Expire - Pendulum Swings

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Expire

Album: Pendulum Swings

Genre: Hardcore

Label: Bridge Nine Records

Dat Bridge Nine Records evengoed synoniem kan staan voor steengoede hardcore hebben onder meer grootheden Sick Of It All, H2O en Terror al bewezen voor het label. Natuurlijk zijn niet enkel deze gevestigde waarden al wat goed is in deze familie. Dit werd zopas nog maar eens bewezen door tour beesten 'Expire' die sinds hun begin in 2009 bijna non-stop de podia onveilig maakten. Uiteraard tijd dus voor dit kwartet om hun Bridge Nine debuut uit te brengen. Zij presenteren u dan ook met trots 'Pendulum Swings'.

De band kon tijdens de opnames haast niet wachten om opnieuw in de tourbus te stappen en de wereld hun nieuwe materiaal live te brengen. Expire is dan ook een viertal dat staat en is opgebouwd rond het hele tour-idee. Volgens platenbons Chris Wrenn zijn het dan ook podiumbeesten die zeker aan te raden zijn om te gaan bekijken. En dat ze er met enorm veel goesting invliegen is op de plaat ook zeker te merken vanaf de opener 'Just Fine' tot en met de laatste snik. Gewiekste hardcore met een scherp en modern kantje, toch weet de band ook trouw te blijven aan de echte sound van het genre waardoor het zowel old - als newschool fans kan begeren.

Eén van de vele strakke nummers op de plaat die zeker een vermelding waard is draagt de naam 'Spit Out'. Met de hevige gitaar-riffs en de compromisloze teksten die zoals de naam voorspellen kan geen blad voor de mond nemen. Over het algemeen is het album snel en hevig zonder veel ruimte voor tempo wisselingen. Maar wie verwacht dit dan ook bij snijdende hardcore van deze heren hé. Dit maakt natuurlijk ook wel dat het album voorbij vliegt en je echt zin krijgt in die live ervaring die steeds met zoveel lof beschreven wordt. Zeker en vast dat de nogal korte duur van de nummers hier ook wel iets mee te maken heeft. Geen enkele track komt trouwens aan de kaap van de 2 minuten. Dat wij ons daar niet aan storen, zoveel is duidelijk. Zeker niet als we nummers blijven horen zoals onder andere het beenharde 'Abyss' dat er sowieso een geweldige tekst en riff op na houd. Hier en daar zijn er zelfs wat invloeden van ware thrash metal in terug te vinden. Ook de bas krijgt in dit nummer zeker een mooie plaats toegeworpen hier en daar. Dit alles maakt dat het duidelijk in een knap vormpje gegoten is en een heerlijk geheel kan worden. Niet te vergeten in heel deze rimram van bonkend geweld is natuurlijk de titel-track 'Pendulum Swings' zelf. Hiermee sluit Expire de plaat dan ook af en laten ze op zijn minst een indruk na. Niet zomaar een, nee, een harde en supersnelle klap voor je smoel indruk. En zo hoort het ook bij een hardcore band die wil overleven in deze harde wereld.

Momenteel is de band al terug op tour, ook te verwachten aangezien ze niets liever doen dan live het bond weten te maken. Enkel jammer dat we voor een Belgische, zelfs Europese show nog even geduld moeten hebben aangezien ze in de Verenigde Staten bezig zijn. Zolang zullen we ons volgens Bridge Nine nog tevreden moeten stellen met de plaat. Deze is trouwens ook effectief te verkrijgen als vinyl plaat in verschillende kleuren. Uiteraard is Pendulum Swings ook al te vinden als CD in de rekken en digitaal voor de internet liefhebbers.

Tracklist:

1) Just Fine
2) Reputation
3) Spit Out
4) Dig Deep
5) Anxiety
6) Abyss
7) Bark
8) Sleep Lost
9) Pills
10) YDN
11) Focus
12) Pendulum Swings

Categorie: