Eindejaarslijst 2016 van Tim

Albums:

10. Architects - All Our Gods Have Abandoned Us (metalcore)

Shame on me om deze band pas dit jaar echt te ontdekken wat betreft hun muziek, nooit eerder echt aandacht aan besteed. Maar wat een plaat vol emotie!

9. Metallica - Hardwired... To Self-Destruct (thrash metal)

Hoe kan het ook anders, de grootste Big Four met een nieuw album, dat in het verlengde ligt van voorganger Death Magnetic. Metallica is back again met een hele resem topsongs!

8. Avantasia - Ghostlights (symphonic metal)

Als Tobias Sammet met een nieuwe Avantasia plaat op de proppen komt, dan betekent dat hoog kwalitatieve nummers met veel gastzangers en -zangeressen. Zo ook op Ghostlights.

7.  Gojira - Magma (technical/progressive death metal)

Nog zo'n verrassing van het jaar. Gojira is al jaren bekend, maar met Magma leverden ze enkele magistrale nummers op zoals nooit tevoren.

6. Amon Amarth - Jomsviking (melodic death metal)

Ongelooflijk populair zijn ze dit jaar geworden, Amon Amarth. Daar zit Jomsviking zeker voor iets tussen, het ultieme vikingalbum.

5. Alter Bridge - The Last Hero (alternative metal)

Myles Kennedy en Mark Tremonti doken samen opnieuw de studio in en leverden The Last Hero op, een album bomvol kwaliteitsnummers.

4. Lacuna Coil - Delirium (alternative metal)

Verdergaand op het succes van het donkere en zwaardere album Broken Crown Halo, is Delirium ontstaan dat zowaar nog dreigender klinkt, al kan het niet aan de voorganger of albums ervoor tippen.

3. In Flames - Battles (melodic death metal)

Zachter in sommige opzichten maar nog melodischer met nog meer gevoel, zo kan je Battles van In Flames beschrijven. Even wennen misschien, maar het klinkt fantastisch als je het laat doordringen.

2. Dark Tranquillity - Atoma (melodic death metal)

What to say, us usual melodic death metal van de topkwaliteit. Alweer leggen de Zweden al hun gevoel in hun muziek met een magnifiek album tot gevolg. Atoma heerst, je wordt gewoon ondergedompeld in de melancholie die dit album teweegbrengt.

1. Epica - The Holographic Principle (symphonic metal)

Als een klap in het gezicht, zo voelde Epica's The Holographic Principle aan. Dat al van bij de eerste luisterbeurten, om met nog meer te luisteren alleen maar nog beter te worden. Dan weet je dat je een nummer één hebt.

Extra - Beste nieuwkomer: 9Electric - The Damaged Ones (electronic rock)

Totaal onbekend, vanuit Amerika afkomstig. Deze electro-rock band maakte een fantastisch klinkend debuutalbum met complete variatie tussen de nummers, van rauwe electro tot catchy meezingers en dansbare rock. Good job!


 

Concerten:

10. Opeth in Ancienne Belgique 

Ter promotie van hun nieuw album 'Sorceress' speelde Opeth opnieuw in de AB. Ondanks dat nieuw album speelden ze een gevarieerde set met veel oude en krachtige klassiekers. Magistraal. Net als vorig jaar overigens opnieuw de tiende plaats, wonderbaarlijk!

9. Avantasia op Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Velen zullen Alcatraz dit jaar herinneren voor Twisted Sister, maar vergeet vooral de spectaculaire metalopera van Avantasia niet met de vele gastzangers die Tobias Sammet bijstonden.

8. Amon Amarth + Testament in 013

Razend thrash metal geweld uit de Bay area en brute Vikingen samen in een uitverkochte zaal, met de podiumdecoratie erbij gaf dit een fantastische avond.

7. Babymetal op Fortarock

Puur op objectiviteit van hoe de tent op Fortarock ontplofte bij het publieksenthousiasme van de band verdienen ze een plaats in de top 10. Veel haters, maar ook veel fans. De prestaties van de muzikanten mag niet onderschat worden. En ja, kawaii.

6. Arch Enemy op FemMe (De Effenaar)

Een optreden van Arch Enemy is altijd goed, zowel muzikaal als vocaal. Ook op het FemMe festival presteerde de band als headliner uitermate goed.

5. Epica op Epic Metal Fest (013)

De enige Benelux show van dit jaar voor Epica, meteen ook de releaseshow van het nieuw album 'The Holographic Principle' op hun eigen festival, we kijken uit naar de komende tournee.

4. Nightwish op Graspop Metal Meeting

Ze stonden eindelijk terug op Graspop op de main stage en daar maakte de symfonische metalband met de sympathieke frontvrouw Floor Jansen een waar spektakel van met een goede selectie nummers en veel pyro-effecten, in de gietende regen.

3. Slayer op de Lokerse Feesten

Slayer heeft hun goede en slechte dagen. Op de Lokerse Feesten was het een waar thrash feest van begin tot eind, in contrast met het afkooksel op Graspop. De band was hier in vorm en dat heeft Lokeren geweten, knal erop.

2. Behemoth + Abbath in Trix

Zo vroeg op het jaar (begin februari), maar het werd al van in het begin van het jaar gezegd, dit optreden zou wel eens het optreden van het jaar kunnen worden. Zowel Abbath als Behemoth brachten een knallend, duister optreden in een volgeladen Trix.

1. Satyricon op Graspop Metal Meeting

Ze verslaan nog net bovenstaande andere black metal grootmeesters. Satyricon was terug op tournee en bracht hun 'Nemesis Divina' album integraal. Dit op zich had live niet zoveel impact, maar de resem knallers van songs die daarna in sneltempo volgden waren gewoonweg geweldig, ze speelden de marquee plat. Memorabel!
Categorie: