Interview Black Mirrors - Alcatraz 2021

Artiest: Black Mirrors

Geïnterviewden: Marcella Di Troia en Pierre Lateur

Interview afgenomen op: Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Label: Napalm records

Op het enige grote metalfestival die we in 2021 hebben kunnen beleven, Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, hadden we een gesprek met de Brusselse band Black Mirrors. Door allerhande technische en andere redenen verschijnt dit interview nu pas. Toch willen we u dit uitgestelde interview niet onthouden. Een leuke babbel met Marcella en Pierre (respectievelijk frontvrouw en gitarist).

Kun je om het interview te beginnen 'Black Mirrors' introduceren?

Black Mirrors is een rockband uit België. Wij komen uit het zuiden van Brussel en hebben de band opgericht in 2013.

Hoe zou je het genre van 'Black Mirrors' het beste omschrijven? BM wordt wel eens omschreven als een retro rockband en ook de vergelijking met Blues Pills wordt vaak gemaakt.

We beschrijven onze muziek zoiets als Desert Grunge. Omdat we van de desertstone bands als Kyuss en grunge houden en omdat we kinderen van de jaren negentig zijn. We houden echt van bands als Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam. En het feit dat we altijd worden omschreven als een retro band en de vergelijking met Blues Pills gaat niet helemaal op, want het laatste album en het aankomende album klinkt helemaal niet zo retro. Misschien is de vrouwenstem te vergelijken met Blues Pills.

En welke artiesten hebben je beïnvloed?

Enkele van de bands die we al genoemd hebben. QOTSA natuurlijk. We zijn groot fan van Radiohead, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors natuurlijk, de eerste twee albums van Courtney Love.

Je hebt in het verleden al een paar line-up wisselingen gehad, mogen we zeggen dat deze line-up definitief is?

Het is best moeilijk, weet je. We weten ook dat het niet gemakkelijk is om in een band te zitten. Je moet een goede muzikant zijn, je moet beschikbaar zijn om te touren, om muziek te schrijven, enz. We kunnen niet in de toekomst kijken.

BM is ook veel bezig met de spiritualiteit en tradities van indianen.

Ja, in zekere zin hebben de Native Americans een heel speciaal plekje in ons hart. Als we wat meer leren over de manier wat ze ons te vertellen hebben over de aarde, respect voor het milieu, kunnen we hier wat dingen veranderen omdat we een punt bereiken dat het zeer dringend is om onze gewoonten voor de toekomstige generaties te veranderen. De Native Americans kunnen ons veel leren.

Look Into The Black Mirror is van 2018, zijn er al plannen voor een opvolger, nu met corona wellicht extra ruimte geweest voor het repeteren en schrijven van nieuwe nummers?

We zijn begonnen met het schrijven van het nieuwe album tijdens de eerste lockdown. Sommige nummers zijn al wat ouder. Vanwege Covid-19 hebben we geen kans gehad om op het podium te spelen. We probeerden onze tijd zo goed mogelijk te besteden en dat was het opnemen en schrijven van muziek. Het wordt waarschijnlijk medio 2022 uitgebracht.

Wat is jullie  favoriete nummer op Look Into The Black Mirror?

Burning Warriors! Het is nogal een moeilijke vraag. Het is als kiezen tussen je eigen kinderen. Maar dit nummer is speciaal omdat het een van de eerste nummers was dat we schreven. We spelen het op bijna elke show van Black Mirrors. Oorspronkelijk duurde het nummer ongeveer 20 minuten, maar voor het album hebben we het teruggebracht tot 10 minuten. En de teksten zijn erg belangrijk voor ons. Het gaat over de grootste slachting van Native Americans.

Is het waar dat het nummer Gunther Kimmich een bedankje is voor jullie Duitse fans?

Het is ook een eerbetoon. Als we muziek schrijven, schrijven we de riff voordat we de band er bij betrekkien. Eigenlijk was het een werktitel om het te onthouden. Op het moment dat we besloten om de titel te behouden, was het een manier om onze Duitse fans te bedanken. Want Duitsland was een land waar we enorm welkom waren. We speelden ook in Frankrijk en Nederland, maar het was niet zo geweldig als in Duitsland. Dus dank aan de Duitse fans.

Het behalen van de decibelprijs heeft deuren geopend, misschien vooral in Wallonië en Brussel omdat deze prijs niet echt bekend is in Vlaanderen?

Ja inderdaad, jullie hebben de MIA's in Vlaanderen en Decibels in Wallonië. Waarom geen Belgische award. Het is een beetje raar, het is niet dat onze telefoon al dagen rinkelt. Maar het geeft ons meer geloofwaardigheid en we hebben er een mooie beeldhouwwerk aan over gehouden. Het was gaaf om daar te zijn en andere artiesten te leren kennen.

Jullie hebben getekend bij Napalm Records. Opent dit nieuwe wegen voor de afzetmarkt en samenwerkingen met andere bands?

Ja natuurlijk. Tekenen bij Napalm geeft ons een grote zichtbaarheid.

Is er een verschil met roem in Vlaanderen of Wallonië?

We weten het niet. In onze stad worden we herkent  en dat is mooi maar voor de rest is er nog geen verschil

Jullie hebben het voorprogramma gespeeld van The Night Flight Orchestra, zijn er nog bands waar je graag samen zou willen touren?

O ja, zoveel. Brutus zou leuk zijn. Als je Brutus kent, laat het hen dan weten (ha-ha). QOTSA en Rival Sons. We weten dat ze groot zijn, maar we hebben het over dromen, dus Foo Fighters zou ook cool zijn.

Heb je het optreden en touren tijdens corona gemist en is er nog een leven naast BM?

We hebben het erg gemist. Het was moeilijk omdat je jezelf niet kunt uiten, het gevoel bij een live publiek. En naast Black Mirrors zijn we muziekdocenten en met videocallen was het erg moeilijk. A pain in the ass. Uren en uren voor een scherm. Ook de repetitie en opname van ons nieuwe album was op videocall dus het was erg frustrerend.

Voor de mensen die nog nooit een BM-show hebben gezien, hoe zou je deze omschrijven?

Veel gitaar, mystiek, energie en soms duisternis. En zeer getalenteerde muzikanten (ha-ha)

Bedankt voor dit interview!

Categorie: