Interview: Serve(NL)

Artiest: Serve

Geïnterviewde(n): Cheyenne, Mark, Otto en Joris

Interview afgenomen via e-mail

 

Dat onze Noorderburen bekend staan om hun coffee shops, klompen en kaas maar ook voor legendarische bands zoals Epica, Carach Angren en God Dethroned. Zo heb je ook Serve die hun verhaal kerft in de metalscene met hun metallic hardcore met een enorm duister kantje! Zo hebben ze nog niet zo lang geleden getourd in Japan en binnenkort als voorprogramma voor Breakdown Of Sanity in Eindhoven. 

Jullie hebben nog niet zo lang geleden de nieuwe single Haze uitgebracht, hoe zijn de reacties? 

Otto: "De mensen reageren positief! Mensen zijn verrast over de nieuwe elementen die te horen zijn in Haze, zoals clean zang, maar tegelijkertijd horen we ook terug dat mensen nog steeds SERVE erin herkennen. We waarderen het dat mensen die ons al kenden onze natuurlijk progressie herkennen en dat we tegelijkertijd nieuwe mensen kunnen bereiken."

Joris: "Sommige mensen zijn bang dat we te veel cleans gaan doen in het vervolg, haha! Tegen die mensen zou ik zeggen; maak je geen zorgen ;)"

Cheyenne: "Zeker niet! We zijn allemaal blij met de reacties en kunnen niet wachten om nog meer te delen."

Haze sluit aan bij de vorige single Extinction (Final Execution), kan je ons hier meer over vertellen?

Otto: "Haze vormt samen met Extinction (Final Execution) ‘Deeper Into The Wound’’. Deeper Into The Wound schetst de wereld tussen intrinsiek en extrinsiek en hoe dat haaks op elkaar kan staan, maar ook hand in hand kan gaan. Aan de ene kant heb je misantropie in Extinction (Final Execution), aan de andere kant heb je Haze; wat meer in gaat op intrinsiek pessimisme. Voor ons vormen Extinction en Haze een hoofdstuk; ‘Deeper Into The Wound’."


Kan je ons meer vertellen over het verhaal achter Haze? Zoals bijvoorbeeld mijn favoriet stuk “I reach down your throath pull out your longs with bated breath you’ll beg for more.”

Otto: "De lyrics komen gedeeltelijk voort uit een eerdere, on-gereleasde demo. Ze verwijzen naar een nummer op onze full length (The Light Outlives The Sun), namelijk; Old Habits. Old habits en Haze schetsen het portret van iemand die zich overgeeft aan slechte gewoontes. Haze pakt de thematische draad over van Old Habits. Het gaat er nog iets dieper op in en schetst een nog persoonlijker beeld. Het is ‘Deeper Into The Wound’."

Cheyenne: "Klopt. Gewoontes kunnen snel de overhand krijgen in je leven. Haze vertelt het verhaal van hoe zo’n gewoonte je negatief kan beïnvloeden en schade aan kan richten."

In de videoclip van Haze zien we enkel Cheyenne een sterke prestatie neerzetten met veel rook. Waarom is de rest van de band niet te zien in de videoclip?

Otto: "De toevoeging van Cheyenne betekent een verandering in wat SERVE in kan houden en kan zijn en laat zoals eerder genoemd echt iets nieuws zien; Haze is iets wat SERVE dus ook is. Dat vonden we belangrijk om goed naar voren te brengen."

Cheyenne: "En Haze heeft ook een persoonlijke betekenis voor mij; het was een stukje verwerking en een manier om een positieve, artistieke spin te geven aan een minder leuke herinnering."

Joris: "Daarnaast wilden we onszelf ook echt creatief uitdagen. We wilden iets anders doen dan een recht-toe-recht-aan-performance clip en vonden dat de lyrics en performance daarvan echt de spotlight mochten krijgen. Dat is gelukt!"

Hoe verliep het proces voor het filmen van de videoclip van Haze?

Joris: "Eigenlijk heel goed! In tegenstelling tot vorige videoclips hebben we er deze keer voor gekozen om alles zelf te doen. Van video concept tot uitvoering; We hebben alles  in-house gemaakt. Ik heb zelf de clip geschoten op mijn Iphone en later ook ge-edit.
Samenwerken met de rest van SERVE loopt fijn; iedereen is georganiseerd en we weten in te spelen op ieders sterke punten."


Hoe is het process verlopen van het maken van de nieuwe singles?

Mark: "Het begint eigenlijk allemaal bij Otto en is weinig veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden; Otto schrijf het skelet van het nummer en wij voegen daaraan toe.
Wel hebben we meer tijd dan ooit gestoken in de pre-productie van vocals en hebben we goed gekeken naar hoe we Cheyenne haar techniek ten volste kunnen gaan benutten.
Dat is iets wat ons ook nieuwe inspiratie oplevert en creatieve vrijheid geeft."

Naar aanloop van de nieuwe singles kunnen we dan aannemen dat er dit jaar een nieuw album uitkomt?

Joris: "Oh jezus! Nee!"

Mark: "Nee! We zijn zeker van plan om niet stil te zitten en er komt genoeg nieuwe muziek aan. Een album sluiten we voor in de toekomst niet uit, maar dat is niet waar we ons nu op richten. We willen er vooral voor zorgen dat we een grotere community om ons heen bouwen voordat we een release van album-formaat opnieuw zouden overwegen. Een albumcyclus uitvoeren vinden we een van de allerleukste dingen die er is, maar de timing moet juist zijn."

Cheyenne is nog niet zolang geleden de nieuwe vocalist geworden waarbij de nieuwe singles reeds een glimps geven van een nieuwe evolutie in jullie sound. Kunnen jullie hierover iets meer toelichten?

Otto: "We namen contact op met Cheyenne omdat wij haar diversiteit meteen zagen. Los van de vocalen die je misschien gewend bent van SERVE, is Cheyenne super sterk op de clean vocals. Dat zorgt voor nieuwe inspiratie en zorgt er ook voor dat er minder beperkingen liggen op het schrijven van nieuwe muziek; we zijn als geheel veelzijdiger."

Hoe was trouwens de tour van Japan vorig jaar?

Mark: "Dat was de vetste ervaring die ik ooit in een band heb mogen meemaken!"

Otto: "Belachelijk vet! De scène functioneert gewoon heel anders daar en dat was enorm vet om mee te maken."

Joris: "Japan is natuurlijk een ver-van-je-bed show, of dat was het in ieder geval voor ons. Zoiets kan onbereikbaar lijken en wanneer je zoiets hebt gedaan, dan brengt dat heel veel perspectief. De dingen die we willen bereiken, lijken nu een stuk meer binnen handbereik."De mensen waren super gastvrij en alles is mega soepel verlopen."

Cheyenne: "In een woord; Insane! Het was geweldig om de Japanse cultuur mee te maken. De mensen die we hebben mogen ontmoeten in Japan hebben de gehele ervaring nog mooier gemaakt."


Verliepen de vluchten zonder slag of stoot?

Otto: "Bijna wel eigenlijk. Op de heenweg hadden we wel wat vertraging, waardoor we moesten haasten toen we moesten overstappen in Seoel."

Mark: "Verder is alles hartstikke soepel gegaan! Dat gezegd hebbende was het moment dat ik onze gear op de band zag op Fukuoka wel echt een dikke opluchting, haha. We hadden alles wel tot in de puntjes geregeld, maar toch."

Buiten de shows die jullie gespeeld hebben, wat hebben jullie zoal ontdekt in Japan?

Otto: "De meest gastvrije mensen, heerlijk eten! We hebben echt mogen ervaren hoe gastvrij mensen zijn in Japan en we hebben heel veel mooie mensen mogen ontmoeten.
Daarnaast heb ik in Japan meer geleerd over hoe ik op het podium wil zijn en als geheel  hebben we perfect gebalanceerd; we zijn zo efficiënt mogelijk geweest EN we hebben ontzettend veel plezier gehad samen."

Mark: "Los van de shows hadden we weinig tijd, maar wel hebben we het Atomic Monument bezocht in Hiroshima. En na onze laatste show in Tokyo zijn we nog twee dagen gebleven, voordat we maandag naar huis vlogen. In die twee dagen hebben we lekker de tourist kunnen uithangen."


Jullie hebben de stages gedeeld met Japanse bands in steden als Osaka, Nagoya en Hiroshima. Hoe hebben jullie dit ervaren?

Cheyenne: "Dat was bizar!"

Otto: "Als een ongelofelijke eer! In Japan zijn de kleinste en lokale bands al zo ontzettend goed. Het niveau ligt daar bizar hoog en iedereen stopt zoveel liefde in hetgeen wat ze doen; dat werkt aanstekelijk."

Mark: "We hebben het podium gedeeld met bands als Sugar, Temple, Hound, Olpheus, 902, en Grudge Ring. We hopen natuurlijk heel erg dat we nog een keer met deze bands mogen spelen; los van het feit dat ze super getalenteerd zijn, zijn het ook echt vrienden geworden."


Leeft de metal/hardcore scene in Japan?

Otto: "Absoluut, 100%. Mensen gaan echt compleet los vanaf de eerste noot."

Mark: "Geen twijfel over mogelijk, een van de vetste scenes waar we voor hebben mogen spelen."


Wat was jullie favoriete herinnering aan de tour in Japan?

Mark: "Wat mij vooral bij zal blijven is hoe we er met zijn allen stonden en hoe goed we alles geregeld hebben. We hebben veel geleerd van elkaar in Japan en zijn nog hechter geworden. Dat is iets wat je meeneemt."

Joris: "Mee eens! Alles liep zo ontzettend soepel. Als ik een andere favoriete herinnering moet benoemen is het dat mensen in Japan onze teksten kenden en mee zongen. In een land waar we nog nooit waren geweest en weinig tot geen mensen kenden. Dat is echt enorm waardevol."

Jullie spelen op 29 maart samen met Sugar Spine het voorprogramma voor het legendarische Breakdown Of Sanity. Hoe is dit tot stand gekomen en hoe voelen jullie je hierbij?

Otto: "We werden benaderd! Het is natuurlijk gaaf om gevraagd te worden en om in het voorprogramma te kunnen staan van Breakdown Of Sanity samen met Sugar Spine. Daarnaast vinden we het vooral heel erg leuk om op de Mainstage van Dynamo te kunnen optreden."

Joris: "Voor mij is het echt een klein full-circle momentje! Ik kwam vroeger al in Dynamo en keek daar naar mijn favoriete bands als zij op tour waren. Dat ik nu zelf op het Mainstage mag spelen, is echt iets wat ik ontzettend tof vind om te kunnen doen."

Otto: "Daarnaast mogen we een kleine paar uur later ook de EP-release show van Braces spelen in The Little Devil samen met Torn From Oblivion. We hebben onze eigen mini-run die dag; twee shows binnen drie uur."


Kunnen jullie nog een tipje van de sluier lichten wat 2024 nog in petto heeft voor jullie?

Mark: "We gaan de sluier niet te veel oplichten, maar er komt sowieso nieuwe muziek jullie kant op! We hebben veel ambities, maar we richten ons nu meer dan ooit op onszelf creatief blijven uitdagen, blijven maken. We zijn het gelukkigst wanneer we samen kunnen blijven creëren. SERVE is gewoon een heel fijn team."


Categorie: