia-albums verschenen, zijn Ronnie Atkins (Pretty Maids), Bob Catley (Magnum), Michael Kiske (Helloween), Jorn Lande (Masterplan), Eric Martin (Mr. Big) en Geoff Tate (ex-Queensrÿche). Er zijn ook enkele nieuwkomers op het album. De eerste hiervan is Ralf Scheepers van Primal Fear die niet alleen stevige vocals, maar ook frequent de hoge noten verzorgt tijdens de liedjes. The Wicked Rule The Night was de eerste single die werd uitgebracht met hem als gastzanger en zette de verwachtingen meteen hoog voor een goeie plaat. Daarnaast is er ook niemand minder dan tweede nieuwkomer Floor Jansen van Nightwish die als enige zangeres enkele mooie liedjes inzong.

De stevige vocals worden vooral gebracht door Jorn Lande en Ralf Scheepers. Normaal gezien zorgt Ronnie Atkins ook voor krachtige zang, maar hij zong het eerder ingetogen Paper Plane, wellicht om zijn stem wat te sparen nadat hij in 2020 werd gediagnostiseerd met longkanker. Ook aanwezig is de zoetgevooisde stem van Bob Catley. Als tegenkanting klinken de hoge en vaak scherpe vocalen van Michael Kiske, Geoff Tate en Tobias Sammet zelf.

Verrassend vond ik dat ik vooral fan ben van Rhyme And Reason, ingezongen door Tobias Sammet en Eric Martin. Eric Martin’s liedjes zijn nog nooit echt mijn favoriete nummers geweest. Ik hou eerder van stevigere stemmen, maar het liedje doet je echt dansen en springen. Of het zo snel zou lukken om mee te zingen zonder je tong in de knoop te krijgen, is een ander verhaal.

Momenteel staat Avantasia enkel gepland voor één show in Brazilië in 2023. Vermoedelijk breien ze daar een nieuwe tournee aan vast. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen Avantasia-fans de band terug verwachten op het Alcatraz festival in Kortrijk, een vervolg op hun prachtige optreden daar in 2019. Fingers crossed!

Tracklist:

 1. Welcome To The Shadows
 2. The Wicked Rule The Night
 3. Kill The Pain Away
 4. The Inmost Light
 5. Misplaced Among The Angels
 6. I Tame The Storm
 7. Paper Plane
 8. The Moonflower Society
 9. Rhyme And Reason
 10. Scars
 11. Arabesque

Meer info over Tobias Sammet's Avantasia:

Beluister op Spotify!

avantasia a paranormal evening with the lmoonflower society album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!