Amaranthe - Amaranthe

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Amaranthe - Amaranthe

folder.jpgAmaranthe heeft na hun zelf uitgebrachte EP 'Leave Everything Behind' (2009) en de single 'Hunger' zojuist hun self-titled debut album op de markt gebracht.

Het debut album van de metalband Amaranthe bevat twaalf tracks. Ze omschrijven hun muziek als 'modern melodic metal' en dit vat het hele album samen: een melodische metal-plaat in een modern jasje.

Eerst wat meer informatie over de groep zelf. Amaranthe bestaat uit zes leden van Zweedse en Deense afkomst: oprichters Olof (guitars & keys) en Jake (clean vocals), Andy (screams), Morten (drum), Johan (bass) en de female vocaliste Elise. Aldus een band met drie verschillende stemmen, wat voor veel variatie zorgt. Door de term female vocal denk je misschien aan bands als Within Temptation of Epica, maar deze band is veel heviger. De beste vergelijking kan gemaakt worden met het Duitse Deadlock.

Het album begint met het liedje Leave Everything Behind gevolgd door Hunger, twee tracks die de global sound van het hele album weergeven en beiden afkomstig zijn van de EP. De door henzelf uitgebrachte EP bevatte vijf tracks die allemaal op het full-length album terug te vinden zijn, al zijn ze voor de oplettende luisteraar iets anders dan op de EP (soms zingt Elise een andere toon en is er een samenspel van de stemmen die er voorheen niet was) en is de geluidskwaliteit uiteraard beter. Hunger is meteen ook het beste lied op het album, reden waarom het als single zal uitgebracht zijn.

Er wordt verder gegaan met zes nieuwe tracks. 1.000.000 Lightyears en Automatic gaan verder met het opzwepende tempo van de vorige twee tracks, maar beiden met een heel knappe gitaarriff middenin de songs. Ook bij My Transition is er een fantastische gitaarsolo, maar het tempo van dit liedje ligt iets lager dan de anderen. Hier is ook een heel mooie afwisseling te horen tussen de vrouwelijke en mannelijke clean vocal en de screams van Andy.

Met Amaranthine wordt een heel andere kant opgegaan. Een heel rustig nummer waarbij Elise en Jake afwisselend strofes zingen, gezamelijk het refrein en op een heel passend moment de passie als het ware naar boven komt en Andy een zin schreeuwt. Hier wordt ook het keyboard goed in de verf gezet. Bij It's All About Me (Rain) worden zachte stukken met iets hardere afgewisseld. Ook hier weer zijn er goede wisselingen tussen de vocals. De strofes worden door Andy gezongen (screams) en het refrein is een samenspel van de drie stemmen. Call Out My Name is een liedje waar vooral het keyboard opvalt. Het ritme wordt hooggehouden door de drums.

Hierna volgen de overige drie tracks van de EP: Enter The Maze, Director's Cut en Act of Desperation. Stuk voor stuk heel melodische songs, met afwisselende stemmen en tempowisselingen, vooral op Act of Desperation. Afgesloten wordt er met Serendipity.

Dit album is een heel mooie start voor deze band. Het klinkt modern, fris en vooral melodisch. De drie stemmen zijn een pluspunt omwille van de variërende stukken. Wel benieuwd in hoeverre ze vernieuwend zullen blijven naar de toekomst toe. Hoe de liedjes live zullen overkomen, zal u in een review kunnen lezen op 25 april van het concert te Trix (zaal Hof ter Lo).

De tracklist:

  • Leave Everything Behind
  • Hunger
  • 1.000.000 Lightyears
  • Automatic
  • My Transition
  • Amaranthine
  • It's all about me (Rain)
  • Call out my Name
  • Enter the Maze
  • Director's Cut
  • Act of Desperation
  • Serendipity

Geschreven door Tim Vermoens

 

Categorie: