Napalm Death - Utilitarian

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Band: Napalm Death

Album: Utilitarian

Genre: Grindcore / Metal

Label: Century Media Records

Napalm Death brengt opnieuw een knaller van formaat met het nieuwe 'Utilitarian'. Verwacht je aan staalharde vocals en een muur van instrumentale zaligheid met dit 15de album van de grindcore helden.

Napalm Death is een band die al sinds 1981 de wereld van de grindcore/death metal op zijn kop weet te zetten. Hoewel het allemaal startte als een groepje uit het Engelse Birmingham zijn ze al snel een vast icoon geworden. De jongens hebben een verloop van leden gekend maar niettemin staan ze nog steeds aan de top van hun genre. Dit bewijst het nieuwste album dat je meteen weet vast te grijpen met een sterke intro. Hierop volgt meteen een strakke riff en een gewelddadige brul in het geniale 'Errors In The Signals', dat ook net de geschikte hoeveelheid afwisseling van tempo op je los weet te laten.

Niet voor niks dat hun muziek ook hun intrede mocht maken in het spraakmakende programma 'Skins' in de UK. De jongens van Napalm Death blijven verbazen op muzikaal vlak. Dit tonen ze aan met het nummer 'The Wolf I Feed'. Hier gooien ze het zowel instrumentaal als vocaal over een lichtelijk andere boeg. Verrassend, maar zeker niet verkeerd op het album. Het levert weer eens het bewijs dat ze het verdienden om een graantje mee te pikken in het BBC programma 'Never Mind the Buzzcocks', in een aflevering die tevens door Alice Cooper gepresenteerd werd. Zeker weten dat de moshpits weer pure brutaliteit zullen worden als er live nummers als 'Collision Course' of 'Think Tank Trials' aangesneden worden.

Ook na hun opname in het Guinness boek voor records met het kortste nummer ooit, weten ze nog korte knallers te produceren. Ook Utilitarian ontsnapt hier niet aan, zo zijn 'Nom De Guerre' en 'Opposites Repellent' er weer perfecte voorbeelden van. Met het leven van telkens iets meer dan één minuut dat hen geschonken is zetten deze 2 kleppers wel meteen je hele bovenkamer in rep en roer door het spontane headbangen.

In principe is Napalm Death een gevestigde waarde in de wereld van de zware metalen. Of ze zich nog hoefden te bewijzen met dit album? Ik denk dat de voorgangers van Utilitarian hierover genoeg zeggen. Of ze het toch weer deden met dit album? Een ongelooflijk harde bevestigende headbang hierop. Met 16 nummers waar je op los kan gaan en een fantastische afsluiter met een nog meer fantastische naam als 'A Gag Reflex' zal Utilitarian grote kansen bieden in de metalcharts.

Kortom, een aanrader voor de liefhebbers van de allerzwaarste metalen en een hals van staal. Wie niet bang is voor enkele breuken in de moshpit en een bonkend hoofd de volgende ochtend kan de band op 30 maart nog aan het werk zien in de Trix in Antwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat het er gaat knallen met de uitkomst van Utilitarian.

Utilitarian word gereleased op 27 februari onder Century Media Records. Het album zal zowel als Ltd. Edition CD Digipak (incl. 2 bonus tracks), CD, Ltd Edition Gatefold LP (incl. 3 bonus tracks) als digitale download beschikbaar zijn.

Tracklist:

1. Circumspect
2. Errors In The Signals
3. Everyday Pox
4. Protection Racket
5. The Wolf I Fee
6. Quarantined
7. Fall On Their Swords
8. Collision Course
9. Orders of Magnitude
10. Think Tank Trials
11. Blank Look About Face
12. Leper Colony
13. Nom De Guerre
14. Analysis Paralysis
15. Opposites Repellent
16. A Gag Reflex

Categorie: