HEALTH - Death Magic

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: HEALTH

Album: Death Magic 

Genre: noise/dreampop

Label: Caroline Records

Score: 86/100

Hoe zit het met uw gezondheid na een zomer vol bbq’s, festivals, all-inclusive reizen of kampeertrips met vrienden en wijn? Met die van HEALTH gaat het meer dan behoorlijk, ondanks de zwaarmoedige titel, klinken de LA noise rockers op ‘Death Magic’ frivoler dan ooit. Op voorwaarde dat u over de bereidwilligheid beschikt het woord frivool te herleiden tot alle mogelijke tinten donker.
 
HEALTH is na hun drammende gelijknamige debuut in 2007 Triceratopsgewijs voort geraast met het verleggen van grenzen. Na het remixalbum ‘Disco’ was de opvolger ‘Get Color’ uit 2009 hun manier om letterlijk die disco-toets aan noise te koppelen, al bleef het industriële nooit ver weg. ‘Disco II’ en de soundtrack van de game Max Payne 3 gaf hen nog meer ruimte om hun mogelijkheden af te toetsen. Na zes jaar wachten klinkt ‘Death Magic’ alsof het ultieme consensus voorlopig bereikt is. Mede dankzij de hulp van producer Bobby Krlic (The Haxan Cloak) en sound engineers Lars Stalfors (The Mars Volta) en Andrew Dawson (Beyoncé, Kanyé West) kregen de lagen industriële noise een vernis van dream pop en hiphop beats mee. Het resultaat omvat de existentiële twijfel die het (liefdes)leven omklemt, de chaos en de melancholie die het omarmt en de met lichte vlekken bedekte duisternis die het kleurt. 
 
Met Victim overvalt HEALTH je meteen met trage drums waar een gigantische zwaarmoedigheid van uitgaat, tot de zang invalt en niet voor het laatste er via de monotoonheid zowel dromen als nachtmerries aan toevoegt. De ijzingwekkende sound van The Haxan Cloak is immer present in deze korte voorbode. Alsof er reeds ademruimte voorzien moest worden, zorgt Stonefist voor een vrij unieke combinatie tussen de industrial metal van Nine Inch Nails, de popstem van The Pet Shop Boys en de sombere indiepop van Beach House. Luchtig, maar helaas ook lichtjaren verwijderd van het zon, zee en strand gevoel: “We both know, love is not in our hearts.”
 
Met Dark Enough wordt er zowaar een nieuw genre geschapen, hoe anders dan nightmarepop kan deze opgewekte elektro-house tune omgeschreven worden. De zeemzoete zang geeft dit nummer de meest ‘vrolijke’ aanblik van de plaat, al valt er tussen de regels door minder hoop te vinden dan op de gemiddelde rouwbrief. Woordopsommingen als in Life zouden Sarte (God hebbe zijn ziel) en bijgevolg alle existentialisten behoorlijk aan het filosoferen zetten: “We fall apart. Life is strange, but it’s all we’ve got. I don’t know what I want, but I know that I don’t know what I want’. Dit terwijl de voortdeinende hipbop beat (Hello mister Dawson) het nummer een catchy pop cachet meegeeft. Het is de dualiteit die elk aspect op het album tot uiterste schoonheid drijft. Muzikaal laverend tussen tegenpolen, tekstueel vechtend voor en tegen de liefde en het leven. Of wat dacht u van “We dream colors of promises we broke” uit Courtship II, waarbij de zang erin slaagt om de hardheid teder te doen klinken. Valt deze weg, blijkt nog maar eens hoe zwaar en vooral hoe chaotisch de last is. 
 
Hoe korter, hoe zwaarder de confrontatie. Salvia is een brute interlude die zijn weg baant via een macabere drum en psychedelische synths. Men Today gaat met een razende drumpartij van start om uit te monden in een machinaal universum waar wederom de zang voor een opstoot van levendigheid zorgt. De metaalfabrieken zijn naast bron van groots en eindeloos gekletter namelijk ook het huis van gloedrijke en warme ovens, nietwaar.
 
Aan variatie geen gebrek, Flesh World (UK) is industriële house pop waarin elektronica de speeltuin bevolkt en het refrein zowaar hitgevoelig is. Toch blijft ook dit nummer buiten de comfortzone van populaire muziek, daarvoor is de sfeer te gespannen, nerveus. De verhalen over hartstocht kunnen tijdens ‘Death Magic’ nooit zonder een dosis achterdocht, paranoia en zwartgalligheid: “All the bones grew strong before they broke, all the blood runs hot before it’s cold”. 
 
HEALTH levert hier een huzarenstukje af door pop een plaats te geven in een universum dat gekenmerkt wordt door noise en een immer lugubere setting. De levensloze magie zal naar alle waarschijnlijkheid nog even door hoofd en lichaam spoken, waardoor het nu reeds uitkijken is naar die lange eenzame winteravonden vol onbezonnen winterdepressies!   
 

Tracklist: 

 1. Victim
 2. StonefistM
 3. Men Today
 4. Flesh World (UK)
 5. Courtship II
 6. Dark Enough
 7. Life
 8. Salvia
 9. New Coke
 10. L.A. Looks
 11. Hurt Yourself
 12. Drugs Exist

Meer info over HEALTH:

Categorie: