Aanslag in Parijs tijdens Eagles of Death Metal concert in Le Bataclan

Gisterenavond speelde Eagles of Death Metal in Le Bataclan in Parijs. Tijdens hun optreden vond een terreuraanslag plaats in de concertzaal en andere delen van Parijs, dat al uitgebreid in de media aan bod is gekomen. We lichten enkele feiten en gevolgacties voor concerten toe.

De rockband Eagles of Death Metal waren al een uur aan hun optreden bezig in het volle Bataclan (zo'n 1500 mensen waren aanwezig) toen plots een aantal jonge mannen gewapend met kalasjnikovs de zaal wisten binnen te dringen en van op de eerste verdieping met balkon minutenlang in het rond begonnen te schieten. Er werd een bloedbad aangericht met volgens de media minstens 80 doden en er heerste absolute chaos. Ze hielden honderden mensen die niet wisten te ontsnappen in de concertzaal gegijzeld. Omstreeks 1u 's nachts wist de Parijse politie de mensen te bevrijden en het gebouw volledig te evacueren, de terroristen pleegden bij de inval zelfmoord met een bomgordel, waarbij ook nog één politieagent gewond raakte. Verder werden in de buurt van het Parijse Stade de France drie explosies waargenomen met één slachtoffer, waarop ook het stadion waar een voetbalwedstrijd plaatsvond werd ontruimd en vielen verder in Parijs gewonden en doden door een rijdende wagen met gewapende mannen die het vuur losten op horecazaken. Er is sprake van 127 doden en 250 gewonden in totaal, waarvan dit aantal nog blijft oplopen. Oorzaak van de terreuraanslag blijkt de interventie van Frankrijk in Syrië te zijn.

De bandleden van Eagles of Death Metal zijn ongedeerd, maar dat kan niet over hun volledige crew gezegd worden. Zo meldt de band via hun sociale media dat ze nog naar de locatie op zoek zijn van alle medewerkers. Vandaag stond de band geprogrammeerd in Rijsel, maar dit optreden is intussen afgelast. De band speelt normaal morgen 15 november in het Koninklijk Circus in Brussel, maar het is nog onzeker of dit optreden doorgaat gezien de gebeurtenissen die de band meemaakte. Ook voor Speedfest, waar de band headliner is, dat volgende week zaterdag 21 november doorgaat in Eindhoven is nog onzekerheid over de komst van de band.

Verder kunnen we melden dat verschillende concertorganisaties en zalen hun medeleven betuigen en de veiligheid zullen opkrikken. Een concertganger kan zich dus verwachten aan extra zware controles, zoals in het Sportpaleis, de Ancienne Belgique (lees hun statement hier) en Vorst Nationaal. Wij roepen iedereen op om hiervoor begrip te hebben en mee te werken. Laat je fouilleren en laat je rugzakken of andere bagage uitvoerig gecontroleerd worden.

Tags: 
Categorie: