IIIrd Alternative - IIIA

Rating: 
0
Nog geen stemmen

IIIrd Alternative zijn een Deense post-rock band, bestaande uit een kwartet klasse artiesten, hoewel de benaming 'post-rock' eigenlijk niet volledig juist is. In januari brachten ze hun album 'IIIA' uit en gaan deze binnenkort promoten in Nederland en België.

IIIrd Alternative spelen een quasi volledig instrumentaal gebrachte set van zes nummers die één voor één heel diep gaan. In het spoor van bands als Russian Circles gaat het hier vooral om heel lange nummers met vaak een heel hard en ruw begin zoals bijvoorbeeld 'Umbra' dat dan over vloeit naar een heel zacht en rustig midden, om dan uit te spatten in een climax. Het mooie hieraan is dat we geen monotoon geluid krijgen dat na een tijdje zou kunnen beginnen vervelen maar een heel gevarieerd plaatje dat de aandacht behoud.

Naast de post-rock invloeden krijg je ook een beetje een 'ambient' gevoel bij het beluisteren van de plaat, die zowaar zelfs een beetje de donkere kant opgaat dankzij het gebruik van keyboards in het geheel. Daar waar post-rock meestal of doorgaans, rond de gitaar en drum draait is er hier dus ook plaats voor elektronica en dat maakt dit album interessant om te leren kennen en te ontdekken.

Er staan drie nummers op van meer dan 12 minuten. Het reeds genoemde 'Umbra' duurt niet minder dan 13:09 minuten, wat op zich heel lang lijkt maar toch gaat het geen seconde vervelen. 'Æble' is het tweede extra lange nummer, met liefst 13:54 minuten. Het mooie hieraan is die prachtige variatie, op het ene moment zit je hevig te headbangen om daarna intens mee te luisteren en te genieten van een ingetogen moment, gevolgd door een strakke climax. Dat combineren gaat zo'n 13 minuten door maar toch voelt het aan alsof de song amper een tel duurt, want voor je het weet is het gedaan en blijf je verweesd achter. Een geweldig gevoel van welbehagen overvalt je.  

Bij 'The Great Flood' (12:35) krijgen we eerst een heel meeslepend stukje keyboard te horen. Hier is dus dat ambient gevoel heel merkbaar, waarna de drum/gitaar het geheel mooi aanvullen. Prachtig, mooi en wederom intens genieten! We mogen de andere songs echter niet tekort doen, want het hele album ademt diezelfde sfeer uit en is dan ook een aanrader, niet alleen voor de globale post-rock liefhebber maar voor iedereen die houd van instrumentale muziek die diep gaat.

Tracklist:

1. Umbra
2. Eye Against Eye
3. The Great Flood
4. Dark Rift
5. Deficit
6. Æble

Categorie: