Na 30 jaar krijgt Therapy? eindelijk een officiële Biografie

De tournee ter ere van hun dertigste verjaardag hebben ze helaas moeten uitstellen tot hun 31e maar daarbuiten is er heel goed nieuws voor de fans. Want na dertig jaar heeft er eindelijk iemand (meerbepaald Simon Young) de moeite genomen om de de avonturen van de Noord-Ieren op te schrijven voor het nageslacht. So Much For The 30 Year Plan wordt de welluidende titel van deze eerste officële Therapy? biografie.

In het heugelijke jaar 1989 gebeurden er allerlei triviale dingen in de wereld zoals de val van de Berlijnse Muur, Greg LeMond die de Tour de France wint met het kleinste verschil ooit (dat waren 8 seconden, onthou het voor het geval u ooit per ongeluk op een sport- ipv een muziekkwis terecht komt) en de geboorte van The Simpsons.

Een geboorte die veel belangrijker is voor de muziekgeschiedenis vond echter plaats in het Noord-Ierse Larne toen Andy Cairns, Michael McKeegan en Fyfe Ewing hun band Therapy? oprichtten. In de jaren negentig kenden ze grote commerciële successen met hun catchy mix van grung, glam-metal en punk. Hun verkoopcijfers namen nadien wat af maar dat kunnen we zeker niet zeggen over het enthousiasme en doorzettingsvermogen van de heren. Ewing haakte in 1996 weliswaar af en ook zijn opvolger Graham Hopkins werd in 2002 vervangen door Neil Cooper maar het muzikale vuur is nooit gedoofd en zelfs na dertig jaar denken de heren nog lang niet aan opgeven.

Begin dit jaar brachten ze nog de uitstekende verzamelaar Greatest Hits (The Abbey Road Sessions) uit. Die had gepaard moeten gaan met een Europese Tour die door de Covid toestanden met een jaartje uitgesteld diende te worden. Op 25 april 2021 stoppen ze daarvoor even in ons landje, meer bepaald in de AB. We houden onze vingers gekruist dat alles kan doorgaan zoals gepland.

In afwachting daarvan is er echter goed nieuws voor de fans. Want (eindelijk, zullen sommigen zeggen) komt er een officiële biografie over de band. Die heet So Much For The 30 Year Plan en werd geschreven door muziekjournalist Simon Young en zal vanaf 22 september te verkrijgen zijn via uitgeverij Jawbone Press.

Frontman Andy Cairns: “Before we recorded ‘Infernal Love’, I didn’t know if I was coming or going. I developed quite a healthy drug habit and was drinking a bottle of Absolut vodka every day. I thought that if I gave up drinking, I’d spend the next two weeks lying in bed and feeling sick. I decided to keep going and see if inspiration would hit.

De biografie biedt dankzij uitgebreide interviews met de band en met sleutelfiguren helder inzicht in de oprichting en opkomst van Therapy? in Noord-Ierland tijdens The Troubles (het Noord-Ierse conflict); de woedende reacties die ze kregen van de underground scene na het tekenen bij major label A&M Records; het onwaarschijnlijke succesverhaal van million selling album ‘Troublegum’ uit 1994, de split met de originele drummer Fyfe Ewing; en nog veel meer.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubles

 

Gepubliceerd ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de band, dat in 2021 gevierd wordt met een uitgebreide tournee door Engeland en door Europa, is deze biografie verplichte kost voor alle Therapy? fans en voor iedereen met interesse in de alternative rock-scene van de laatste 30 jaar.

 

Simon Young

Simon Young, geboren in 1976 in Newcastle-upon-Tyne, is al meer dan twintig jaar muziekjournalist. Young bracht eenmalig zijn eigen muziek fanzine ‘Hit A Guy With Glasses’ uit voordat hij bij Kerrang! ging werken in 1999. Daarna schreef hij ook voor onder meer Classic Rock, Metal Hammer, Prog en Planet Rock. ‘So Much For The 30 Year Plan’ is zijn eerste boek.

 

Therapy?

Eerder dit jaar blikte de band zelf al terug op zijn 30-jarige jubileum middels het album ‘Greatest Hits (2020 Versions)’ dat werd opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios. De productie was in handen van oudgediende Chris Sheldon, die ook met de band werkte voor ‘Troublegum’ (1994), ‘Semi-Detached’ (1998), ‘High Anxiety’ (2003) en het laatste studio-album ‘Cleave’ uit 2018.

 

‘Helping the afflicted since 1990’ is Therapy?’s veelzeggende strijdkreet. Na de hitalbums ‘Troublegum’ (1994) en ‘Infernal Love’ (1995; met de classic ‘Diane’) had deze sympathieke band een luxe niets-aan-de-hand leven kunnen leiden. Op voorwaarde dat de commercieel zeer succesvolle muzikale koers van die twee platen braaf zou zijn voortgezet.

 

Echter: met name Andy walgde al gauw van alles wat met success en met roem kwam. Dus weigerde hij om nog langer onbedoeld poppy hitsongs als ‘Screamager’, ‘Nowhere’ en ‘Stories’ te schrijven en koerste hij zijn band muzikaal bewust af op commerciële zelfmoord met opeenvolgende albums als ‘Semi-Detached’ (1998) en het toepasselijk getitelde ‘Suicide Pact You First’ uit 1999: chaos en verwarrend psychodrama. Goed: op de sui generis platen daarna dook nog wel eens verdwaald poppareltje op dat zo de hitlijst in kon, maar het trio bleef consequent wars van de mainstream.

 

Die twee verschillende muzikale gezichten -dwarse noiserock en tegelijk potentiële instant hitsingles- maakt Therapy? Nu juist even uniek als ongrijpbaar.

 

Therapy? online

https://www.facebook.com/Therapyofficial

https://www.instagram.com/therapyofficial/

https://twitter.com/therapyofficial

https://www.youtube.com/therapyquestionmark

https://en.wikipedia.org/wiki/Therapy%3F

 

So Much For The 30 Year Plan by Simon Young

Published September 22 2020 • 296pp softcover with 24pp photo insert

£14.95 UK / $22.95 US / $29.95 CAN • ISBN 978-1-911036-63-0

smarturl.it/therapybookamazon

https://www.amazon.com/Much-Thirty-Year-Plan-Authorised-Biography/dp/191...

Categorie: