Review Wheel - Moving Backwards

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Wheel

Album: Moving Backwards

Genre: Progressive Metal

Label: Odyssey Music

"Life is like a wheel. Sooner or later, it always comes around to where you started again". Wie de website van de Finse progmetalband Wheel bezoekt, wordt direct met dit citaat van Stephen King geconfronteerd. Deze oppermeester van het horrorgenre is trouwens niet de enige grootheid waar deze Brit en drie Finnen met dwepen. Zo hebben ze enorme adoratie voor Tool en Karnivool. In afwachting van het nieuwe Tool album hebben we zelf maar de nummers geschreven die we willen horen, aldus Wheel.

Moving Backwards opent met het korte maar krachtige Vultures waarin James Lascelles al meteen laat horen tot wat zijn stem waard is. De vergelijking met A perfect Circle is nooit ver weg. Wheel en Tyrant zijn dan van een totaal ander kaliber en tikken ruim over de 10 min. aan. Deze nummers hebben een zeer hoog progmetal gehalte en laten u dan ook alle hoeken van dit genre zien. Toch weet deze band de aandacht vast te houden mede dankzij hun ijzersterke muzikale capaciteiten. Up The Chain is ook zo een prognummer maar iets ruiger. Wat opvalt op dit album is het drumwerk van Santeri Saksala. In zowat elke song eist hij een prominente rol op.

Het instrumentale Skeletons bewijst nog mar eens wat voor muzikale kwaliteiten deze groep in hun mars heeft. Net zoals het openingsnummer is Where The Pieces een compact nummer, alhoewel deze song eerder aan Leprous doet denken. Afsluiten doe we met Lacking, goed voor 9:33 min. onvervalste prog. Met een mooie outro die dit album waardig afsluit.

Na eerder 2 EP's uitgebracht te hebben (The Path en The Devide) is deze eerste Langspeler van Wheel een schot in de roos. Misschien zul je verschillende luisterbeurten nodig hebben om deze plaat te appreciëren maar hey, meestal zijn dat de sterkste albums. 

Moving Backwards komt uit Odyssey Music, Het label waar ook Apocalyptica onderdak heeft. Spijtig genoeg zien we deze band nog niet op Belgische podia maar in onze buurlanden toeren ze samen met de Zweedse Art Rockers van Soen (met ex-Opeth drummer Martin Lopez). 

Tracklist: 

  1. Vultures
  2. Wheel
  3. Tyrant
  4. Up The Chain
  5. Skeletons
  6. Where The Pieces Lie
  7. Lacking

Meer info over Wheel

wheel moving backwards album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!