Within Temptation - The Unforgiving

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Within Temptation - The Unforgiving

within temptation,the unforgiving,metal,nieuw album,tim vermoensWithin Temptation heeft vandaag hun langverwachte nieuwe album 'The Unforgiving' uitgebracht. Tijd voor een recensie van deze nieuwe, wel heel bijzondere plaat.


Het vijfde studio album getiteld The Unforgiving ligt vanaf vandaag in de rekken. Dit album is het eerste concept album van de band en had dus een heel andere aanpak dan hun vorige releases. 

Een concept album betekent een album met een verhaal dat wordt verteld door middel van de liedjes. Within Temptation heeft het echter grootser aangepakt en heel wat meer gedaan dan enkel een cd opnemen. Het verhaal wordt uit de doeken gedaan in drie verschillende vormen: een stripboek serie, drie korte films en het album zelf.

De stripboeken (met dezelfde titel als het album) zijn geschreven door Steven O'Connell (bekend van zijn werken Bloodrayne en Dark 48) en geïllustreerd door Romano Molenaar (bekend van Witchblade en X-Men). Zij vormen de basis van het album en de films. De prequel van het eerste stripboek is online te lezen op de website van Within Temptation en zal verkocht worden samen met het eerste deel. De andere delen zullen later in 2011 volgen.

Het album wordt ook ingeleid door drie korte films. De eerste hiervan is Mother Maiden, die op 31 januari op de website van de band werd gereleased. De tweede is getiteld Sinéad en de derde Triplets (Shot in the Dark). Ze dragen alledrie bij tot de inleidende strip om een goed beeld te vormen voor de lyrics van het album.

De twaalf tracks op het album zijn aldus op de strips gebaseerd. De verhalen en gebeurtenissen van de personages uit de stripreeks komen in de liedjes aan bod. De cd begint met de intro 'Why not me', waar het personage Mother Maiden het verhaal inleidt. Hierop volgt 'Shot in the Dark', het eigenlijke eerste liedje. Het begint met Sharon die zingt, waarna de instrumenten een voor een erbij komen. Het volgende 'In the Middle of the Night' is een hevige song met veel variatie. Hierop volgt 'Faster', een melodie die in je gedachten blijft hangen en waar ook een single van is uitgebracht. Met 'Fire and Ice' gaat het even de rustige kant op. De volledige tracklist vindt u hieronder:

  • Why Not Me
  • Shot In The Dark
  • In The Middle Of The Night
  • Faster
  • Fire And Ice
  • Iron
  • Where Is The Edge
  • Sinéad
  • Lost
  • Murder
  • A Demon’s Fate
  • Stairway To The Skies

De cd is beschikbaar als standard edition en als special (digipack) edition met bonus dvd. Op deze bonus dvd staan de drie films, clipjes van Faster, Sinéad, Shot in the Dark, Where is the Edge en het al eerder uitgebrachte Utopia (met Chris Jones), alsook een making of en de prequel van de strip.

Om samen te vatten: het concept album The Unforgiving was het wachten waard. Zoals gewoonlijk komt er vrij veel kritiek op Within Temptation (zoals dat ze teveel naar pop gaan neigen), maar niets is minder waar want dit is een toch wel vrij hevig album met een goed uitgebouwd verhaal dat zich manifesteerd doorheen de lyrics. Het tempo wordt bijna overal goed strak gehouden (met uitzonderingen Fire and Ice en Lost), vooral met In the Middle of the Night.

Samen met de films en de strips vormt dit alles een heel mooi geheel. Om een goed beeld te krijgen van het verhaal, raad ik aan om het hele pakket eens door te nemen of om op de website van de band te gaan kijken. Dit album is in elk geval opnieuw een mijlpaal voor Within Temptation en een must-have voor de fans.

Geschreven door Tim Vermoens

Tags: 
Categorie: