Terraformer - The Sea Shaper

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Terraformer

Album: The Sea Shaper

Genre: post-metal

Label: Dunk! Records

Post-metal is een opkomend 'neven genre' naast het globale post-rock gebeuren dat aan een opmars bezig is, getuige hiervan bands als Isis en Neurosis om maar twee bekende voorbeelden te noemen. Ook In België hebben we een paar opkomende bands in het genre. Een daarvan is Terraformer uit Luik. Hun nieuwst album 'The Sea Shaper' komt uit in april via Dunk! Records. Ze komen trouwens naar Dunk! Festival op zondag 8 april, headliner die dag is 65daysofstatic. Hoog tijd voor een recensie.

Het typische aan post-metal is dat 'net iets dieper snijdende gitaar riffs' maar bij Terraformer mag de inbreng van de drums zeker niet onderschat worden. Deze zorgen er voor dat het zogenaamde 'metal gevoel' in het geheel nog meer naar boven drijft. Het mooie aan het album is het combineren van heel lange nummers als 'Whale' (6:39 minuten) met heel kort en bondige, zoals 'Dragon Poulpe' (0:47 minuten). Dit zorgt voor de nodige variatie in het geheel, ze vloeien ook heel mooi in elkaar zodat het aanvoelt als het vertellen van een verhaal, een boek dat je in een ruk wil uitlezen. Je blijft daardoor ook de aandacht aanhouden, wat niet altijd het geval is bij puur instrumentale albums als deze. Weinig bands slagen daar in, Terraformer wel en dat is een grote verdienste.

Een mooi voorbeeld van die voorheen genoemde 'diep snijdende gitaren' is 'Anacharis', een zes minuten lange song dat  bol staat van strakke drums maar vooral scherpe gitaarriffs die je prompt aan het headbangen zetten. Zou live zelfs voor een leuke moshpit moeten kunnen zorgen. Zonder afbreuk te doen aan de rest van het album, mag dit wel DE song van het album genoemd worden, net omdat het alles bevat dat Terraformer als band weerspiegelt. 

'The Sea Shaper' is een aanrader voor iedere post-rock of post-metal fan of wie houdt van lang uitgesponnen gitaar solo's. Het album is ook te beluisteren via hun site: https://terraformer.be/Discography.html.

De tracklist:

  1. ahab
  2. nereid
  3. mers
  4. whale
  5. pieuvre méduse
  6. dear captain
  7. cross bearing
  8. trail of lena
  9. r'lyeh
  10. dragon poulpe
  11. anacharsis
  12. glassy sea, sinking ship
Categorie: