Review Von Detta - Exit Grand Piano

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Von Detta

Album: Exit Grand Piano

Genre: Alternative/Stoner

Label: Eigen Beheer

Voor het ontstaan van Von Detta keren we terug naar 2011. Na het ontbinden van Fenndango besluiten twee gitaristen van de band om het werk verder te zetten en een gloednieuwe band op te richten. In eerste instantie als puur instrumentale 'stoner' en aanverwante band. Later vervoegt ook Tom Claus - bekend van Cloon en Congress, maar ook Family of Dog - zich bij de band. We citeren de woorden van Tom op de Vi.be pagina van de band:  ‘Von Detta is een intense band, waarin elk van ons evenveel tijd en energie stopt, elk op zijn eigen manier. Ik wilde meer dan zomaar de zoveelste stonerband, of een band als zijproject. Von Detta is een volwaardige en vooral echte groep, een hechte groep van maten. Onze nummers leunen bij het stonergenre aan, maar qua stijl zou ik Von Detta eerder omschrijven als een mix van de stevigere genres voor wie opgegroeid is in de jaren '90". Met Exit Grand Piano brengen de heren een eerste wapenfeit op de markt. Waaruit blijkt dat jarenlange ervaring  en spelplezier doen samensmelten altijd zorgt voor een hemelse magie.

Get Better (At Lying) gedragen door snoeiharde riffs, alles om zich heen stampende drumsalvo's en vocalen die door merg en been gaan, is HET schoolvoorbeeld van hoe betere stoner moet klinken. Hoewel de heren in dat 'stoner ' vakje duwen hen tekort doen is. Echter doet de muziek van Von Detta ons prompt denken aan lange tochten door woestijnlandschappen of avonden rondom het kampvuur. De riffs en salvo's bezorgen je niet enkel adrenalinestoten, maar bovendien een krop in de keel. Waarbij door de kruisbestuiving met de haast dreigende, brullende vocalen, iets magisch ontstaat waardoor je prompt overgaat tot een potje stevig headbangen tot de vroege uurtjes.

Dat daarbij het rock gehalte heel hoog ligt bewijzen songs als City of Glass, Spaz & Grip nog eens uitvoerig. Von Detta laten daarbij niets aan het toeval over, grijpen de luisteraar bij het nekvel en laten geen seconde los. Nee, rustpauzes zitten er niet verweven in deze EP. Eerder een wervelwind, die alles om zich heen lijkt te verpletteren. Daarbij is er niet één instrument dat boven de andere uitsteekt. Ook de vocale aankleding - die ons telkens koude rillingen bezorgt - is niet de hoofdreden waardoor we over de streep worden getrokken. De kruisbestuiving, of eerder hoogstaande kruisbestuiving, echter tussen elk van die elementen doet ons vol bewondering zitten luisteren en laat ons verweesd achter.

Vernieuwend is het allemaal niet wat Von Detta doet, maar alles ligt wel op eenzaam hoog niveau. Niet alleen op technisch vlak. De hoge dosis spontaniteit en 'goesting' spreidt zich over de songs uit, waardoor je als luisteraar prompt op repeat duwt om die hemelse trip door verdorde vlaktes nog eens mee te maken... en nog eens. Tot het oneindige. We kunnen dan ook besluiten: Exit Grand Piano is het soort stoner rock dat we doorgaans enkel tegenkomen bij de groten der aarde binnen deze muziekstijl. Maar nee, dit is geen Monster Magnet - een band waar ze in menig recensie terecht worden mee vergeleken - dit zijn gewoon jongens uit het Gentse die een bom energie tot ontploffing brengen, waarmee op menig podium wervelende stoner feestjes kunnen ontstaan. Want dat is nog het meest bijzondere aan deze EP. Deze songs smeken gewoon om live gebracht te worden, dan pas komen ze echt tot hun recht. Von Detta is dan ook als oudere wijn - gezien de ervaring uit het verleden - in nieuwe vaten, op smaak gebracht met een sausje boordevol spelplezier en jeugdige vitaliteit zoals we zelden tegenkomen.

Von Detta live zien? Enkele tips:

  • 18 maart @ Extase Tilburg: "Monomentum Collective" met ook  Missiles Of October, Pander Slakkengang
  • 15 april @ Cafě Den Deugniet samen met Majestic Sun
  • 22 april @ JH Paravang in Middelkerke (met Maudlin)
  • 5 juni als headliner op de zondagmatinee @ Kinky Star in Gent

Tracklist:

  1. Get Better (At Lying)
  2. City Of Glass
  3. Spaz & Crip
  4. Nighthawk
  5. Wrong Headed

Meer informatie over Von Detta:

von detta exit grand piano cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!