Caliban - I Am Nemesis

Rating: 
0
Nog geen stemmen

De Duitse melodic metalcoreband Caliban heeft de wereld op zijn kop gezet toen ze in 1999 hun eerste full-length album ‘A Small Boy And A Grey Heaven’ uitbrachten. Hun muziek werd bestempeld als een gemixte stijl van bands als Slayer, Poison The Well en Hatebreed. Door het succes mochten ze ook touren met bands als I Killed The Prom Queen, The Red Chord en God Forbid. 

Na deze CD kwam er een split-album met Heaven Shall Burn uit, genaamd ‘The Split Program.’ Dit bracht hun naar een onbekende wereld, waar Caliban gehuldigd werd als de nieuwste sensatie in het metalcore-genre. Door hun split-CD en het album ‘Vent’ ging Caliban als een speer omhoog. Zo mochten ze de planken delen met bands als Killswitch Engage, Shadows Fall, Slayer, Pantera, A Life Once Lost en Machine Head.

Bij het album ‘Shadow Hearts’ liet Caliban zich meer van een melodieuzere kant zien, waardoor ze veel sterker en krachtiger werk realiseerden. Bij de opvolgende albums zoals  ‘The Opposite From Within’, de tweede split-CD van Caliban met Heaven Shall Burn, ‘The Undying Darkness’ en ‘The Awakening’, reikten Caliban een groot succes met hun brutale en krachtige lyrics, hun ijzersterke gitaarlijnen en drumtechnieken en hun agressieve en emotionele vocalen. Ze mochten daardoor ook op vele festivals staan zoals Groezrock, Summerbreeze, Rock Am Ring, Download Festival en Wacken Open Air.

In 2009 kwam het album ‘Say Hello To Tragedy’ uit. Caliban pakte met zeer emotionele en krachtige melodieën uit. Techniek, snelheid en zware breakdowns maakten naast hun zowel zwoele als brute vocalen een groot verschil in de metalcore-wereld. Caliban bewees met dit album wat ze wilden in hun muziek. Hun lyrics brachten de boodschap over en deze prachtige metalcore-band werd een oorverdovend succes.

In 2011 maakte Caliban nog een cover-cd genaamd ‘Coverfield’, maar de fans moesten wachten tot 2012 voor een opvolger van ‘Say Hello To Tragedy’.

Drie jaar lang hebben we moeten wachten voor een opvolger, die ‘I Am Nemesis’ werd genoemd. Een titel zo kort en bondig, maar zo krachtig als een spier. Ik verwachtte dan ook veel.. heel veel. En wat heb ik gekregen? Een lichte hartaanval! 

Het eerste nummer van het album ‘I Am Nemesis’ sloeg bij mij in als een bom. ‘We Are The Many’ begint met een zin als ‘You gotta be fucking kiddin’ me?!’, gevolgd door opzwepende en oorverdovende gitaarlijnen en een stevige drumtechniek. Maar laten we het daar zeker niet bijhouden! Marcus Bischoff, de zanger van Heaven Shall Burn, en Mitch Lucker, de zanger van Suicide Silence brengen deze song samen met Caliban tot een wereldreikend orgasme. Hun lyrics en de boodschap achter deze song, brengt mij helemaal weg van deze wereld. Andreas, Marcus en Mitch smelten samen tot ‘The Many’ en brengen in mij het pure en emotionele als het agressieve naar boven. Door hun samensmelting van vocalen en de zware, rauwe drumtechnieken en gitaarlijnen van Caliban, behoord ‘We Are The Many’ in mijn lijst van ‘één van de beste songs allertijden’.

Meteen realiseer ik mij dat het verhaal achter ‘I Am Nemesis’ een vervolg is op hun album ‘Say Hello To Tragedy’ uit 2009. Caliban zwiert op dit album met lyrics over de sociologische en kritische punten van de wereld alsook de fouten die de wereld maakt ten opzichte van de mensheid.

De single ‘Broadcast To Damnation’ laat het publiek zien en voelen hoe de mensheid door zowel de media als de maatschappij zo gemakkelijk beïnvloed wordt. De krachtigheid van deze song zit hem dan ook zeker in de lyrics als de melodieën. Een single die in twee wordt gehakt en helemaal anders eindigt dan als hij begint. ‘Modern Warface’ brengt ons in een zeer emotionele en gepassioneerde sfeer. De lyrics brengen ons bewust tot de orde hoe de mensheid via internet kan zijn: wreed, onrespectvol en agressief.

Dein R3.ich’ en ‘Memorial’ zijn songs waarin de onderwerpen fascisme en het verlies van een geliefde aan bod komen. Sterke, pure songs die je echt van boven tot onder laten bewegen en stuiteren. Deze songs brengen je naar een andere wereld, een wereld zo toereikend, maar ook weer niet. Caliban maakt je bewust hoe de wereld in elkaar zit en geven je de boodschap om er samen een andere wereld van te maken. Zeker niet op een ‘flowerpower’-manier van ‘Peace to the world-fifties-style’, maar op een verfijnde en pure manier.

Naast deze songs komen zeer sterke songs als ‘Deadly Dream’ en ‘The Bogeyman’ aan bod. Op deze laatste song heeft Marcel Neumann van de deathcore band We Butter The Bread With Butter zijn keyboards en gitaren uitgeleend. Zoals ik al eerder zei, heeft Marcus Bischoff van Heaven Shall Burn en Mitch Lucker van Suicide Silence hun vocalen uitgeleend aan dit nieuwe album, maar ook de band As Blood Runs Black heeft hun toevoeging gehad. De single ‘Edge Of Black’ geeft in de lyrics de exploitatie van olie in de hedendaagse wereld weer. Sterke, catchy melodieën en zware technieken streden in deze song tot een hoogtepunt. Een heavy nummer waarin de wereld even stopt met draaien.

Caliban levert in ‘I Am Nemesis’ continu een balans tussen agressie en catchy melodieën. Ze brengen nieuwe breakdowns, sterke lyrics, gitaarlijnen en zware, stevige technieken, zonder hun roots te vergeten. Een album dat mij beroert heeft van het begin tot het einde en dat mij niet loslaat.. nu niet... nooit meer.

De tracklist van het album ‘I Am Nemesis’ van Caliban bestaat uit de volgende songs:

1. We Are The Many
2. The Bogeyman
3. Memorial
4. No Tomorrow
5. Edge Of Black
6. Davy Jones
7. Deadly Dream
8. Open Letter
9. Dein R3.ich
10. Broadcast To Damnation
11. This Oath
12. Modern Warface

Caliban brengt het album ‘I Am Nemesis’ uit op 6 februari 2012 en zal met de ‘Get Infected Tour’ op 24 februari 2012 in de Muziekodroom van Hasselt staan. Caliban staat dan met bands als Attila, Winds Of Plague, We Butter The Bread With Butter en Eyes Set To Kill op het podium.

Categorie: