Review Toxpack - Schall & Rausch

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Toxpack

Album: Shall & Rausch

Genre: Punk

Label: Napalm Records

We hebben het reeds ten treuren herhaalt, we blijven dat doen. Punk is niet dood, het is geëvolueerd. Dat is de eerste gedachte die door ons hoofd flits bij het beluisteren van Schall & Rausch van Duitse punkband Toxpack. De band timmert sinds 2001 aan de weg, heeft verschillende personeelswissels ondergaan, maar staat na al die jaren nog als een huis. Dat blijkt nog maar eens uit deze krachtige, energieke en knallende parel van een punkplaat. Het extra leuke aan Shall & Rausch is dat alles in de Duitse taal wordt gezongen, wat ervoor zorgt dat we toch een heel unieke schijf voorgeschoteld krijgen. Uiteraard blijft die typische 'punk attitude' stevig overeind staan. Vanaf een kort en bondige intro Intrada vliegen de songs als kanonskogels over ons hoofd, tot geen spaander geheel blijft van onze hersenpan. De songs hebben bijna allemaal een exacte duurtijd van circa drie minuten dertig. Steeds worden diezelfde mokerslagen uitgedeeld, en toch voelt het niet aan dat alles diezelfde lijn uitgaat. Net door de ingesteldheid waarop Toxpack hun punk songs door onze strot rammen, worden we van het ene naar de andere adrenalinestoot gedreven.

Kommerz (Die Geier Kreisen weiter ), Willkommen Im Klub en Auf Alte Tage bestaan telkens uit diezelfde technisch hoogstaande riffs, die als botte bijlen door je hart klieven. Razendsnel wordt het tempo daarbij tot een hoogtepunt gedreven, hierop stil staan is onmogelijk. Toxpack blijken daardoor geen doorsnee punk bandje, zoals er veel rondlopen. Ze verleggen als het ware grenzen, zowel vocaal als instrumentaal, binnen dat punk gebeuren. We vragen ons in stilte af waarom we niet eerder hebben gehoord van deze klasseband? Want eerlijk is eerlijk, Toxpack moeten totaal niet onderdoen voor eender welke vermaarde band in dat genre, integendeel. We waren telkens onder de indruk van de snoeiharde gitaarriffs,  de bijzondere vocale aankleding. Echter de drumpartijen nemen vaak de bovenhand. Het is net de percussie binnen songs als Komm mit mir, Explicit wenn du willst of Narben der vergangenheid die ons die ultieme doodsteek geven. Drumsalvo's als vervaarlijke kanonskogels, die voelen als mokerslagen. Tot we compleet murw geslagen in de touwen achterblijven, hamert Toxpack voortdurend op de luisteraar in. Dat is het soort punk waarvoor we met plezier uit onze luie zetel komen, om prompt enkele heilige huisjes omver te schoppen.

Want dat is nog het meest positieve aan band en plaat. Deze songs smeken om live gebracht te worden, op menig podium zal dit zorgen voor een wervelend punkshow zoals in de good old days. Echter, van chaos zoals we dat in de muziekstijl vaak gewoon zijn is geen sprake. Deze heren blijken hun instrumenten op technisch enorm hoogstaand niveau te bespelen, en de frontman blijkt een begenadigde zanger te zijn, die alle toonaarden aankan. Dat blijkt bijvoorbeeld bij eerder vernoemde Narben Der Vergangenheid waar zijn stem aanvoelt alsof hij zijn frustraties en pijn uitschreeuwt, gerugsteund door meesterlijke gitaar riffs en drumsalvo's die door merg en been gaan. Het blijkt ook de rode draad doorheen deze punkplaat te zijn.

Toxpack brengt met Schall & Rausch een grensverleggende punkplaat uit. Gezongen in de Duitse landstaal zorgt dit voor een toch wel heel unieke beleving. Bovendien spelen de instrumentalisten op eenzaam hoog niveau en voel je emoties ontstaan vanuit elke gitaarriff en elke hemelse drumsalvo waarna de vocale aankleding je uiteindelijk compleet murw slaat, telkens opnieuw en opnieuw. Elk van de songs voelen aan alsof je in een wilde moshpit bent terecht gekomen, waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt te zijn. Maar vooral houdt de band je een spiegel voor en drijft het tempo zo hoog op dat je totaal verweesd achter blijft en die toch wel heel uitzonderlijke trip nog eens wil meemaken. We genoten van deze indrukwekkende plaat met volle teugen. Een aanrader voor liefhebbers van grensverleggende punk, zonder fransjes!

Tracklist:

 1. Intrada
 2. Kommerz (Die Geier Kreisen weiter)
 3. Willkommen Im Klub
 4. Auf Alte Tage
 5. Bis Zum Letzten Ton
 6. Reden, Lastern, Lugen
 7. Die Letzten, die sich noch dagegen stellen
 8. In Trummern (feat. Gunnar Schroder & Stefan Ladwig)
 9. Komm Mit Mir
 10. Explicit Wenn Du Willst
 11. Narben der Vergangenheid
 12. Gib Mir Dein Geld
 13. Nichts Geth Mehr
 14. Unbelehrbar
 15. Alles auf Anfang
 16. Profectio

Meer info over Toxpack:

toxpack schall & rausch album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!