Jackson Firebird - Shake The Breakdown

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Jackson Firebird

Album: Shake The Breakdown

Genre: Rock/Blues

Label: Napalm Records

Score: 58/100

Een dik jaar na ‘Cock Rockin’ is het opnieuw van dattum, Jackson Firebird laat een nieuwe portie southern blues rock op de mensheid los. Waren we vorige keer nog gematigd enthousiast, zetten we nu eerder een rem op onze mooie woorden. ‘Shake The Breakdown’ graait teveel uit dezelfde gammele doos, met een risico op nieuw boerenprotest bij een volgende uitwerpsel van deze soort.

Nieuwe vakbondsacties kunnen nochtans vermeden worden want afsluiter Shake The Breakdown laat opnieuw een glimp(je) zien van hun mogelijkheden. Rauwe snelle blues, een degelijke opbouw en een einde waar de gebeten hond van zich mag afsnauwen. Alsof Rage Against The Machine er een Texaans neefje heeft bijgekregen (Frappant detail: er is een live-opname van dit nummer te vinden dat dateert van 2007). Dat er elf nummers moet gewacht worden om de gloed echt te voelen branden zegt veel, maar niet alles.

Als je in vuile blues op je best bent wanneer de melodie zijn intrede nog niet heeft gedaan, of het einde juist ruimte geeft voor chaos, valt er iets te zeggen over de kwaliteit van het echte nummer. Nochtans, de riffs op de plaat lopen niet over van genialiteit maar doen ook niet walgen, de solo’s zijn degelijk en worden tijdig begrensd en er zit voldoende vunzigheid in het gitaargeluid. Doch klinken melodieën te vaak mak en inspiratieloos. Alsof jammen perfect binnen de mogelijkheden van dit duo ligt, maar tegelijk ook zang en ritme verzorgen een brug te ver is. Gevolg: een hoop ‘Been there, done that’-songs die beluisterbaar zijn maar zeer weinig sprankels naar boven doen komen.

Bovendien wordt de traditie van ergerlijke covers in ere gehouden met een belegen versie van Fat Bottomed Girls, waarbij alle pathos uit het origineel ingewisseld wordt voor onverschilligheid. Freddy Mercury en zich draaien in een graf, u snapt het plaatje wel. Bovendien wordt de urgentie van een mondharmonica volledig uit het oog verloren, terwijl de sound van Jackson Firebird dit makkelijk duldt. Een overzicht geven van de gebreken van de andere nummers zou ons te ver leiden en u behoorlijk vervelen. Dus houden we het bij het laatste lichtpuntje Headache Mantra. Meer gif, een deftige portie bezetenheid en een tikkeltje psychopathie, zo mogen ze meer nummers kruiden.

Tijdens Sick n Tired, een halve trage bluesrocker met kartels, vat dit duo zichzelf op wonderbaarlijke samen: “Sick and tired of playing the blues.” Misschien eens een retraite overwegen jongens? 

Tracklist: 

  1. Mohawk Bang!
  2. Get Away
  3. New Wave
  4. High Love
  5. Sin For Your Lovin'
  6. Fat Bottomed Girls
  7. Devil's Door
  8. Voodoo
  9. Headache Mantra
  10. Sick n Tired
  11. The Clapping Song
  12. Shake The Breakdown

Meer info over Jackson Firebird:

Categorie: