Public Image Ltd (P.I.L.) - What the world needs

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Public Image Ltd (P.I.L.)

Album: What The World Needs

Genre: Postpunk

Label: P.I.L Official

Score: 94/100

Wat te verwachten van een iconische band die bijna dertig jaar na hun laatste echt relevante plaat, in het zog van een fletse prestatie in Lokeren (2012), nieuw postpunkvoer op de mensheid loslaat? “Is this was the world actually needs?”

Als rabiate P.I.L. (Public Image Ltd)-fans waren we dus niet een klein beetje sceptisch bij het indrukken van play-button. “Anger used to be an energy”, en is het dat nog steeds? Yes sir, it bloody well is! Want wat immers gezegd van het literaire hoogstandje waarmee de plaat opent: “What you fuckin’  naggin’ again? The toilet is fuckin’ broken again”. De toon is meteen gezet in Double Trouble en Know Now. Snedige, snelle en luchtige punkrock. “I want this trouble”.

Met Betty Page gaat het tempo omlaag. De vier songs die volgen zorgen voor weinig opwinding en opschudding, hoewel de nummers eigenlijk wel goed ineen steken en dooraderd zijn van een eigentijdse new wave feel. In C’est La Vie waart de geest van hun legendarische debuut ‘First Issue’ rond en is een voorlopige uitschieter. De wereld wil echter ietsje meer…

Wat op plaat de B-kant zou vormen en met Big Blue Sky inzet, slaat ons echter met verstomming. Het tweede luik van dit album neemt ons crescendo mee naar een geweldig hoogtepunt en toont aan dat John Lydon met deze worp wel degelijk een spitante boodschap had uit te spuwen. De punkwave wordt nummer na nummer boeiender en zuigt ons mee in de bedwelmende sfeer waarin P.I.L. ons 36 jaar geleden een muzikaal geweten schopte. Eerlijk is eerlijk, Lydon blaast ons met deze plaat van de postpunksokken en blijft geloofwaardig als anarchist.

Onderkoelde new wave wordt luchtig gehouden door een zomers briesje en de blauwe lucht werkt hypnotiserend in Whole Life Time. De laatste vier tracks zijn pure grand cru en overtreffen werkelijk de stoutste verwachtingen. Corporate voegt dreiging toe aan de funky waves van het zalige I’m Not Satisfied. De monotone angst die beide nummers voedt laat Lydon hoorbaar ontsporen waardoor de klank ruw en authentiek is. En dan moet het absolute hoogtepunt nog komen. Shoom is een ranzige vuilbekkende dansgroove en instant klassieker en Lydon schreeuwt de conclusie uit: “What the world needs, is another fuck off!!”. En dat John het wel heeft voor grote tieten verklaart vermoedelijk het totaal overbodige maar immens grappig niemendalletje Turkey Tits.

Public Image Ltd solliciteert uitdrukkelijk naar de scalp 'comeback van het jaar', zal met deze plaat geen revolutie ontketenen of generatie tekenen maar dit is een wervelend album dat met een zalige quote abrupt stilvalt: “That will do”.

Tracklist:

  1. Double trouble
  2. Know now
  3. Betty page
  4. C'est la vie
  5. Spice of choice
  6. The one
  7. Big blue sky
  8. Whole life time
  9. I'm not satisfied
  10. Corporate
  11. Shoom
  12. Turkey tits

Meer info over P.I.L.:

public image ltd pil what the world needs cover

Categorie: