Eindejaarslijst 2015 van Tim

2015 is bijna ten einde, tijd om dit jaar te evalueren op muzikaal vlak. Zou dit jaar kunnen opwegen tegen 2014 of zelfs kunnen overtreffen? Vorig jaar had namelijk releases zoals de nieuwe Arch Enemy en Epica, Sabaton en Machine Head, ... Stuk voor stuk knallers van formaat. Maar het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Hoewel de nieuwe platen misschien niet allemaal het niveau halen van eerder genoemde bands, de lijst van hoogstaande releases is vrij indrukwekkend en heeft zelfs enkele pareltjes en verrassingen. In 2015 kwam bijvoorbeeld Slayer's 'Repentless' uit, terug wat meer old-school Slayer zoals we dat graag horen en lekker ruig, snel en hard. Ook voor Lizzy Hale en haar Halestorm gaat het goed, een goed gevulde Trix nog voor het nieuwe album 'Into The Wild Life' uitgekomen was en ook Peter Tägtgren (Hypocrisy/PAIN) samen met Till Lindemann (Rammstein) zorgden voor een verrassing van formaat met 'Skills In Pills'. Ze zijn zeker vermeldenswaardig, doch niet in de top 10. Wat er wel instaat, lees je hieronder!

Maar ook live zat 2015 bomvol knallers en verrassingen. Met maar liefst 38 zaaloptredens, 11 festivals en in totaal 219 bands, was de keuze om die geprezen 10 te selecteren bijzonder moeilijk. Uiterst eervolle vermeldingen gaan naar de optredens van Arch Enemy, Lacuna Coil, Children of Bodom, Cradle of Filth en Septicflesh allemaal op Graspop Metal Meeting (ieder van hen zette de metaldome/marquee in vuur en vlam), terwijl Powerwolf in een compleet uitverkochte en nokvolle Trix hun heavy metal hoogmis vierde, wat een sfeer. Leaves' Eyes en Delain maakten er dan weer kwalitatieve en sfeervolle optredens van in het kleinere Biebob, Spoil Engine presenteerde hun nieuwe zangeres Iris Goessens en bijhorende EP 'Stormsleeper' en tot slot ook nog even de dynamische optredens van The Gentle Storm (Anneke Van Giersbergen vergezeld door Marcela Bovio en verschillende muzikanten) vermelden op FemMe in Eindhoven en in de Biebob. Maar de echte uitblinkers van dit jaar vind je onderaan!

Albums:

1. Amorphis - Under the Red Cloud

Niet alleen een pareltje en mijn beste plaat van het jaar, ook meteen de grootste verrassing! Amorphis, mij vooraf enkel bekend van naam, de early years en hun hits, wisten met 'Under the Red Cloud' van begin tot eind een prachtalbum af te leveren. Geen hit hier en daar, maar van nummer één tot zelfs de bonustracks raak, raak, raak!

2. Coal Chamber - Rivals

De grootste comeback van het jaar gaat ongetwijfeld uit naar Coal Chamber. Ze maakten 'Rivals' en gingen opnieuw op tournee. Een groot succes in de mainstream metalwereld zullen ze nooit hebben, neen, dit is iets voor de underground metalscene. Wie daar graag eens in vertoefd, zal merken dat Coal Chamber koning is!

3. Nightwish - Endless Forms Most Beautiful

Nightwish bouwt steeds verder aan hun wereldwijd succes. Na het ijzersterke 'Imaginaerum' zouden ze alle registers moeten opentrekken om nog beter te doen. Met dit nieuwe album doen ze dat ook grotendeels, ze gaan meer terug naar hun roots maar vergeten vooral ook de bombast en de sensatie van hun laatste albums niet. P.S. Meteen ook het eerste album met Floor Jansen als zangeres... 'nuf said?

4. Lamb of God - VII: Sturm und Drang

Een brutaal album beïnvloed door de tijd in de gevangenis van zanger Randy Blythe. Hij deelt zijn ervaringen en uit zijn woede, teleurstelling en frustraties over hoe alles er tegenwoordig in de wereld aan toe gaat. Subliem, en nogmaals, brutaal.

5. Children of Bodom - I Worship Chaos

De Finnen die eind jaren 90 volop doorbraken, zetten met 'I Worship Chaos' opnieuw zichzelf op de kaart. Eerdere albums konden niet tippen aan hun groot succes van weleer, maar daar zijn ze weer met stuk voor stuk verpletterende en melodieuze songs.

6. Powerwolf - Blessed and Possessed

De Duitse power metalmachine is goed bezig om bands als Sabaton of Hammerfall in te halen aan de top van de power metal. Hun nieuw album is harder, sneller en succesvoller, maar vertoont tegelijk ook kenmerken met eerder genoemde bands. Een compleet uitverkochte Trix bewijst hun populariteit.

7. Moonspell - Extinct

Moonspell back to the roots. De Portugese gothic/black metalband brengt met 'Extinct' een duister, melancholisch album. Sommige nummers zijn rauw en hard, anderen donker en pakkend. Een ware trip doorheen je bewustzijn.

8. Kamelot - Haven

Kamelot brengt altijd een stukje kunst met een nieuw album. Muziek, artwork, teksten, zo is ook Haven 'musical art' geworden.

9. Paradise Lost - The Plague Within

Waar Paradise Lost misschien door de jaren heen minder fans heeft bijeen geschaard, halen ze die ongetwijfeld terug met dit nieuwe album. Zanger Nick Holmes ziet het opnieuw zitten om zijn keelgat open te trekken en daar schreeuwende kreten uit te slaken. Dat met de doomy en intense muziek, zo weten ze je te raken.

10. Leaves' Eyes - King of Kings

Tot slot sluit niet Slayer of Halestorm de top 10 af (close though), maar wel Leaves' Eyes, die dit jaar een geweldig conceptalbum hebben uitgebracht. De nummers over de vikingtijd en hun veroveringen passen volledig bij elkaar, het is een perfect plaatje. Rustig, folky of wat harder, het is er allemaal in te vinden.

Beste Belgische release: Spoil Engine - Stormsleeper EP 

Concerten:

1. Behemoth op Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

De absolute top van het jaar! Wat een performance, wat een optreden! Vuur, vlam, rook, bloed, mensenmassa, Alcatraz heeft het geweten. Behemoth speelde eender welke andere band op dit festival gewoon naar huis, ra-di-caal naar huis!

2. Nightwish + Arch Enemy + Amorphis in Heineken Music Hall, Amsterdam

Het is niemand ontgaan, Nightwish ging op tour samen met Arch Enemy en Amorphis. Ze kwamen o.a. naar de Lotto Arena, maar hun twee optredens in Amsterdam waren nog net iets beter! Dit geldt voor alle drie de bands, een gedeelde en welverdiende 2e plaats! Nightwish met een 2u lange spetterende show, Arch Enemy die iedereen wakker schudde en als een stormvlaag optraden, Amorphis die hun meesterlijk 'Under The Red Cloud' presenteerden. Subliem.

3. Nightwish op de Baltic Princess cruise, Turku

Nightwish op een schip in de Baltische zee, van Turku (Finland) naar Stockholm en terug, in een klein mooi zaaltje. Het was uniek om deze grote band van zo dichtbij te kunnen aanschouwen. Enorm veel sfeer, het miste enkel het gebruikelijke vuurwerk en de pyro's.

4. Epica op Epic Metal Fest en l'Aeronef

Deze Nederlanders weten steeds te overtuigen, zo ook in 2015, waar ze in de AB, in de Aeronef en op hun eigen festival speelden. Deze laatste twee optredens knalden van begin tot einde dankzij de harde muziek, de grunts van Mark Jansen en de hemelse stem van Simone Simons.

5. Coal Chamber in Trix

Yes, they are back! Coal Chamber is met 'Rivals' op zak opnieuw gaan toeren, maar vreemd genoeg kwamen er slechts één of twee nieuwe nummers aan bod. De Trix werd getrakteerd op dit uniek optreden (enkel andere data in Engeland en Amsterdam) vol met old-school nummers. Fans gingen uit hun dak.

6. Combichrist in De Helling, Utrecht

Dé grootste verrassing van dit jaar. Mijn allereerste concert van deze industrial/EBM band sloeg in als een bom. In het kleine zaaltje De Helling werd de temperatuur danig opgevoerd tot kookpunt, vol met verhitte dansende én moshende mensen. Tot weerziens!

7. Sabaton - Lotto Arena

Er heerst Sabaton gekte in België, dat is al lang geweten. Hierdoor steeg de populariteit van de band zo hard dat ze in de Lotto Arena konden spelen. Niet uitverkocht, maar aardig gevuld, ze gaven er een spetterende performance met pyro's, accessoires (tank, lichten, ...) en een overdosis power metal.

8. System of a Down - Vorst Nationaal

System of a Down toerde dit jaar en ook België kreeg een optreden, in Vorst Nationaal. Hoewel ze muzikaal en vocaal niet altijd even gelikt zijn, draait het om de sfeer, de nummers en de teksten. Een zwaar feestje!

9. Eluveitie - 'l Aeronef

Folk metal op en top met Eluveitie. Dansen, moshen, headbangen, ... het kon allemaal!

10. Opeth - Ancienne Belgique

Opeth bracht in de Ancienne Belgique hun 'Ghost Reveries' album integraal, gevolgd door een reguliere set. Niet alleen was dat eerste uniek, het was ook fantastisch om te aanschouwen! De muziek voert je naar hogere sferen en de stem van Michael Åkerfeldt gaat door merg en been. Een ware belevenis om erbij geweest te zijn.

Categorie: