Review Varg - Götterdämmerung

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Varg

Album: Götterdämmerung 

Genre: Folk metal

Label: Napalm Records

De liefhebbers van folk metal die toch vinden dat bands als Eluveitie te zacht zijn, verwijzen we met plezier door naar Varg. Deze band uit Coburg, Duitsland werd in 2005 als pure pagan metal band opgericht. Als snel bleek dat we hun muziek niet enkel in dat hokje konden onderbrengen, de combinatie tussen pagan en moderne metal zorgde voor een verrassend effect. Dit zorgde ervoor dat Napalm Records Varg onder hun hoede nam.

Een jaar na het succesvolle Das Ende Aller Lügen komt Varg met een EP genaamd Götterdämmerung (Twilight Of The Gods). Wat al onmiddellijk opvalt tijdens het beluisteren van het eerste nummer, tevens de titeltrack, is dat we niet meer te maken hebben met veel folk instrumenten. Toch komt de typische pagan folk sfeer terug naar boven. De dubbele bass is de leidraad in dit nummer. We halen ons beste Duits boven en dat is ook nodig aangezien niet meezingen met dit nummer geen optie is. Al direct een meeslepend nummer doet ons watertanden naar de rest van deze EP. Tijdens het nummer wordt er af en toe een verhaal verteld waarna we weer luidkeels meebrullen.

Met Hel hebben we weer een kraker erbij. De meeslepende riffs zorgen ook hier weer dat we niet anders kunnen dan mee headbangen. Je hoeft geen liefhebber te zijn van dit specifieke subgenre om van dit nummer te genieten. Er wordt lustig op los getapt in Beißreflex. De agressieve melodieën worden soms abrupt afgebroken voor weer een stuk waarin de zanger ons een klein stukje verteld. We sluiten af met Knochenpfad. Ook hier speelt de vertelfunctie een grote rol in de intro. Dit is een zeer onvoorspelbaar nummer. De structuur is niet vanzelfsprekend en de donkere sfeer wordt perfect overgebracht. Een ietwat vreemd nummer dat toch zorgt dat we op geen enkel moment de aandacht verliezen.

De evolutie van de band door de jaren heen is zeer goed merkbaar. Er is afgestapt van het gebruik van de traditionele folk instrumenten en nu wordt er gebruik gemaakt van zware gitaren met vele effecten. Vaak vallen EP’s in de put der vergetelheid maar dit zal met Götterdämmerung niet het geval zijn. De fans zullen dit zeker kunnen appreciëren maar misschien helpt deze EP om enkele nieuwsgierigen toe te voegen aan hun eigen fanbase genaamd de “wolfpack”. Varg brengt ons de muziek die de liefhebbers van moderne folk muziek verdienen!

Tracklist: 

  1. Götterdämmerung
  2. Hel
  3. Beißreflex
  4. Knochenpfad

Meer info over Varg:

varg gotterdammerung album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!