Interview Funeral Dress

Artiest: Funeral Dress

Geïnterviewden: Dirk, Strum, Stef

Interview afgenomen op: Groezrock

Label: Contra Records

Op zaterdag 3 mei stond onze Belgische punktrots Funeral Dress op het hoofdpodium van Groezrock. Een rede te meer om de band na hun show enkele vragen te stellen over hun eerste Groezrock optreden, toekomst, ...

Welkom Funeral Dress op Groezrock, hoe gaat het ermee?

Dirk: heel goed, zeer goed optreden. Het is nu ongeveer een half uurtje achter de rug. Het was heel leuk, we kunnen er niet meer van zeggen.

Wat vond je zelf van het optreden?

Dirk: dat is heel moeilijk om van jezelf te zeggen, je kunt slecht zeggen terwijl het keigoed was.

Strum: we gaan dat nog doen.

Dirk: we kunnen ook zeggen dat het keislecht was… Nee maar het was heel plezant om te doen.

Jullie bestaan sinds 1985 en staan nu pas op Groezrock voor de eerste keer. Waarom zolang gewacht om hier te komen spelen?

Dirk: beter laat dan nooit hé.

Strum: we willen gerust eens terug komen hoor.

Dirk: totaal geen probleem om hier nog eens te komen spelen. Groezrock is voor mij een heel groot festival en één van de gezelligste festivals in België. Het was voor mij echt een voltreffer hier.

Wat mogen we binnenkort nog verwachten van Funeral Dress?

Dirk: Volgend jaar bestaan we 30 jaar dus 1985 – 2015, we zijn aan nieuwe nummers aan het werken dus het gaat allemaal goed in orde komen.

Wanneer mogen we de nieuwe cd verwachten?

Strum: we moeten hem nog opnemen.

Dirk: we hebben nog geen specifieke datum, eind dit jaar gaan we trouwens ook nog optredens in Rusland doen.

Jullie hebben nog eens in Rusland gespeeld, hoe was dat?

Dirk: we hebben nog een keertje in Moskou gespeeld.

Strum: dat was één optreden doen.

Dirk: dat was heel goed meegevallen.

Strum: maar de cultuurschok dat was even…

Hoe waren jullie op dat idee gekomen om daar te gaan spelen?

Dirk: gewoon mailen en vragen om te spelen, even contact opnemen. De show was trouwens uitverkocht. 800 tot 900 man was aanwezig.

Strum: alles was er in orde en er waren schone vrouwen.

Welke optredens zijn jullie de laatste jaren bijgebleven?

Dirk: dat is misschien voor iedereen verschillend maar ik denk voor mij vorig jaar op de punk bowling in Las Vegas, dat is een soort festival als Groezrock. Bad Religion speelde er en ook Black Flag. Ter plaatse was het toen 40°C en toen leek het meer een vakantie te zijn.

Strum: daar was echt een goede sfeer.

Dirk: dat festival is echt blij gebleven.

Strum: de eerste keer op Rock Ternat, hier was echt heel veel volk, Pukkelpop is ook een festival dat altijd bijblijft, Marktrock, …

Dirk: voor mij persoonlijk ook. We hebben ook vier keer in CBJB’s in New York gespeeld en als ge dan weet dat bands als Blondie en The Ramones daar ook begonnen zijn… Voor mij was het dan geweldig om daar als Belgische band te spelen voor een uitverkochte zaal. Dat zijn dingen die mijn hele leven bijblijven.

Het lijkt me niet simpel om als Belgische bands daar uitverkochte shows te doen?

Dirk: het is altijd verschieten als band als iedereen daar uw teksten meezingt. Dan kan mijn dag niet meer stuk.

Strum: je vraagt je af hoe die mannen dat daar allemaal kennen. De respons daar is echt leuk. Ook shows zoals vandaag, daar doe je het voor.

Dirk: we zijn in 1985 begonnen om zo te spelen rond de kerk, plaatselijke cafés, we hadden eigenlijk niet verwacht om 30 jaar later te spelen overal ter wereld en leuke festivals te doen. We zitten toch in een subgenre waar we dat eigenlijk niet verwacht hadden.

Party On is ondertussen één van jullie klassiekers die iedereen kent. Hadden jullie ooit gedacht dat dit nummer zo zou aanslaan?

Dirk: eigenlijk helemaal niet, Strum heeft het nummer gemaakt.

Strum: toen het nummer min of meer op de repetitie af was vroeg ik aan Dirk van: "Dirk, is dat nummer wel goed genoeg voor een single want het is nogal…". Dirk antwoordde van: "we zullen wel zien". Je weet wel als je het aan het spelen bent dat het een leuk nummer is en meezingerbaar maar dat het ging aanslaan hadden we niet verwacht en zeker niet op deze manier.

Onlangs zouden jullie optreden met The Exploited maar de show ging niet door wegens het hartinfarct van Wattie. Wat was jullie reactie, hadden jullie dit zien aankomen?

Strum: als je zijn levensstijl ziet…

Dirk: ja, ik ken de zanger Wattie al van eind jaren '80. We hebben samen heel veel gespeeld maar het zat er gewoon aan te komen.

Hebben jullie nog iets vernomen van hem?

Dirk: drie of vier weken geleden is hij geopereerd geworden en heeft hij drie overbruggingen gehad. Hij is aan de betere hand nu. Nu in de zomer gaan ze zeker terug spelen en we gaan er zeker nog verschillende shows mee doen. The Exploited blijft één van mijn favoriete bands waar het allemaal mee begonnen is.

Strum: fantastische gast ook.

Dirk: je verstaat wel niet meer wat hij zegt maar voor de rest een zeer goede gast.

Strum: zijn dialect is nogal Schots.

Sinds 1985 tot heden, zouden jullie het afgelegde traject van Funeral Dress anders aangepakt hebben?

Dirk: nee, dit we hadden nooit verwacht, zeker niet toen we rond de kerktoren speelden. Ons eerste optreden was met Magriet Hermans. Toen we de eerste keer naar Duitsland konden gaan, hadden we iets van, hoe dat kan toch niet. Zo groeit dat stilletjes aan. Er zijn veel bands die zo een topmoment hebben en twee jaar later niet meer bestaan, wij bestaan al bijna 30 jaar en dat is veel plezanter dan een piek en dan gedaan.

Strum: we zijn er zo wat ingelopen en gaandeweg is dat gegroeid en die weg kan je u momenteel niet anders indenken dan als je die hebt meegemaakt, dat is echt onze manier geweest.

Is het als band in België nog mogelijk om te overleven?

Dirk: ja, je zit in een subscene. Je weet ook, bands van Vlaanderen of Wallonië kennen elkaar ook niet. Wij spelen in Wallonië heel weinig en andersom ook. Girls In Hawaii spelen hier nog een beetje maar voor de rest kent niemand bands van Wallonië. Dat is heel jammer natuurlijk.

Welke festivals in België willen jullie zeker nog spelen?

Strum: de grote festivals zijn altijd leuk, Graspop staat nog op ons lijstje. Dan kan je in een keer bij heel veel mensen een goede indruk nalaten.

Dirk: Rimpelrock had ik ook graag gedaan maar dat is gestopt.

Misschien op dat nieuwe festival daar?

Dirk: ja maar dat is toch niet allemaal hetzelfde. Te weinig rimpels.

Ja, punk en kleine mannen daar, dat gaat misschien niet samen.

Dirk: jawel, we hebben in ons leven ook al achter de band Spring gespeeld en die kindjes deden vrolijk mee. Dat was met trein naar Oostende in der tijd. Haha.

Wat doen jullie nog in het dagelijkse leven buiten Funeral Dress?

Stef: werken

Dirk: ik ben dokter (haha).

Strum: ik werk in de lichte chemie, thermo plastiek.

In het verleden hebben jullie op de grote festivals zoals Pukkelpop gespeeld maar ook kleine zaalshows. Doen jullie liever de grote festivals of de kleinere zaalshows?

Dirk: dat zijn twee verschillende zaken, dat is heel moeilijk maar op dagen zoals vandaag bereik je mensen waar je anders een heel jaar voor moet spelen, maar het persoonlijk contact tussen fans is intensiever in kleinere zalen. Dat is zoals eten, de ene dag friet biefstuk en de andere dag chinees. Dat zijn eigenlijk twee zaken die je alle twee wil doen.

Met welke bands zouden jullie graag nog eens willen optreden?

Strum: Iron Maiden in ons voorprogramma.

Dirk: Sex Pistols en The Clash maar dat gaat niet omdat ze bijna allemaal dood zijn. Sex Pistols zou nog kunnen eventueel, zo wat meer de oudere punk of Ac/Dc, Iron Maiden, Motörhead.

Strum: The Ramones worden ook al moeilijk.

Dirk: het maakt in principe ook niet uit met wie je speelt want eigenlijk doe je uw ding. Het is leuk om te zeggen dat we met die of die bands gespeeld hebben, maar eens dat je op het podium staat, al is het met Jefke en de rockers, moet je het zelf toch doen. Maar zoals je kan zeggen is het natuurlijk wel plezant om samen te spelen met die of die band.

Hebben jullie contact met headliner bands?

Strum: soms, dit zijn vooral bands die we kennen van door de jaren heen.

Dirk: dat zijn zo vooral die Engelse bands waar we al jaren mee samen spelen. The Casualties speelden voor ons op Groezrock. Hier hebben we ook al mee samen gespeeld, het zijn echt goeie vrienden geworden.

Wat zijn jullie favoriete Belgische bands?

Dirk: De Kreuners, ah nee die bestaan niet meer haha. Ik heb echt respect voor iedereen die muziek maakt en zijn ding doen ook al lukt het niet meer en ze spelen voor vijf man en een paardenkop maar toch hun ding blijven toen. Hier heb ik echt respect voor.

Kan je Funeral Dress omschrijven in 3 woorden?

Iedereen: (na veel discussiëren) ‘t moet plezant blijven!

Categorie: