Review The Unguided - And The Battle Royale

Rating: 
6.5
Uw beoordeling: 6.5

Artiest: The Unguided

Album: And The Battle Royale

Genre: Melodic Death Metal

Label: Napalm Records

Met ‘And The Battle Royale’ brengen de heren van The Unguided  hun vierde studioalbum uit. De Zweden laten reeds sinds 2009 melodische death metal op de wereld los maar voor nieuwe vocalist Jonathan Thorpenberg is dit de eerste langspeler bij de band.

De plaat opent al vast stevig met Death’s Sting waarin de donkere grunts je om de oren vliegen. In combinatie met de lichte vocals tijdens het refrein en de elektroklanken is dit geen vernieuwende sound maar het legt de lat op muzikaal vlak wel direct vrij hoog. The Heartbleed Bug gaat verder op hetzelfde elan. Het contrast tussen de clean vocals en growls wringt af en toe een beetje; Thorpenberg lijkt niet helemaal in het plaatje te passen met zanglijnen die af en toe aan Owl City doen denken (mocht iemand nog weten hoe die klinken).

Met een titel als Legendary verwachten we vervolgens een heroïsch nummer en dat krijgen we reeds vanaf de intro. Hier werkt de combinatie van beide stemmen duidelijk wel. Dark Metamorphosis start met een indrukwekkende intro waar de dreigende drums overgaan naar de donkere klanken van Sjunnesson. Ook hier blijft het delicate evenwicht tussen licht en donker dat in dit genre zo belangrijk is perfect bewaard.

A Link To The Past start bijna poppy en een beetje klaaglijk. De drijvende kracht die de luisteraar in de voorgaande nummers lijkt voort te stuwen is hier ook nergens te bespeuren. Dit is een nummer dat het in afrekening nog wel eens goed zou kunnen doen (denk Bring Me The Horizon), de vraag is alleen of dat een compliment is. Voor de gitaarsolo kan dan wel weer iets gezegd worden.

Na dit nummer lijkt de inspiratie ook een beetje op te zijn. Anchor Stone (Of The World) klinkt vrij bekend in de oren en de lyrics zijn ook niet echt verfrissend. Met Manipulate Fear lijken The Unguided zich dan weer te herpakken, de flow is terug en ook de agressiviteit is voelbaar. De opbouw naar de refreinen zit net goed alleen missen de clean vocals daar soms de emotie die de rest van het nummer uitstraalt. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden voor Force of Nature. Tot slot is er nog King’s Fall dat een bijna lieflijke opbouw heeft (naar metalnormen weliswaar), een vreemde combinatie met de inhoud van het nummer. Dit is echt wel een anticlimax voor de plaat; elk cliché van de “populaire” alternative metal/rock is hier gebruikt en “The king is dead, long live the king” is ook niet bepaald een originele songtekst. Bovendien klinkt Thorpenberg alsof hij over een zonnige dag aan zee zingt.

Als we het einde van ‘And The Battle Royale’ even vergeten heeft de band met dit nieuwe album duidelijk meer samenhang gebracht dan op hun vorige releases. Je wordt direct meegezogen in de flow van de nummers en het evenwicht zit goed. De grootste struikelblokken blijven de clean vocals die, door gebrek aan emotie en agressiviteit, vaak niet helemaal aansluiten bij het gevoel dat de anderen wel kunnen overbrengen en de ietwat vlakke teksten. Laat ons hopen dat Thorpenberg een beetje uit zijn schulp kruipt, dan wordt de volgende plaat ongetwijfeld een topper.

Tracklist:

  1. Death's Sting
  2. The Heartbleed Bug
  3. Legendary
  4. Dark Metamorphosis
  5. A Link To The Past
  6. Anchor Stone (Of The World)
  7. Manipulate Fear
  8. Force of Nature
  9. King's Fall

Meer info over The Unguided:

the unguided and the battle royal album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!