Interview Moonspell: Fernando Ribeiro – “Onze fans zouden wel eens kunnen schrikken van het nieuwe album”

Artiest: Moonspell

Geïnterviewde: Fernando Ribeiro

Interview afgenomen op: Headbanger's Balls Fest

Label: Napalm Records

De Lusitanische metaltrots Moonspell was recentelijk in het land. De groep gaf de voorkeur aan Izegem voor hun eerste optreden van het jaar. Enkele uren vooraleer Moonspell Headbanger’s Balls Fest in stijl afsloot, hadden wij een kort gesprek met zanger en drijvende kracht Fernando Ribeiro. De immer sympathieke Portugees stond ons met de glimlach te woord.

Moonspell heeft er een drukke periode opzitten. Naast de verschijning van ‘1755’, brachten jullie de afgelopen jaren eveneens een liveregistratie en een EP uit. Waar blijf je de energie vinden?

Dit is een vraag die we onszelf vaak stellen. Zolang we de kans krijgen om creatief te zijn, is het eenvoudig om energie te vinden. Het leuke aan deel uitmaken van Moonspell is de mogelijkheid om uiteenlopend materiaal uit te brengen. We kunnen improviseren en hoeven niet om de haverklap te toeren en een nieuw album af te leveren. Niemand had verwacht dat het album ‘1755’ er zo snel zou komen. Met Moonspell staan we intussen ruim vijfentwintig jaar op het podium. We hebben het doorheen deze periode steeds druk gehad. Het nemen van een uitgebreide pauze zien we echter niet zitten. We willen blijven spelen om zo de interesse van onze fans te behouden.

De volgende langspeler van Moonspell wordt volgend jaar verwacht. Kan je ons hier alvast wat meer over vertellen?

Vorig jaar begonnen we met het samenbrengen van ideëen voor de nieuwe plaat. We maakten toen ook een begin aan het schrijfproces. Dit voorjaar stonden er geen optredens gepland. We maakten van deze tijd gebruik om te jammen. Vermoedelijk zal het schrijven doorgaan tot en met de start van onze tournee met Rotting Christ (eind oktober, nvdr). In februari of maart volgend jaar hopen we dan de opnamestudio in te duiken. We zijn echter niet gebonden aan een strikte planning. Onze fans zouden wel eens kunnen schrikken van het nieuwe album. Het wordt iets speciaal en zal lichtjes anders klinken dan dat je van ons gewoon bent. Verrassingen zijn nu eenmaal eigen aan Moonspell. In de muziek die we momenteel maken, kan ik me best vinden. De vele gezongen passages deden me zelfs besluiten om opnieuw zangles te volgen.

Maken jullie gebruik van een werktitel?

Niet echt. We gebruiken wel enkele werktitels maar deze zijn best stom. Ik werk wel degelijk aan een concept voor het nieuwe album. Momenteel voegen we puzzelstukken samen om tot volwaardige composities te komen. Tot op heden werkten we reeds zes nummers af. Alles verloopt naar wens. We doen er alles aan een sterk album te verkrijgen.

Met ‘1755’ brachten jullie een bijzonder album uit. Het ging om een conceptalbum dat bovendien nog eens integraal in het Portugees werd gezongen. Is dit voor herhaling vatbaar?

Bij ieder album van Moonspell is er wel sprake van een concept. Het mogen dan niet allemaal conceptalbums zijn, een centraal thema is steeds aanwezig. Het album ‘1755’ is gebaseerd op een historische gebeurtenis: de aardbeving van Lissabon en de bijhorende gevolgen voor de Portugese samenleving. Dit thema sprak ons zodanig aan dat we besloten om er een integraal album aan te wijden. Ik verwerk wel vaker historische evenementen in de teksten. De andere groepsleden houden hier van. Het helpt hen om de muziek te visualiseren. Het creëren van ‘1755’ gebeurde zonder al te veel tijdsdruk. Het eindresultaat was een stuk beter dan we hadden verwacht. De fans reageerden positief. Het album mag dan compleet in het Portugees zijn gezongen, ongetwijfeld een vreemd gegeven voor velen, we slaagden er toch in om de interesse van het publiek te wekken.

Dit najaar vertrekt Moonspell op tournee met Rotting Christ. Met een tussenstop in Antwerpen wordt ons land gelukkig niet overgeslagen. Wiens idee was het om beide bands samen te brengen?

Naast de muzikale verbondenheid en de Mediterraanse connectie, zijn we eveneens bevriend met de leden van Rotting Christ. In het verleden trokken we reeds met hen op tournee. Het is een logische keuze om met Rotting Christ de baan op te trekken. Ons agentschap, RTN-Touring, dacht meteen aan de combinatie tussen beide bands. Het gaat om een extensieve tournee waar we echt naar uitkijken. We zien de leden van Rotting Christ als onze broeders. Ik ken Sakis (Tolis – zanger/gitarist van Rotting Christ, nvdr) al geruime tijd. Bovendien is Rotting Christ in mijn ogen een van de betere groepen in de scene!

Rotting Christ is een bijzonder onderschatte groep als je het ons vraagt...

Inderdaad! Als ik me niet vergis, toerden we in 1995 voor het eerst met hen samen. Sindsdien bleven we met elkaar in contact. Ik ben verzot op het oudere werk van Rotting Christ. Sinds het album ‘Theogonia’ (verschenen in 2007, nvdr), beschouw ik hen als een superband. We zijn best trots om het podium met hen te delen!

Krijgen we tijdens de komende tournee nieuw werk te horen?

Ik denk het niet al dacht ik er wel reeds over na. Heel wat mensen stelden ons deze vraag. We willen eerst en vooral het nieuwe album opnemen en het vervolgens grondig instuderen. Het is belangrijk om het nieuwe materiaal op een degelijke manier te brengen. We houden het dus vermoedelijk bij nummers afkomstig van ‘1755’ en de klassiekers.

Laten we het hebben over de festivalzomer. Veel grote festivals doen jullie deze zomer niet aan. Een bewuste keuze?

We spelen deze zomer op Hellfest (zaterdag 22 juni, nvdr), dit was al enige tijd geleden. Het is niet aan ons om te bepalen of we bijvoorbeeld naar Wacken Open Air afzakken. Een groep als Moonspell heeft de festivals meer nodig dan vice versa. We kunnen enkel maar onze uiterste best doen en hopen dat we uitgenodigd worden. Als Graspop Metal Meeting of Wacken Open Air ons willen boeken, dan weten ze ons wel te vinden. Ik hou wel van de grote festivals. De afgelopen jaren geniet ik echter meer van de middelgrote varianten. Het festival waar we vandaag spelen is hier een goed voorbeeld van. De grote festivals zijn erg vermoeidend. Er spelen honderden bands en dan zijn er ook nog eens de nevenactiviteiten. Het is erg overweldigend...

Het is zo’n dertig jaar geleden dat Moonspell werd opgericht onder de naam ‘Morbid God’. Hoe gaan jullie deze mijlpaal vieren?

Onlangs vierden we reeds het vijfentwintigjarig bestaan onder de naam Moonspell. Het vieren mag dan leuk zijn, we willen ons niet blindstaren op het verleden. Na verloop van tijd wordt alles wel als een mijlpaal gezien. Zo bestaat een album vroeg of laat tien jaar, vijftien jaar, twintig jaar, etc. We zijn momenteel bezig met iets voor de ‘old school fans’. Via Peaceville Records hopen we een speciale boxset uit te brengen. Via een Duits label, willen we eveneens materiaal op cassette uitbrengen. Ik hou wel van dergelijke zaken. Het zijn dingen die ik zelf ook verzamel.

Naast muzikant ben je eveneens actief als dichter. Zo publiceerde je reeds meerdere poëziebundels. Als ik me niet vergis, werden deze nog niet in het Engels uitgebracht...

Ze werden wel degelijk in het Engels uitgebracht. Tot op heden schreef ik drie poëziebundels in het Portugees. De meest recente werd in 2005 gepubliceerd. Ik opteerde ervoor om de drie bundels eveneens in de vorm van een anthologie uit te brengen. Deze anthologie vertaalde ik naar het Engels. De bundeling luistert naar de naam ‘Purgatorial’ en kan besteld worden via Alma Mater Books. Momenteel werk ik aan twee nieuwe boeken: een in het Portugees en een in het Engels. Naast muziek vormen boeken mijn groostste passie. Zo vertaalde ik het boek ‘I Am Legend’ van Richard Matheson, bekend van de gelijknamige film, naar het Portugees.

Waar zit het verschil tussen het schrijven van poëzie en het neerpennen van een Moonspell-nummer? Is er sprake van een verschillende aanpak?

Er is wel degelijk sprake van een verschil. Moonspell betreft een concept dat we al sinds 1992 verder uitwerken. Ik weet heel goed wat een gepast onderwerp is voor een Moonspell-nummer. Meestal houdt het verband met filosofie of over wat we op deze aardkloot uitvoeren. Op het gebied van poëzie kan ik over bijna alles schrijven, al kies ik wel eens een gelijkaardig onderwerp als voor een nummer van Moonspell. Mijn poëzie is eerder klassiek van stijl en bevat veel gevoelens van melancholie en verdriet. Bij het schrijven van poëzie geniet ik meer vrijheid. Ik kan spelen met de tekststructuur en moet geen rekening houden met het muzikale aspect.

Fernando, ik wil je hartelijk bedanken voor dit gesprek. Heb je nog enkele laatste woorden voor onze lezers?

Hartelijk dank voor het interview en de steun! Pik zeker onze tournee met Rotting Christ mee. Volgend jaar mag je van Moonspell een nieuw album verwachten.

Categorie: