Year In The Making - Prevail EP

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Years In The Making

Album: Prevail EP

Genre: Poppunk

Label: Fast Chords Records

Soms moet je in het leven risico's durven nemen om vooruitgang te boeken. In de muziek kan dit gepaard gaan met vernieuwing en hoogtepunten of geconfronteerd worden met een weg waarvan je weet dat deze doodloopt. Als recensent is het makkelijk om steeds bands te bespreken die je liggen of genres waar je je gewoon thuis in voelt. Poppunk is zo'n genre dat me eigenlijk niet echt bekend is, een risico dat hopelijk uitmondt in de ontdekking van 2012 met Years In The Making. De band is gestart in 2011 en brengt nu hun eerste EP 'Prevail' uit op Fast Chords Records.

Als je mij vraagt naar poppunk dan denk ik aan overbejaarde pubers die met weemoed terugkijken op hun periode tussen 14 en 18 jaar en daar dan nummers over maken. De tijd waar alles draait rond meisjes versieren, je mond spoelen met alcohol, gedumpt worden en er dan toch stoer over doen, masturberen en dromen van een carrière die je nooit zal kunnen waarmaken. Onderwerpen genoeg om met humor doordrongen nummers te maken waarbij 'verstand op nul' een understatement is en waarbij elke mens al eens een lach kan bovenhalen.

Helaas geen onderbroeken humor terug te vinden op 'Prevail'. De jongens van Years In The Making hebben hun inspiratie vooral gehaald bij al het negatieve van de puberteit: problemen in de vriendenkring, misgelopen relaties,... bye bye poppunk, hello emo punk. De band doet er tijdens hun nummers ook alles aan om de emotionaliteit kracht bij te zetten. In de naar voor geschoven single 'You'll Never Know' krijgen we eerst een massaal meegebrulde 'we will, we will survive' om het wat later in het nummer te doen met een koorknaap versie van dezelfde slagzin. De techniek om van ballad naar gebalde vuist te gaan wordt meermaals gebruikt en lijkt spek voor de bek van bakvissen en pubers met moeilijke momenten. Jammer voor hen ben ik niet van die orde en is dit voor mij overkill van de ergste graad. Ook de intro van 'Broken Wings' getuigt van de nodige emotionaliteit om daarna via echte punkrock over te gaan naar een dosis zwaarmoedigheid die we eerlijk gezegd niet hadden verwacht in het openingsnummer. En achteraf ook niet echt appreciëren.

Pas op, de jongens bedoelen het allemaal wel goed, hun intro's beloven ons 15 à 20 seconden stevig materiaal te leveren. Helaas is het net als bij seks: wanneer de piek is bereikt rest ons alleen een val in diepte. De brave stem doet ons opnieuw afhaken en dan is het al te vaak wachten op een niet onaardige gitaarriff of een dubbele basdrum die zijn deugdelijkheid bewijst. Maar lang boeien doet dit allemaal niet. De tempo wisselingen zijn te georchestreerd en de zang ongeloofwaardig voor de boodschap die ze willen uitdragen. Anderzijds kan de muziek op zich soms wel onze aandacht vasthouden, al duurt dit nooit langer dan 30 seconden. Al komt dit misschien omdat de stem te vaak de muziek oneer aan doet.

Was dit het risico waard? Helaas niet. Schrijven we het genre af? Ook niet, daarvoor zijn er enkele poppunk groepen die ons langer kunnen boeien en wie weet komen we hier ook nog voor verrassingen te staan. Is er een publiek voor Years In The Making? Zeker weten. Genoeg pubers en fans van emo muziek die twijfelen aan zichzelf en de wereld, die een steun en toeverlaat zullen vinden in deze jongens. Dit is een groep die zich duidelijk toespitst op een heel specifiek publiek en hier hoogstwaarschijnlijk in zal slagen en succes kan boeken binnen deze niche. Horen we nog van Years In The Making? Als je er naar op zoek gaat wellicht wel, maar potten breken op de radio zal dit niet doen!

Tracklist:

1. Broken Wings
2. All My Friends
3. You’ll Never Know
4. Seasons
5. We Dreamt of the End

Categorie: