Amberian Dawn - Magic Forest

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Amberian Dawn

Album: Magic Forest

Genre: Symphonic Power Metal

Label: Napalm Records

Score: 71/100

Eén van de redenen waarom ik mij zo aangetrokken voel tot metal is het feit dat je onbeschaamd de puber diep in jezelf de vrije teugel mag geven. De eeuwige zestienjarige die in zijn onderbuik de dadendrang der hormonen reeds voelt maar evenzeer nog verlangt naar de tijd dat hij kastelen bouwde voor zijn Playmobil ridders. Een uitbundig kind dat zijn weg moet zoeken in een snel veranderend lichaam.

Dat dubbel gevoel is niet meer of niet minder dan de bestaansreden voor bands zoals Amberian Dawn. Deze melodieuze Finnen serveren ons metMagic Forest hun zesde langspeler, een plaat die bol staat van melodie en bombast en waarop Elfen en andere bosbewoners schaamteloos ronddartelen.

Het gebeurt niet vaak dat ik bij het recenseren van een plaat het woord ‘liefelijk’ moet bovenhalen maar bij deze kan het even niet anders. Amberian Dawn klinkt vooral heel liefelijk maar het is zodanig gebracht dat het niet stroperig wordt, tenzij misschien in het afsluitende ‘Green-Eyed’ dat toch wel een erg zeemzoeterige ballad is. Niet enkel het laatste nummer maar ook de opener zetten de luisteraar op het verkeerde been. ‘Cherish My Memory’  trapt de plaat immers af met een poppy deuntje dat zou kunnen doorgaan voor een lichtmetalen versie van Roxette of Abba.

Gelukkig herbergen de andere acht tracks wat meer power met als meest uitgesproken nummers ‘Son Of Rainbow’ en ‘I’m Still Here’. Hier presenteert Amberian Dawn zich als een vroege versie van Nightwish met net iets meer nadruk op de keyboards dan bij vernoemde band. Met nieuwe zangeres Capri heeft Amberian Dawn er bovendien een serieuze troef bij. Er zit een soort dromerige toets in haar vocalen die perfect aansluit bij de algehele sfeer van de plaat.

Titeltrack ‘Magic Forest’ is een geval apart. Om de één of andere reden is het een nummer dat me zowel tegensteekt omwille van het wel erg hoge ‘Gebroeders Grimm gehalte’ (die intro!) maar dat zich tegelijk nestelt in het achterhoofd om op de meest ongepaste momenten naar voren te springen. Het doet mij nog het meest denken aan het soloproject van Luca Turilli maar zo mogelijk nog meer ‘over the top’. Over een oorwurm gesproken, dit is er zo één.

Amberian Dawn is ten opzichte van hun vorige werk wat weggegaan van hun powermetal roots en heeft dat geluid ingeruild voor een vorm van gothic rock die erg dansbaar en commercieel klinkt. Het is geen dichterlijke overdrijving wanneer ik beweer dat jeMagic Forest met een gerust hart op de achtergrond kan laten spelen tijdens het verjaardagsfeestje van je kleuter. Haters van het genre hebben er weer een dankbaar mikpunt bij maar zij die hun metal graag hapklaar en glutenvrij geserveerd krijgen, kunnen Amberian Dawn met gerust hart in de armen sluiten.

Tracklist:

  1. Cherish My Memory
  2. Dance of Life
  3. Magic Forest
  4. Agonizing Night
  5. Warning
  6. Son Of Rainbow
  7. I’m Still Here
  8. Memorial
  9. Endless Silence
  10. Green-Eyed

Meer info over Amberian Dawn:

amberian dawn magic forest cover

Categorie: