Vooruitblik Nine Inch Nails @ Pukkelpop

Nine Inch Nails leeft terug. Met het nieuwe album Hesitation Marks in het vooruitzicht en een ijzersterke live reputatie is Nine Inch Nails klaar om de weide in Kiewit plat te walsen. Reznor & co zullen het niet nalaten om menige audiovisuele uppercuts uit te delen. Na jaren afwezigheid klinkt de band vitaler, brutaler en ontroerender dan ooit. Wie van zijn sokken geblazen wil worden weet aldus waar hij moet zijn komende donderdag.

We schrijven 2008-2009. Met de 'Wave Goodbye'-tour (met ondermeer een passage op Rock Werchter 2009) zegt Trent Reznor vaarwel aan zijn publiek en draagt hij Nine Inch Nails officieel ten grave. Enkele jaren blijft het stil aan de andere kant van de oceaan. Reznor laat enkel nog van zich horen met de soundtracks die hij samen met zijn trouwe kompaan Atticus Ross componeerde voor 'The Social Network' (waarvoor hij trouwens een Oscar in de wacht sleepte) en 'The Girl with the Dragon Tattoo'.

Anno 2012 verschijnt hij echter opnieuw aan het muzikale firmament met de EP 'An Omen' van zijn nieuw project 'How To Destroy Angels' met zijn ravissante echtgenote Mariqueen Maandig en eerder genoemde trouwe luitenant Atticus Ross. Medio 2013 verschijnt dan het full album 'Welcome To Oblivion' en maakt de band een gesmaakt live debuut op het Californische Coachella festival.

Reznor, gekend om zijn drang naar muzikale vernieuwing, zou Reznor niet zijn indien hij zijn fans niet opnieuw wist te verrassen. Wat menig NIN fan nooit voor mogelijk had gehouden maar wél stiekem op had gehoopt kwam er dan toch. In de nasleep van de HTDA optredens kondigde de man aan dat er in 2013 én een nieuw NIN album zou aankomen én dat de band eveneens opnieuw zou gaan touren. Middels een simpele aankondiging liet hij weten dat hij het voorbije jaar in alle stilte met Atticus Ross aan een nieuw NIN album heeft gewerkt ('Hesitation Marks' zou begin september in de rekken moeten liggen).

De verwachtingen onder fans en critici waren dan ook heel erg hoog gespannen aangezien NIN voor het artwork opnieuw een beroep deed op Russel Mills (die tevens tekende voor het artwork van Reznor's magnus opus 'The Downward Spiral' uit 1993) en steeds garant stond voor een spetterende live show.

Reznor wou NIN als live band ook nieuw leven inblazen. De vraag was enkel nog met wie Reznor zich zou omringen voor de reïncarnatie van NIN anno 2013. En zoals steeds werd er ook in de aanloop van deze tour op allerlei internetfora druk gespeculeerd over de bezetting. De line-up zag er alvast veel belovend uit toen bekend werd dat Adrian Belew (King Crimson) en Eric Avery (Jane's Addiction/Garbage) de troepen van generaal Reznor zouden komen versterken. Echter, om uiteenlopende redenen haakten beiden af en vond Reznor de oplossing in de figuur van ouwe getrouwe Robin Finck (we vergeven hem bij deze zijn passage bij Axl Rose & friends gaarne). Verder komen multi-instrumentalisten Ilan Rubin (Lostprophets/NIN/Angels & Airwaves/Paramore), Allesandro Cortini (NIN/HTDA) en nieuwkomer Josh Eustis (Puscifer/Telefon Tel Aviv) de gelederen versterken.

Recente concerten in Japan, Zuid Korea en Amerika (allen te bekijken op YouTube) beloven alvast dat de passage van Nine Inch Nails op de weide van Pukkelpop niet snel vergeten zal worden. Zij die er in 2007 bij waren of de live DVD 'Beside You In Time' in huis hebben zullen alvast op de eerste rij staan.

Kortom Pukkelpoppers, wees erbij en laat je overweldigen door dit audiovisueel spektakel!

Nine Inch Nails - Pukkelpop, Kiewit/Hasselt- donderdag 15/08 - Main Stage (20u40-21u55)

Meer info over dit festival: 
Categorie: