Review Turmion Kätilöt - Global warning

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Turmion Kätilöt

Album: Global warning

Genre: industrial metal

Label: Nuclear Blast

"Industrial Disco Metal uit Finland."

De Finnen van Turmion Kätilöt leveren met Global Warning hun negende album af sinds hun oprichting in 2003. Deze zotte bende produceren industrial metal met een toevoeging van technobeats en noemen het zelf disco metal.

Dat alles er niet zo serieus aan toe moet gaan bij Turmion Kätilöt (letterlijke vertaling is de verloskundigen van het verderf) kan je ook afleiden uit hun namen. MC Raaka Pee (vocals), Master Bates (bas), B. Undertaker (gitaar), RunQ ( piano), Shag-U (vocals) en DQ (drum), namen die eerder doen denken aan een hiphopgroepje. Bovendien is Global Warning volledig in het Fins gezongen. Uitzondering op de regel is afsluiter van dit album Mosquito A La Carte (to be contiuned 5), waarin we toch wel een beetje Spaans kunnen ontdekken. Bovendien zijn de titels van de tracks niet altijd de mooiste woorden, laat staan wat er zoal niet verteld wordt in hun teksten. Zelfs de cover van dit album laat niets aan de verbeelding over met de twee naakte vrouwen met zwarte kap over hun hoofd, een discobal omringt met machine geweren. Opgelet: hier is Turmion Kätilöt.

Opener Naitu, betekent ik ben, laat direct horen waar we ons met Global Warning mogen aan verwachten. Krijgen we een wat eenvoudige intro, dan barst na een halve minuut de energie los. Een nummer in het genre die we ook kennen van bands als Rammstein. Druisende beats en riffs gekoppeld aan een zeer herkenbaar en aanstekelijk refrein. De bijhorende videoclip laat niets aan de verbeelding over. Kyntövuohi vervolgt zowat het geopende pad dat voorganger Naitu heeft geëffend. Viha Ja Rakkaus ( woede en liefde) start, zoals de titel je zou doen vermoeden, niet met woede maar zou zelf kunnen doorgaan als een semi ballade. Waarna, naarmate het nummer vordert, er een mooie samenzang gecreëerd word.

Met Turvasana krijgen we pure techno die vlug zijn industriële toets krijgt dankzij de ijzige vocalen van MC Raaka Pee. Vloeken in het Fins is Jumaluata (godverdomme). Zo komt deze track dan ook over, een beetje agressief. Spijtig genoeg kan ik geen Fins want volgens mij wordt er in deze liedjesteksten heel wat onzin en rariteiten verteld. Zoals Revi Minut Auki (scheur me open). Hoewel dit nummer iets minder dreunende beats heeft dan de rest van dit album. Sano Kun Riittää (zeg wanneer genoeg) spreekt zichzelf een beetje tegen. Een opgevend en indrukwekkend nummer dat maar blijft doorgaan. Zeg maar wanneer het genoeg is. Ikävä (saai) is misschien als titel verkeerd gekozen want zoals dit het geval is van op dit album, heeft ook dit nummer een soort lijm die ervoor zorgt dat je toch geboeid blijft plakken.

Mede door de conora uitbraak heeft ook deze band  zijn toerplannen moeten uitstellen. Eind dit jaar nemen ze het voorprogramma van Nightwish voor hun rekening. Nochtans is een optreden van deze band een totaalspektakel dat nooit stopt en je zelfs zou aanzetten tot een occasioneel dansje. Rammstein in combinatie met het enthousiasme van Korpiklaani, met doordringende beats en herkenbare refreinen. Global Warning is één langgerekte partyroes van bijna 50 minuten.

Tracklist: 

 1. Naitu
 2. Kyntövuohi
 3. Sylkekää Siihen
 4. Viha Ja Rakkaus
 5. Turvasana
 6. Kuoleman Juuret
 7. Syvissä Vesissä
 8. Sano Kun Riittää
 9. Jumalauta
 10. Revi Minut Auki
 11. Syntisten Laulu
 12. Ikävä
 13. Mosquito A La Carte (to be contiuned 5)

Meer info over Turmion Kätilöt:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!