Psychotic Waltz keert terug met een nieuw album, uit op 14 Februari 2020

Psychotic Waltz, de Amerikaanse pioniers en vernieuwers in progressive metal keren terug in devolledige originele line-up met hun langverwachte 5e studioalbum en eerste nieuwe muziek in 23 jaar. Onder de titel The God-Shaped Void zullen het aankomende nieuwe album (tevens hun eerste voor het InsideOutMusic label) worden uitgebracht op 14 februari 2020.

Een eerste single en de pre-order voor "The God-Shaped Void" in zijn verschillende formaten (Ltd. en Standard CD, 2LP op 180gr. Zwart vinyl en beperkte gekleurde edities en ook Digital Download) zullen vanaf 13 December beschikbaar zijn.

De basistracks voor The God-Shaped Void werden opgenomen met ingenieur Ulrich Wild in hun thuisstad San Diego, vervolgens gebeurden de rest van de opnames in Studio D in Oostenrijk en uiteindelijk werd het materiaal gemixt / gemastered door Jens Bogren (Opeth, Devin Townsend, Fates Warning) in de Fascination Street Studios in Zweden. Het artwork, zoals hierboven te zien, werd gemaakt door hun vertrouwde visuele partner, Travis Smith (Katatonia, Riverside, Nevermore).

Psychotic Waltz-gitarist Dan Rock deelde de volgende commentaar met ons over het creatie- en opnameproces van The God-Shaped Void:

"Allereerst willen we alle fans bedanken die ons door de jaren heen hebben gesteund. Het nieuwe album zou er waarschijnlijk niet gekomen zijn zonder het plezier en de support die van de fans kregen op onze reünietours door Europa in 2011/2012. Ik besefte echt in hoe cool het zou zijn om weer nieuwe muziek te maken, in plaats van alleen maar de eerste vier albums te spelen. Omdat we allemaal verder uit elkaar wonen, vooral Devon, was het een veel langzamer proces dan dat we alle vijf in de dezelfde kamer speelden zoals vroeger. Maar de tijden veranderen, en het internet hielp nogal een beetje. Normaal gesproken kwamen Brian en ik thuis met gitaarpartijen, alleen of samen. Soms programmeerden we een basisdrumbeat voor Norm om hem te sturen op de sfeer die we voelden, en sommige bleven, terwijl anderen enorm werden verbeterd door zijn veruit superieure drumvaardigheden. We namen onze tijd (uiteraard) en werkten aan één nummer tegelijk en repeteerden het en namen het op in de repetitieruimte totdat we er muzikaal blij mee waren. Dan zond ik de afzonderlijke tracks naar Devon die ze in zijn thuisstudio kan downloaden, zodat hij het kan remixen en echt kan zien wat ieder van ons aan het doen was. Hij was in staat vocalen toe te voegen, bewerkingen uit te voeren en delen te herschikken die voor hem als zanger geschikt waren, en het vervolgens naar ons terug te sturen om te herzien, bij te werken of in te slaan indien nodig ... we hebben al onze pre-productiemixen gedaan op die manier. "

"Ik denk dat Devon het proces heel goed heeft gedaan, maar we wilden allemaal ook de inbreng van  een professionele buitenstaander met meer ervaring binnenhalen. We hadden het geluk dat Ulrich Wild naar San Diego kwam en alle basistracking deed in een weinig bekende lokale studio genaamd Rarefied. Nog beter, Jens Bogren had nog een gaatje in zijn schema bij Fascination Street Studios en was in staat om het voor ons te mixen en te masteren. En dit zou niet mogelijk zijn geweest als InsideOutMusic niet het geloof in ons dat ze hebben gedaan om na zoveel tijd een nieuw album uit te brengen. Veel dank gaat uit naar iedereen die het na al die jaren mogelijk heeft gemaakt. We hopen dat het het wachten waard was!"

Heruitgaven van de gehele Psychotic Waltz-catalogus volgen later in 2020 via InsideOutMusic en binnenkort zullen ook live-activiteiten ter ondersteuning van het nieuwe album worden onthuld.

PSYCHOTIC WALTZ line-up:
(Left to right on photo by Axel Jusseit)
Dan Rock – guitars & keys
Devon Graves – vocals
Ward Evans – bass
Norman Leggio – drums
Brian McAlpin – guitars

PSYCHOTIC WALTZ discography:
A Social Grace (1990)
Into The Everflow (1992)
Mosquito (1994)
Bleeding (1996)
The God-Shaped Void (2020)

PSYCHOTIC WALTZ online:
psychoticwaltz.com/
facebook.com/PsychoticWaltzOfficial/

Categorie: