Marduk - Serpent Sermon

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Marduk

Album: Serpent Sermon

Genre: Black Metal

Label: Century Media Records

De Zweedse Black Metal band Marduk haalt ondertussen al twee decennia lang het grove geschut boven en bekroont hun twintigjarig bestaan met Serpent Sermon. Serpent Sermon is ondertussen al het twaalfde broedsel van Marduk en is enerzijds een logische opvolger van Wormwood, anderzijds een nieuwe ankerpunt in de voortdurende evolutie van de band.

De voorganger van Serpent Sermon dateert ondertussen al van 2009, maar het album kwam in stukjes en beetjes tot stand, wanneer de inspiratie, van welke duistere aard dan ook, de band bij de keel greep. Of in de woorden van gitarist Morgan: “We just go in when we feel the time is right to have it done and then we enter and paint the picture of the death of your world!”. Als de goesting er is, met andere woorden.

De eerlijkheid en andere soortgelijke zaken gebieden uw ondergeschikte toe te geven dat hij geen kenner is van black metal. Allerminst, en dus was het hout vasthouden en de pauze knop binnen handbereik houden, teneinde bepaalde doemscenario's en verdere gehoorschade te vermijden. Diezelfde bescheiden eerlijkheid ten spijt, kan Serpent Sermon langs de ene kant en Marduk in zijn geheel, wel aanspreken.

Hoewel het genre de naam heeft niet het meest toegankelijke te zijn, is dit niet het geval bij Serpent Sermon. Meer zelfs, met chirurgische precisie ontleedt, valt op hoe knap de tien tracks gecombineerd worden tot een enigszins indrukwekkend geheel. Na meerdere luisterbeurten wordt het album zelfs goed, hoewel de eerder vermelde gehoorschade hier ook part en deel in kan gespeeld hebben.

De lyrics steken simpelweg knap in elkaar en zijn een luister- of leesbeurt op zich waard. Zanger Mortuus, wiens zang het album in sterke mate mee bepaalt, verwoordde het ooit als volgt: "Black metal to me is as simple as it gets: it's metal music with a Satanic, destructive message, or a devil-worshipping message. That's it, nothing else." Het voorgaande zou begrepen kunnen worden als een casual en hersenloze ondertoon, doch niets is minder waar: knappe lyrics, mooi geheel. Punt.

Muzikaal? Dreigend, simpelweg donker en in tegenstelling tot wat sommigen plachten te beweren, allerminst melodieloos. Correct, de melodie, die bij wijlen echt knap in elkaar steekt, heeft af en toe te leiden onder de blastbeats, de herhaalde riffs en de dubbelbass, maar een gebrek aan melodie kan Serpent Sermon zeker niet verweten worden. Er is veel herhaling, soms wat te veel, maar het melodische heeft er niet overdreven onder te lijden.

Nu, het laatste is eigen aan Marduk en de kritiek zelf gaat in bredere zin eigen aan een groot deel van de black metal scene. Maakt dat Serpent Sermon tot een slecht album? Neen, in geen honderd jaar. Het vraagt een bepaalde inspanning om dieper te gaan en beter te luisteren, maar dan wordt duidelijk dat het niet gewoon rammen op een gitaar, schreeuwen in een micro en hameren op een drumstel is.

Zelfs in de veronderstelling dat dieper en beter luisteren geen zin heeft, heeft Serpent Sermon iets. Hoe dat iets ingevuld moet worden, is in een vrije samenleving een al even vrije keuze. Maar in essentie komt het hier op neer: ogen sluiten, stereo open, luisteren en headbangen. Cut the crap.

Tracklist:

  1. Serpent Sermon
  2. Messianic Pestilence
  3. Souls for Belial
  4. Into Second Death
  5. T emple of Decay
  6. Damnation's Gold
  7. Hail Mary (Piss-soaked Genuflexion)
  8. M.A.M.M.O.N.
  9. Gospel of the Worm
  10. World of Blades

Bonus track op de Limited Edition: Coram Satanae

marduk

Categorie: