Review Wolfheart - Tyhjyys

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Wolfheart

Album: Tyhjyys

Genre: Doom/Death Metal

Label: Spinefarm Records

De Finse Multi-instrumentalist Tuomas Saukkonen besloot medio 2013 zijn projecten Before the Dawn, Black Sun Aeon, RoutaSielu en Dawn of Solace te laten voor wat het is en in een gloednieuw project te stappen. Wolfheart. Vrij vlug resulteerde dit in een eerste album genaamd Winterborn. Een album boordevol typische Finse death/doom zoals reeds bij zijn andere projecten ook het geval was. Op opvolger Shadow World (2015) deed hij dit kunstje nog eens over, zonder meer of minder aan het geheel toe te voegen. Op 3 maart komt de volgende schijf van Wolfheart op de markt, via Spinefarm Records. We namen Tyhjyys onder de loep en stellen vast dat aan het gedoodverfde concept nog niet zo heel veel is veranderd. Waar niets mis mee is uiteraard, zolang kwaliteit maar boven blijft drijven. Wat zeker het geval is.

Shores of the Lake Simpele geeft de toon aan. Koude rillingen lopen over onze rug, bij de riffs die klieven door je hart, als botte bijlen. Echter zijn het die alles om zich heen verscheurende vocalen die ons die uiteindelijk doodsteek zullen toebrengen. Begane wegen worden verder bewandeld op songs als Boneyard, World on Fire en The Flood. Drie lange trips van circa zes tot zeven minuten, puur genieten voor liefhebbers van zowel doom- als deathmetal. Nieuwe muziekstijlen uitvinden, het is er niet bij maar dat hoeft dus ook niet.

Heel bewust blijft Wolfheart het gedoodverfde concept, waarmee ze al enkele jaren succesvol zijn, verder zetten binnen een duistere omkadering, die je gegarandeerd angstaanvallen zal bezorgen. Zowel instrumentaal als vocaal voelt de muziek van deze band ook anno 2017 nog steeds aan als donkere klauwen die je de strot dicht knijpen, van begin tot pril einde van deze plaat. Voortbordurend op de succesvolle formule, blijkt aan kwaliteit niets te zijn ingeboet ten opzichte van die vorige albums.

Op zich zou je dus kunnen stellen, het is geen verrassing meer. En dat is dan ook de enige kanttekening die we kunnen plaatsen bij Tyhjyys. Nieuwe zieltjes zullen niet echt gewonnen worden met deze nieuwe schijf. Fans van het eerste uur mogen echter op hun beide oren slapen. Wolfheart is anno 2017 nog steeds die geoliede machine die de twee muziekstijlen doom- en deathmetal perfect in elkaar doen vloeien. Meer hebben we dan ook niet nodig om uiteindelijk toch over de streep te worden getrokken.

Tracklist:

  1. Shores of the Lake Simpele
  2. Boneyard
  3. World on Fire
  4. The Flood
  5. The Rift
  6. Call of the Winter
  7. Dead White
  8. Tyhjyys

Meer info over Wolfheart:

wolfheart tyhjyys album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!