Nightwish - Endless Forms Most Beautiful (single)

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Nighwish

Album: Endless Forms Most Beautiful (single)

Genre: Symphonic power metal

Label: Nuclear Blast

Score: 85/100

Ondertussen is Nightwish een gekende naam in de metalwereld. Het genre van deze band kunnen we omschrijven als symphonic power metal. Velen associëren deze band ook met gothic metal maar de band gaf zelf al aan dat dit niet het geval is en dat ze hier liever niet mee geassocieerd worden. In 1996 kwam het eerste album uit en ondertussen bracht de band nog veel meer albums uit. Er werden ook talloze verzamelalbums uitgebracht, een aantal livealbums en er kwam zelfs een film uit genoemd naar het album dat in 2011 verscheen, 'Imaginaerum'.

Op deze single van het laatste hetzelfde getitelde album horen we de prachtige stem van Floor Jansen terugkomen. Ze werd officieel de nieuwe zangeres in 2013 maar trad al op met de band in 2012 nadat bekend werd gemaakt dat Anette Olzon de band ging verlaten.

Het eerste nummer op deze single is Endless Forms Most Beautiful. Dit nummer brengt een donkere sfeer met zich mee, dezelfde donkere sfeer die we bij 'Imaginaerum' hoorden. Wat speciaal is aan dit nummer zijn de momenten dat de instrumenten verdwijnen naar de achtergrond om dan weer vol in te springen. Dit is ook één van de sterke punten die deze band altijd is blijven behouden. Naar het einde toe horen we een lang stuk zonder vocals en dit is het moment dat we het prachtige gitaarwerk van Erno "Emppu" Vuorinen kunnen horen. Het tweede nummer op deze single is de instrumentale versie van Sagan. Dit nummer zal vooral aanslaan bij de liefhebbers van deze muziekstijl en band. Vaak krijgen bands de kritiek na het uitbrengen van een instrumentale versie van een nummer dat deze versie saai is. Dit is niet het geval bij dit nummer en de muzikanten onder ons kunnen dit zeker beamen. Het voorlaatste nummer is een alternatieve versie van Endless Forms Most Beautiful. Wat aan deze versie opvalt, is dat de keyboard die we tijdens de intro van het originele nummer hoorden verdwenen is en heeft plaatsgemaakt voor een distortion gitaar. Hierdoor krijgen we meer een heavy metal gevoel. Over het algemeen is dit nummer zwaarder dan het origineel door de gitaren. Tussenin horen we het keyboard dingen doen die we in het origineel niet hoorden en dat zorgt ervoor dat het nummer doet denken aan het origineel maar toch een andere sfeer met zich meebrengt. Vooral het einde is explosiever dan het origineel waardoor dit een zeer interessant nummer is. Het laatste nummer op het album is een radio versie van Endless Forms Most Beautiful. We horen al direct de achtergrond zang opkomen, het rustige begin is weggelaten. Voor de rest is dit nummer gelijkaardig aan het origineel, enkel iets korter.

Deze single geeft een goed beeld van hoe het studioalbum klinkt. Een review van het volledige album kun je hier lezen. Ook al staan er op deze single drie dezelfde titels, toch heeft iedere versie een eigenheid.

Tracklist: 

  1. Endless Forms Most Beautiful
  2. Sagan (Instrumental Version)
  3. Endless Forms Most Beautiful (Alternative)
  4. Endless Forms Most Beautiful (Radio Edit)

Meer info over Nightwish:

 

nightwish endless forms most beautiful single cover

Tags: 
Categorie: