Various Artists - Oriental Metal

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Various artists

Album: Oriental Metal Vol 1

Genre: Oriental Metal

Label: Century Media Records

In het verleden experimenteerde menig band zowel klein en groot met verschillende invloeden. Alsook met Midden-Oosters getinte melodieën ging men duchtig aan de gang. Toch is weinig metal fanaat echt bekend met de echte oriëntal metal. Hierdoor sloeg Kobi Farhi (Orphaned Land) de handen in elkaar met niet het minste label namelijk Century Media Records. Samen brachten zij ons 'Oriental Metal Vol 1', reeds in de rekken.

Wat geruis en wat vrouwelijk gezang waarna er meteen erg beweeglijke melodieën worden toegevoegd, zo stevent het begin van dit album op zijn doel af. Het gaat van start met een grote naam in zijn genre, namelijk 'Orphaned Land' met 'Sapari'. Een nummer dat zorgt voor een aangename kennismaking met het Midden-Oosten. Na zichzelf en het genre kort voor te stellen start het album met hardere gitaren en ietwat duistere klanken. Verder in het album stuiten we plots op de band 'Pentagram'. Met hun nummer 'Lions In A Cage' laat deze band zien dat ook de oriëntale metalen kunnen verbazen. Een nummer dat met een duizend en één nacht gevoel een vreemde, toch fascinerende stempel zet op het album.

Dromerig blijven we verder gaan in het album. Opvallend is dat het met de toevoeging van bepaalde instrumenten en het verschil in cultuur deze vorm van metal een stuk zachter klinkt. Zeer geschikt als luistermateriaal, ontspanningsmuziek en mooi om op weg te dromen naar verre landen. Ook het feit dat het doorgaans een taal is die voor de meeste onder ons onbegrijpelijk is stoort niet meteen. Het hoort er gewoon bij en is makkelijk aanvaardbaar in deze stijl.

Toegegeven is het niet alleen dromen en zachtjes meegeven met de muziek op dit album. Dit omdat de band 'Nile' voor een addertje onder het gras zorgt. Indien je net in een wereld van zachte metal verzonken was, schudt dit 'Kaffir' je zeker wel wakker. Ook brutale death metal verdient dus zijn plaatsje op Oriental Metal Vol 1. Nog even hard doorbangen met het hoofd ook op de muziek van 'Melechesh'. Als laatste krijgen we een erg speciaal, licht heldhaftig nummer dat wel eens gebruikt zou kunnen worden in Midden-Oosterse films.

Doorheen deze reis van nieuwe klanken met gekende metal invloeden blijkt het plaatje wel te kloppen. Het album lijkt opgedeeld in hoofdstukken en kan zeker tellen als kennismaking. Zeker metal fans met zin in iets nieuws zullen genieten van de verscheidenheid die dit eerste volume heeft te bieden. Wie zweert bij de echte harde metal tunes vindt hierop minder zijn stijl. Op enkele uitzonderingen na is het een zachtaardig album. Zoals het een goede kennismaking betaamt.

Tracklist:

1. Orphaned Land – Sapari (04:04)
2. Amaseffer - Slaves For Life (06:43)
3. Arkan - Deus Vult (04:58)
4. Pentagram - Lions In A Cage (06:13)
5. Myrath - Merciless Times (03:25)
6. Almana Shchora – Elohim (03:53)
7. Nervecell - The Taste Of Betrayal (03:39)
8. Khalas - Haz El Adala Mayel (02:47)
9. Nile – Kaffir (06:49)
10. Melechesh - Grand Gathas Of Baal Sin (05:54)
11. Ahl Sina - Fountains Of Muses (03:32)

Categorie: