Xandria - Fire & Ashes EP

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Xandria

Album: Fire & Ashes EP

Genre: Female fronted symphonic metal

Label: Napalm Records

Score: 73/100

Xandria brengt een nieuwe EP uit die maar liefst 7 tracks bevat, niet slecht voor een EP. Een volledig full-length studio album volgt later, waarop geen enkel van deze nummers te vinden zal zijn.

Xandria staat bekend als een band die niet lang dezelfde zangeres houden. De Nederlandse Dianne Van Giersbergen volgde Manuela Kraller op na ‘Neverworld’s End’, het come-back album van Xandria. Samen met haar namen ze ‘Sacrificium’ op dat vorig jaar uitkwam en minder goed ontvangen werd.

De nieuwe EP ‘Fire & Ashes’ bevat drie nieuwe nummers, twee covers en twee heropgenomen Xandria hits. Voyage of the Fallen luidt de EP goed in en als de kwaliteit van het volgende album klinkt als dit, is Xandria verzekert van een volgend succesvol album. De symfonische muziek met de sopraan van Dianne, tempowisselingen en de nodige bombast doen hun werk. Unembraced gaat hiermee verder, waarin ook goed te horen is dat de band zowel muzikaal als vocaal over meer dan voldoende talent beschikt. Met In Remembrance gooien ze het over een andere boeg. Dit is namelijk een ballade, waarin Dianne’s hoge stem schittert maar de band laat ook een rustige gitaarsolo niet achterwege.

De covers zijn een ander verhaal. I would do anything for love (but I won’t do that) van Meatloaf klinkt eerst als een goede poging, maar stelt toch teleur. Hier past geen operazang bij, waarmee we meteen ook weten dat een musical hiervoor geen goed idee zou zijn. Ook Don’t Say a Word van Sonata Arctica wordt gecoverd, met iets meer succes. Dit nummer is origineel al heel melodisch en past bijgevolg goed in het straatje van Xandria. Het klinkt symfonischer dan het origineel en ook net iets krachtiger met momenten. Maar waarom de tekst van het refrein licht veranderd is, die reden is niet bekend.

Ook de heropnames klinken enigszins vreemd. Er werd gekozen voor Ravenheart (uit 2004 van het gelijknamig album) en Now & Forever (uit 2005, afkomstig van het album ‘India’). Toen werden deze nummers gezongen door Lisa Middelhauve, jarenlang het gezicht en de stem van de band. Niet alleen de zang maar ook instrumentaal klinken de nummers anders. Het is Xandria anno 2015. Toch verkiezen we liever het origineel, want de extra toegevoegde backing vocals alsook de nieuwe gitaarmelodieën hoeven er niet te zijn, waardoor de magie van het origineel een beetje verdwenen lijkt. Hopen dat Xandria snel terug hun focus legt op het maken van de nieuwe nummers!

Tracklist:

  1. Voyage of the Fallen
  2. Unembraced
  3. In Remembrance
  4. I would do anything for love (but I won't do that) (Meatloaf cover)
  5. Ravenheart
  6. Now & Forever
  7. Don't say a Word (Sonata Arctica cover)

Meer info over Xandria:

 

Categorie: