Interview Emeth: Matias Dupont

Artiest: Emeth

Geïnterviewde: Matias Dupont

Interview afgenomen op: El Bastardo

Label: Xtreem Music

Emeth was een van de grote kleppers op El Bastardo in Heerlen. Hier had ik de eer om met gitarist en oprichter Mathias te praten over het verleden, de toekomst en nog vele andere dingen.

Hoe is jullie band ontstaan?

Wel, het Emeth van vroeger bestond uit allemaal kameraden. We speelden allemaal in verschillende bands en we kwamen geregeld samen om te jammen. Uiteindelijk hebben we in de jaren ’96-’97 besloten om samen in een band te spelen.

Hoe zijn jullie aan de bandnaam gekomen?

Wel, deze hebben we gehaald uit een aflevering van de X-Files. Er was een episode waar men een mythe van een god aanhaalde en die god was Emeth. En deze god was de god van de waarheid. Dit vonden we passen bij het karakter van ons en daarom hebben we voor deze naam gekozen.

Dit is het eerste album met de nieuwe bezetting, hoe verliep deze samenwerking?

Het verliep zeer goed een zeer vlot. Dit komt doordat we allemaal een zeer goede ingesteldheid hebben. Het is ook handig dat al de bandleden op een professionele manier met muziek bezig zijn. We repeteren niet zo vaak als een traditionele band maar als we repeteren zijn het altijd zeer goede repetities. Iedereen komt voorbereid naar een repetitie. Zo kunnen we effectief werken. We merkten dat dit een goed systeem was toen we begonnen met de opnames. Iedereen kwam goed voorbereid naar de opnames, iedereen wist wat hij moest doen en wat er van hem verwacht werd. Een ander sterk punt aan Emeth is dat we altijd naar een gulden middenweg zoeken. We moeten natuurlijk rekening houden met mekaar omdat iedereen nog een leven buiten de band heeft.

Zijn er dingen die jullie de volgende keer anders zouden aanpakken?

Er zijn altijd wel dingen die we de volgende keer anders zouden aanpakken. We leren allemaal uit onze ervaringen. We zouden graag meer zelf muziek opnemen en aanpassen. Dit is ook een proces waarin we als band samen kunnen evolueren.

Wat zijn dingen die je in gedachten houdt bij het schrijven van een nieuw album?

Het is voor ons belangrijk dat we niet twee keer dezelfde cd uitbrengen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de fans niet het gedacht hebben dat al de nummers hetzelfde klinken. Het is belangrijk om ieder nummer een eigen identiteit te geven. Dit vergt natuurlijk veel tijd en een goede samenwerking is ook zeer belangrijk natuurlijk.

Hoe zijn jullie aan Aethyr, de naam van jullie laatste album gekomen en welke boodschap willen jullie meegeven?

Wel ik lees graag en veel. Ik lees graag filosofie. Dit is dan ook filosofie met een donkerder kantje of filosofie van minder bekende filosofen. Hier kwam ik terecht bij het woord Aethyr, dit verwijst naar de spirituele wereld. De nummers op dit album hebben ook allemaal een diepere betekenis. Het gaat over hoe men een beter mens moet zijn. Men moet een goed mens zijn maar toch moet men in staat kunnen zijn om te doen wat men wil. Hierbij moet men wel rekening houden met de medemens.

Was de reactie van de fans wat jullie verwacht hadden?

Eigenlijk was de reactie van de fans beter als verwacht. We hebben 6 jaar stilgelegen en we wisten niet of de fans nog begaan waren met ons of niet. Eerlijk, we hadden zelfs geen idee of we nog fans hadden. We waren ook niet zo actief op de sociale media in die tijd. Dit is ondertussen natuurlijk veranderd. Ondertussen hebben we heel veel goede reviews ontvangen van ons album Aethyr. Dit doet natuurlijk altijd deugd om te lezen. Er zijn verschillende labels die ons album ook zeer goed vonden. Natuurlijk hebben we hier hard voor moeten werken. We kunnen toch wel zeggen dat we Telesis overtroffen hebben met ons nieuw album.

Door welke bands laten jullie je beïnvloeden?

Wel we laten ons door iedereen en alles beïnvloeden. Dit gaat van Nile tot Steve Vai. Dit zijn natuurlijk niet de enigen, zo zijn andere genres ook een goede invloed voor ons.

Wat zijn de beste optredens die jullie tot nu toe gehad hebben?

Moeilijk om te zeggen. Ondertussen zijn we al op zoveel plaatsen geweest en hebben we super veel goede optredens gehad. Zo denk ik aan onze eerste Amerikaanse tour. Dit was natuurlijk een unieke ervaring voor ons. Dit geldt ook voor onze eerste tour door Canada. Wat ook een onvergetelijke ervaring was, was het optreden in Israël. We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen naar ons kwamen kijken en de sfeer was ook geweldig.

Als jullie moeten optreden gaan jullie dan ook kijken naar de bands die voor of na jullie spelen?

Dat hangt een beetje van de situatie af. We proberen toch zo veel mogelijk naar andere bands te gaan kijken. Dit is natuurlijk interessant zodat we onze contacten kunnen uitbreiden. Onlangs moesten we in Berlijn optreden, dan moeten we vroeg vertrekken om zelf op tijd daar te komen. Dan kunnen we bijvoorbeeld niet alle bands zien. Zelf doe ik de merch dus dan kan ik ook niet altijd naar andere bands gaan kijken. Toen we op Maryland deathfest moesten optreden hadden we natuurlijk wel tijd om bands te bekijken. Toen zijn we ook een week daar gebleven.

Wat zijn momenten die jullie zeker bij blijven?

Dat was toen men uit Taiwan vroeg of men onze nieuwe cd kon pre-orderen. Dit hadden we natuurlijk totaal niet verwacht. Het optreden in Israël blijft ons zeker bij. Het publiek was zeer enthousiast over ons en dit hadden we nooit gedacht. Het zou natuurlijk ook fijn zijn moesten we daar naar kunnen terugkeren. Het is natuurlijk voor ons altijd zalig om van andere platenmaatschappijen (Century Media Records) goede commentaar over onze albums te krijgen.

Wat zijn de toekomstplannen voor Emeth?

We willen graag optreden en we zijn bekend om onze live reputatie. Het is belangrijk om onze fanbase uit te breiden. Als band willen we groeien en onze fans goede muziek brengen.

Ik dank u voor het interview en nog veel succes met Emeth.

Graag gedaan en tot de volgende keer!

Categorie: