Soulfly - Archangel

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Soulfly

Album: Archangel

Genre: Heavy metal

Label: Nuclear Blast

Score: 65/100

De werklust van Max Cavalera lijkt voorlopig onmogelijk te stuiten. Vorig jaar wierp hij nog een nieuwe Cavalera Conspiracy in onze richting, nu keert hij terug met z’n ouwe getrouwe Soulfly. Wie van ‘Archangel’ een radicale stijlbreuk verhoopte, is eraan voor de moeite. Het tiende album van de band schrijdt, zoals verwacht, met rasse schreden voort op het ingeslagen pad van mythologisch onderbouwde groove metal.

Soulfly verwijderde zich in het recente verleden gestaag van de Braziliaanse “tribal sound” en ‘Archangel’ is wat dat betreft geen uitzondering. In de melange van groove, thrash en hardcore zijn exotische elementen en instrumenten nog amper terug te vinden. Erg jammer is dat niet, metal draait in de eerste plaats om brutaliteit en dat bevat deze langspeler legio.

Vooral het openingskwartier is erg sterk. Sodomites in het bijzonder, misstaat niet bij Cavalera’s beste werk. Ook Ishtar Rising beukt er als vanouds op los, maar daarna daalt het energiepijl drastisch en weet men de aandacht niet meer op te eisen. Waar Live Life Hard! zich enkel onderscheidt als miskleun-van-het-album, zakken de nummers daaropvolgend verder weg in anonimiteit.

Zo stelt zich duidelijk het grote probleem waarmee deze ‘Archangel’ kampt: geenszins zwak, maar gewoon weer meer van hetzelfde. Soulfly voegt zich in dat opzicht bij het clubje van Motörhead, AC/DC, Pennywise, enz. Bands die zichzelf tot in den treure – en dikwijls aan duizelingwekkende snelheid – blijven herhalen tot het niemand nog wat kan schelen.

Een evenwicht vinden tussen “workrate” en creatieve beslissingen is en blijft dus de belangrijkste uitdaging voor de Brazilianen. Had Cavalera wat kritischer geschrapt en enkel het beste van de recentste elpees ‘Savages’ en ‘Archangel’ overgehouden, spraken we hier nu misschien over een klassieker.

Tracklist: 

  1. We Sold Our Souls To Metal
  2. Archangel
  3. Sodomites
  4. Ishtar Rising
  5. Live Life Hard!
  6. Shamash
  7. Bethlehem's Blood
  8. Titans
  9. Deceiver
  10. Mother Of Dragons

Meer info over Soulfly:

soulfly archangel cover

Tags: 
Categorie: