PEARS - Go To Prison

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: PEARS

Album: Go To Prison

Genre: Hardcore Punk

Label: Fat Wreck Chords

Score: 80/100

Niet in de kinderschoenen, neen, nog in de luiers zitten ze. PEARS bestaat nog maar een jaar, wat in muziektermen niks is. De bandleden hingen enige tijd rond de punkscène van New Orleans alvorens ze in 2014 besloten zelf hun kans te wagen. Amper vijf embryonale weken later hadden ze tien nummers in eigen beheer uitgebracht. Tien adrenalinebommen, die samen deze ‘Go To Prison’ vormen.

Geef toe, het is moeilijk om met een nóg hoger punkgehalte je loopbaan te starten. Vijf weken na de formatie een eerste, ongepolijste langspeler uitbrengen… Henry Rollins knikt vast goedkeurend. En wat voor langspeler dan nog: ‘Go To Prison’ is alles wat hardcore punk hoort te zijn. Gebald, snel, ongenuanceerd en kwaad.  

Pisnijdig zelfs, wanneer opener You’re Boring als een antisociale eenzaat de pijlen op de gevestigde orde richt. Als de groep het refrein inzet, klinkt samenhorigheid in verzet, om naderhand in een buitenzinnige colère alles en iedereen met de grond gelijk te maken. Het nummer heeft een onwaarschijnlijk stamina dat zelfs vergelijkingen kan oproepen met Out Of Step, van het heilige Minor Threat. Hoewel de daaropvolgende nummers dit momentum slechts gedeeltelijk kunnen aanhouden, valt er voldoende eigenheid en daadkracht te vrijwaren om te concluderen dat PEARS niet zomaar de volgende hardcoreband van dertien-in-een-dozijn is.

Jammer van die ene misser, met name de Ramones-cover Judy is a Punk. Geen slechte versie, maar misschien toch eerder geschikt als B-kantje aangezien het op deze plaat een onnodige stijlbreuk veroorzaakt.

Ondanks de jammerlijke cover is ‘Go To Prison’ - in zijn geheel - wel herkenbaar, luid en extreem bedreven in het opstapelen van shout-along momenten. Wat meer is, de plaat baadt in het soort van ongebreidelde spontaniteit die enkel van een jonge band zonder verwachtingspatroon kan komen. Het is hoorbaar: deze gasten ‘doen maar wat’ en ze doen het verdomd strak ook!

De re-release van dit debuut betekent voor Fat Wreck Chords misschien wel een gouden zaak. Als PEARS het niveau van nummers als You’re Boring, Sycophant en Grimespree kan aanhouden, wacht hen wellicht een mooie toekomst. Op de koop toe, Ryan Young - zanger van Off With Their Heads – is grote fan. Wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Tracklist: 

  1. You're Boring
  2. Victim To Be
  3. Breakfast
  4. Sycophant
  5. Forever Sad
  6. Framework
  7. Terrible
  8. Judy Is A Punk
  9. Little Bags
  10. Grimespree

Meer info over PEARS:

pears go to prison cover

Categorie: