Interview Kiss Lickss

Artiest: Kiss Lickss

Geïnterviewde(n): Robbert Van Gorcum (bassist/zanger)

Interview afgenomen via: e-mail.

Label: /

Hieronder kan je ons interview lezen met Kiss Lickss, een Nederlandse coverband van Kiss. 

Kunnen jullie onze lezers een korte biografie schetsen van de band ( de bestaansreden van de band, wie kwam op het idee, hoe lang bestaat de band al, de huidige line up...)?

KISS Lickss werd in 2011 opgericht door een aantal ex-leden van andere KISS Tribute bands (o.a. Star Child & SSIK). We wilde een KISS Tribute Band oprichten die in alle departementen respect zou tonen aan onze helden. Daarmee bedoel ik … krachtige leadzang, zuivere samenzang, complete gitaarsolo’s en drum fills. Daarnaast moest onze show een blauwdruk worden van een originele KISS show. Ik denk dat we daar in zijn geslaagd.

Door onze zoektocht naar kwaliteit wisselde de line up in het 1e jaar een paar keer. Uiteindelijk vonden we de juiste mix van talent en motivatie en werd KISS Lickss een stabiele band.

KISS is een van de meest invloedrijke bands ter wereld en heeft tot op vandaag nog altijd invloed op de huidige rockbands. Op welke manier inspireerde de band KISS jullie om muziek te maken?

In de winter van 1976 zag ik voor het eerst KISS op Nederlandse tv. Ik was gefascineerd door hun imago maar ik was te jong om actie te ondernemen. Plus mijn ouders werkten ook tegen. Pas in de zomer van 1979, nadat ik op tv hun #1 hit I was Made For Loving You had gezien, rende ik zo snel ik kon naar de lokale platenzaak en kocht ik mijn eerste KISS LP ‘Dynasty’. Ik vond die plaat wel ok. Pas toen ik korte tijd later terugkeerde naar de platenzaak, omdat ik me realiseerde dat KISS nog andere platen had uitgebracht voor ‘Dynasty’, en ik de dubbel LP ‘Alive II’ in handen kreeg was ik verkocht. Ik viel letterlijk van mijn krukje toen ik de show opener van ‘Alive II’ hoorde namelijk Detroit Rock City! Het gegil van het publiek, de explosies, het gescheur van de gitaren en de pompende drums. Ik was totaal verkocht en verslaafd vanaf dat moment.

Is voor jullie het KISS fan zijn en het meedragen van de KISS cultuur ‘a way of life’?

Gene Simmons inspireerde me om basgitaar te gaan spelen. Rond mij 16e verjaardag kocht ik zelf mijn eerste basgitaar. Ik wilde te weten komen hoe die baspartijen van KISS in elkaar staken. KISSfan zijn is in zekere mate een ‘way of life’. De geschiedenis van KISS staat bol van “knokken tegen de gevestigde orde”, “geloven in je dromen”, “door deuren heen breken die normaal gesloten blijven” en je niet door andere laten beperken. Dat waren ingrediënten die je als tiener meekreeg door naar hun muziek te luisteren.

KISS Lickss lijkt op het eerste zicht een typische naam voor een KISS tribute band. Zijn er dingen die jullie kwijt willen over de keuze voor deze naam?

Wij zochten een naam met een knipoog (humor) maar ook een naam waaruit je meteen de oorsprong van de band herkent. ‘Lickss’ refereert uiteraard naar de tong van Gene Simmons, maar een ‘Lick’ is ook een gitaarriff. In die optiek appelleert de naam naar het feit dat we alle gitaar partijen perfect spelen. Daarnaast heeft KISS in 1983 een hit gescoord met de song Lick it up. Voor ons genoeg redenen om de band KISS Lickss te noemen.

KISS wou zich in zijn beginjaren profileren als 'The Hottest Band in the World.’ De dag van vandaag vind je overal ter wereld KISS tribute bands. Is er een bepaalde KISS tribute dat er voor jullie uitspringt of waar jullie extra aandacht voor hebben?

De Belgische KISS Tribute KISStory heb ik jaren gevolgd en bewonderd. Hun professionele stage act sprak mij altijd erg aan. Helaas zijn ze een aantal jaren geleden gestopt.

Deze vraag klinkt misschien een beetje cliché maar wat onderscheidt jullie van andere KISS tribute bands?

Wat ons onderscheidt van andere KISS Tribute Bands is dat we kwaliteit leveren. Onze leadzanger (Mauri Oliver) heeft, net als Paul Stanley, een dijk van een stem met heel veel bereik. Dat kom je bijna nooit tegen. Onze samenzang is goed en gevarieerd. Als Mauri 1e stem zingt, zing ik automatisch 2e stem en onze drummer zingt 3e stem. Dan pas krijg je harmonieën die prettig in het gehoor liggen. Daarnaast is onze lead gitarist (Andre Wullems) in staat om de solo’s van Ace Frehley noot voor noot na te spelen. Daar zijn we zeer trots op.

Sommigen beweren dat een degelijke tribute band oprichten moeilijker is dan repertoire van eigen songs brengen. Klopt dit volgens jullie?

Het oprichten van een KISS Tribute Band is niet makkelijk omdat je niet alleen de muziek perfect dient te kopiëren, maar ook de kostuums, de gitaren en de stage act. De investering die we hebben moeten doen was enorm. Mijn Gene Simmons plateauzolen bijvoorbeeld zijn custom made en hadden een prijskaartje van € 900,00. Mijn Gene Simmons pruik is handgemaakt van echt haar en koste me bijna € 1000,00. Mijn basgitaren zijn origineel en kosten een vermogen. Om over de overige kostuums nog maar te zwijgen. Ons flashing KISS Logo was een inverstering van +/- € 700,00 en ons Frontdrop systeem een slordige € 800,00. Onze leadgitarist speelt op een originele Ace Frehley Gibson Les Paul. Die gitaar, met andere woorden zeer kostbaar. Kortom kan ik beamen dat het oprichten van deze band een labour of love was. Maar uiteindelijk hebben we nu welk iets heel bijzonders. Bottomline is dat het er goed moet uitzien. Het publiek verwacht dat van je.

Wat is het moeilijkste aan het creëren van een KISS Lickss show.

De voorbereiding! Reguliere bands kunnen hun podium zelf opbouwen. Wij niet. Wij hebben een crew nodig die onze show vervoert, opbouwt en afbreekt. De bandleden zitten 2,5 uur in de kleedkamer zitten vanwege onze make up, pruiken en kostuums. Daarnaast moeten we altijd goed overleggen en kijken of we onze special effects kunnen toepassen. Als we bijvoorbeeld ’s avonds om 23.00 uur moeten optreden dienen we vaak al rond 15.00 bij het podium aanwezig te zijn om de show voor te bereiden

Hoe is de band aan zijn kostuums, speciale effecten en andere showelementen geraakt?

Ieder bandlid bezit twee verschillende kostuums. We hebben Destroyer kostuums en Alive kostuums. Ik heb mijn Gene Simmons kostuum laten maken in de USA, maar mijn zwarte plateauzolen komen uit een Brabantse schoenenfabriek. Onze pruiken zijn handgemaakt door een pruiken atelier uit Amsterdam. Onze special effects hebben we her en der ingekocht bij gespecialiseerde bedrijven.

Welke boodschap wou KISS overbrengen met zijn extravagante kledij en make up?

KISS heeft zich nooit schuldig gemaakt aan het willen geven van een boodschap! KISS bracht gewoon (en nog steeds) pure entertainment. Thats all! In 1976 was hun ambitie om rockfans een show te geven die ze nog nooit hadden gezien. En daar zijn de heren in geslaagd. Ze hebben de standaard gecreëerd voor Arena Rock die anno 2015 nog steeds geldt.

De band KISS heeft gedurende zijn levensloop ups en downs gehad. Dit had zowel zijn invloed op de muziek als de make up. In sommige perioden verdween de make up en op andere momenten kwam ze weer terug. Met welke periode van KISS kan KISS Lickss zich het beste identificeren?

KISS heeft in zijn carrière laten zien muzikaal van meerdere markten thuis te zijn. Ze hebben hardrock gemaakt, maar ook disco Rock, poprock, grunge en een rock opera getiteld ‘The Elder’. Na enkele uitstapjes zijn ze in 1982 definitief terug gekeerd naar hun roots: hardrock. Er zijn eigenlijk twee periodes waar wij ons op richten als band. De periode van 1974 – 1977 & de periode van 1982 – 1992. Onze setlist bestaat voornamelijk uit songs van deze twee periodes.

Welke songs spelen jullie het liefst op de KISS Lickss shows?

Alle songs die we spelen tijdens een show zijn onze favorieten. We hebben per slot zelf onze setlist samengesteld. Elke song spelen we met plezier. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel Dr. Love en Lick it up.

Welke songs verkiezen de fans het meest op de KISS Lickss shows?

Detroit Rock City, Lick it up, I Love it Loud en Shock me.

 Welke album is volgens jullie het beste allertijden?

KISS heeft in elk decennia van zijn bestaan een ‘beste album’ afgeleverd. In de jaren 70 was dat ‘Destroyer’, in de jaren 80 was dat ‘Creatures of the Night’ en in de jaren 90 was dat ‘Revenge’. In 2012 kwamen ze nog met ‘Sonic Boom’.

‘Destroyer’, hun 4e album, is een klassieker geproduceerd door Bob Ezrin en de songs waren minder rauw dan de voorgaande lp’s. ‘Destroyer’ had songs die het live uitstekend deden zoals Shout it out Loud, God of Thunder. De ballad Beth won een Peoples Choice Award. Kortom een prachtig album.

Met ‘Creatures of The Night’, hun 10e studio album, liet KISS hun periode van disco, pop en ander geëxperimenteer achter zich en keerden ze terug naar hun roots. Een album met klassiekers als Creatures of the Night, I Love it Loud en War Machine.

In 1991 overleed de drummer van KISS (Eric Carr) op 41 jarige leeftijd aan kanker. Met hun 16e studio album ‘Revenge’ en een nieuwe drummer had KISS wederom een en ander te bewijzen. Snoeihard album met klassiekers als Unholy, Take it off en God Gave Rock and Roll to You.

Worden er af en toe dingen veranderd of aangepast aan de KISS Lickss shows?

We zijn flexibel en veranderen onze setlist afhankelijk van voor welk soort publiek we optreden. Als we voor een metal georiënteerd publiek een show geven dan halen we de zwaardere songs van stal. Is het publiek jonger en meer algemeen dan spelen we meer jaren 80 songs en I was made for Loving you en Sure Know Something.

Hebben jullie ooit KISS ontmoet?

Ik heb 10 jaar in Amerika gewoond en in 1986 heb ik stom toevallig voor het eerst Gene Simmons ontmoet op LAX Airport. Hij stond net als ik te wachten bij de bagageband. Ik had het in eerste instantie niet eens door. Ik knoopte een klein kletspraatje met hem aan en voor ik het wist was ‘ie weg. Helaas had ik geen camera bij me om het moment vast te leggen.

In 2010 heb ik KISS backstage ontmoet vlak voor hun show in de Gelredome in Arnhem. De ontmoeting duurde ongeveer een half uur. Ik ben uitgebreid met ze op de foto gegaan en ze hebben wat items voor me gesigneerd. Het was een hele bijzondere ervaring om zo dicht bij je idolen te staan in vol ornaat.

Hebben jullie de ambitie om zelf songs te schrijven?

Nee, die ambitie hebben we niet.

Hebben er leden van KISS Lickss ooit een muzikale opleiding gevolgd?

Onze Drummer (Erwin van Welie) heeft het conservatorium gedaan en we hebben een klassiek professioneel getrainde lead zanger.

Onze lead gitarist Andre is al 30 jaar gitarist en speelt ook in Picture, de eerste Nederlandse heavy metal band. Onze bassist Robbert heeft in een vorig leven op een jongenskoor gezeten.

Wat is voor jullie het ideale publiek?

We spelen graag voor een rock georiënteerd publiek. Maar we staan ook open voor festivals, lokale kernpodia, bedrijfsfeesten, huwelijken, motor conventies enz. We hebben veel te bieden en onze show spreekt een breed publiek aan.

Welke doelen hebben jullie voor ogen als KISS Tribute band?

Ons doel is ons publiek een authentieke KISS Show te geven die muzikaal is. Onze ambitie is om de KISS songs met respect te spelen. Dus noot voor noot en er absoluut geen eigen draai aan geven. Zuiver zingen en gewoon lol te hebben met ons publiek.

Hebben jullie bepaalde toekomstige plannen of doelen?

We worden momenteel geboekt door verschillende podia in Nederland, België en Duitsland. In oktober van 2015 gaan we op tournee. In vrij korte tijd zullen we dan 15 shows geven door heel Nederland. Tijdens deze tour zullen wij het album ‘Destroyer’ integraal ten gehore brengen.

Hebben jullie nog een bericht voor onze lezers?

We willen jullie lezers vragen naar onze Facebook pagina te gaan en ons te liken (www.facebook.com/KISSlickss). Op deze wijze blijven zij automatisch op de hoogte van alle ontwikkelingen rond KISS Lickss.

We verheugen ons enorm op onze show in Haacht op zaterdag 14 maart en onze show in Maldegem op zaterdag 29 augustus 2015.

Categorie: