Editors stellen eigen Belgische bier voor in Brussel

Dat de band tussen Editors en België sterk is, is nog maar eens bevestigd. Samen met het Brussels Beer Project stelde de band gisteren hun co-creatie 'Salvation' voor. 

Whiskey wordt snel gekoppeld aan jazz en sigaren, dus waarom zouden we dit ook niet kunnen met bier? Dit werd het uitgangspunt van de heren van het Brussels Beer Project, een nieuwe brouwerij in hartje Brussel dat co-creatie als motor ziet voor inovatie en vernieuwing. Als foodpairing gaat, moet music-pairing ook wel lukken dachten Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan van BBP. Een concept waarbij gehoor en smaak op elkaar worden afgestemd door de een nummer te laten reflecteren in een bepaald type bier met specifiek smaakpatroon. Brussel - PIAS, PIAS - Editors, meer was er niet nodig om beiden met elkaar te verbinden. 

Tijdens verschillende bezoeken van de band lieten de brouwers zich via de muziek en foto's van de opnamestudio's zich volledig onderdompelen in de sfeer en emoties die aan de plaat verbonden waren. Met deze indrukken gingen ze in Brussel aan de slag en werden prototypes getest en verfijnd in samenspraak met de groep. Het resultaat 'Salvation' is de reflectie van het gelijknamige nummer, een donkere Earl Grey Stout van 5,3% met fruitige toets en vlotte dronk. 

"Het donkere bier dompelt de luisteraar/proever in de sombere wereld van de intense introductie van Salvation. Het fruitige boeket en citroentoetsen van de bergamot weerschijnen het licht van de violen als het nummer zich verderzet. De toetsen van bittere cacao, licht geroosterd en gegrild, zijn een referentie naar de donkere stem van Thomas, de sombere piano akkoorden en die baslijn. Het is het evenwicht tussen licht en donker, tussen de bitterzoete aroma’s van cacao en de explosie van de bergamot die deze Earl Grey Stout heeft doen ontstaan, een Belgisch bier so British." 

Via deze in het oog springende co-creatie hoopt het Brussels Beer Project zich te kunnen lanceren in het music pairing. De wetenschappelijke ondersteuning van een doctoraatstudent van de Oxford University helpt mee de ingeslagen inovatieve weg kracht bij te zetten. Zo is  reeds bewezen is dat mensen bij het horen van hoge frequenties we een zoetere smaakwaarneming hebben en een hogere bitterheid waarnemen bij lage frequenties (bas). De experimenten met 'Salvation' zal hierdoor ook materiaal aanleveren voor een academische publicatie.

De voorstelling werd in schoonheid afgesloten met het proeven van 'Salvation' onder muzikale begeleiding van frontman Tom Smith, die akoestisch een viertal nummers bracht. Weliswaar zonder het spelen van Salvation dat, zo zei hij zelf, enkel op akoestische gitaar niet echt kon bekoren. 

Wie graag het et Salvation-bier proeft, zal snel moeten zijn, het bier is tijdelijk en na 10.000 liter is het onherroepelijk op. Maar voor het zover is, kan het worden ontdekt bij Brussels Beer Project, Antoine Dansaertstraat 188. Dit elke donderdag, vrijdag en zaterdag. Bovendien is het ook te vinden in enkele andere cafés en gespecialiseerde winkels. 

Meer info over Editors

Meer info over Brussels Beer Project

Categorie: