Review White Stones - Kuarahy

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: White Stones

Album: Kuarahy

Genre: Death Metal

Label: Nuclear Blast

"For the old school fans of Opeth, that are missing the grunts in their favourite music."

Piedras Blancas is een wijk in Montevideo in Uruguay. Vertaald in het Engels wordt dat White Stones, meteen ook de naam van de groep van Martín Méndez, al drieëntwintig jaar bassist bij Opeth. Na de ‘Sorceress’ tournee nam Opeth een jaar pauze en kon Martín zijn soloproject afwerken. Momenteel woont hij in Spanje en soms ligt het geluk vlak om de hoek, in dit geval bij een gebuur, Eloi Boucherie, die leadzanger is in een deathmetalgroep uit Spanje, Vidres A la Sang. Die bracht meteen ook zijn drummer, Jordi, mee. Enkel de sologitaar moest nog ingevuld worden en wie is daar beter voor geschikt dan Fredrik Åkesson van Opeth. Enkel voor het nummer The One, werd de solo gespeeld door gastmuzikant Per Eriksson van Katatonia en Bloodbath.

Het verhaal kent ook een speciale twist, want Martín blijkt altijd fan geweest te zijn van de progressieve kant van Mikael Åkerfeldt. Toen Mikael besliste om na ‘Heritage’ weer de deathmetal toer op te gaan, raadde Martín hem dat af en zei dat het progressieve en psychedelische Opeth de te kiezen weg was. En nu start hij zelf een groep die bijna klinkt als een vervolg op het hardere Opeth met alleen maar grunts.

De groep werd al vlug meer dan een project en zou voor het eerst te aanschouwen zijn geweest op het Prognosis festival in Eindhoven, maar dat werd door het ondertussen gekende virus uitgesteld. De invloed komt in veel nummers duidelijk uit het Opeth kamp. Kan ook niet anders, na zoveel jaar bassist te zijn van de groep. Nummers als Drowned In Time, Rust Shell en Infected Soul komen allen in aanmerking hiervoor. Soms door de kalme muzikale intro’s en stukken of andere om de harde herkenbare riffs.

De formule die Martin heeft ontwikkeld, behoudt dus de geest van Opeth van het afgelopen decennium, maar voegt de doodsgrom toe waar veel fans al zo lang om vragen. De vraag blijft of Martin Méndez een creatief persoonlijk manifest afgeleverd heeft of de gemakkelijke weg heeft gekozen door op de roep van de fans af te gaan. Hij was van plan om afstand te nemen van Opeth maar die opdracht is maar half geslaagd.

Maar laat ons alle vooroordelen opzij schuiven en de plaat objectief beluisteren. Geïnspireerd door complexe ritmische en muzikale invloeden, brengt Mendez een ode aan de plek waar hij opgroeide door deathmetal te verfijnen zonder bang te zijn om in experimenten te duiken. Van dichtbij is Kuarahy een verbijsterende demonstratie van deathmetal met de nodige versnellingen en omschakelingen. De warmte van Martin’s bas contrasteert met het gitaarwerk en de zang zonder tegenstrijdig te klinken. Elk nummer op Kuarahy is een presentatie van variatie. Het album bevat een overvloed aan ideeën, maar alles is in een compact en effectief kader geplaatst. White Stones bewijst dat het genre exploiteerbaar en uitbreidbaar is.

Tracklist: 

  1. Kuarahy
  2. Rusty Shell
  3. Worms
  4. Drowned In Time
  5. The One
  6. Guyra
  7. Ashes
  8. Infected Soul
  9. Taste Of Blood
  10. Jasy

Meer info over White Stones:

white stones kuarahy album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!