Review Winterblind - Effigy

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Winterblind

Album: Effigy

Genre: Progressive Metal

Label: Eigen Beheer

Winterblind is ooit opgericht door vier Antwerpse tieners die black metal wilden spelen. Nu dertien jaar later zijn die tieners hipsters geworden die progressieve metal brengen met flarden black metal. Na een demo in 2007 en een EP in 2010 is het lang stil geweest rond deze mannen van “'t stad”. Nu anno 2019 is Winterblind hier terug met een full-length cd Effigy in eigen beheer.

Het progressieve mag je wel zeer letterlijk nemen en experimenteel mag je er gerust aan toevoegen. Zes nummers telt dit album maar Torus is eigenlijk de intro, dus dat kunnen we eigenlijk al vergeten. De eerste volwaardige track op Effigy is Stride, waar we al direct het experimentele in onze schoot geworpen krijgen. Zanger Fabian Villaroel Benitez zijn schreeuwerige stem doorloopt deze toch raar aanvoelende song. Scream Queen start met een gitaarrif die de rest een beetje op de achtergrond drumt. Waarna Fabian (geheel tegenstrijdig met de titel van het nummer) er zijn deel aan toevoegt met cleane vocalen in het midden van de track.

Zoals al eerder vermeld is dit progressieve metal in zijn extreemste vorm. Duidelijk hoorbaar bij Black Scholes. Met My Public Anatomy veranderen ze het geweer van schouder (toch zeker in het begin) en wordt het nummer op gaan geschoten met wat gepingel op gitaar en gesproken vocalen. Ruben Podevyn doet hier ook zijn duit in het zakje als gastzanger. Waarna we uiteindelijk toch teruggaan naar de schreeuwerige screams. Echt wel een buitenbeentje dit nummer, voor zover we dat de rest dit ook niet is. Dit album wordt vervolledigd met Never Change, met een prominente rol voor bassist Jan Kennis.

Winterblind is een chaotisch band en dat laat zich dan ook merken in hun muziek. Fans van experimentele black metal zullen dit wel kunnen appreciëren maar de rest gaat veel luisterbeurten nodig hebben om dit album te kunnen waarderen.

Tracklist: 

  1. Torus
  2. Stride
  3. Screen Queen
  4. Black Scholes
  5. My Public Anatomy
  6. Never Change

Meer info over Winterblind:

witnerblind effigy album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!