Mörglbl - Tea Time For Punks

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Mörglbl

Album: Tea Time For Punks

Genre: Jazz-metal

Label: Free Electric Sound

Score: 55/100

Langs de ene kant moeten we deze review beginnen met u, de lezer, te waarschuwen. Want wanneer je het zesde album van Mörglbl zal beluisteren stapelen de vragen zich op. Nemen deze mannen hun vak serieus? Zijn ze gek of net geniaal? En in godsnaam: wat voor een genre mag jazz-metal wel wezen?

De Fransen leggen het met deze plaat piekfijn uit. Wanneer je de titels van het album overloopt (Banjovi, Tea Time For Punks, Chinese Buffet, ...) merk je meteen dat ze enige vorm van humor willen leggen in hun muziek. En eerlijk, bij het openingsnummer Banjovi merk je meteen dat de band er een vrolijke draai aan wil geven, mede dankzij het aaneen breien van verschillende stukken uit verschillende genres. Starten doen ze met een banjo, dan volgt een metalgetint stuk dat overigens duidelijk geïnspireerd is op de riffs van Korn, om dan ook er een hoop funk bij te gooien en deze fusie van genres meerdere malen te herhalen. Geleidelijk aan begint het nummer daardoor ook te irriteren.

De stukken metal die ze spelen zijn steeds duidelijk nu-metal gericht en  Korn vormt steevast in elk nummer de band die er het dichtst bij aanleunt, om niet te zeggen dat Mörglbl praktisch plagiaat pleegt ware het niet dat er dan solo’s aan te pas komen die zo over the top zijn dat men zich zou afvragen of de band gewoonweg niet op zoek is naar opvulling. Zingen doen de drie mannen nauwelijks, technisch gezien zijn de mannen echter zeer begaafd. Zowel bas, gitaar als drum weten perfect wat ze doen, ze maken het zich liefst zo moeilijk mogelijk en dat mag zeker benadrukt worden. Maar dat betekent nog niet dat je wereldhits kunt componeren.

Want dat ontbreekt het meest op dit album. Elk nummer heeft steeds dat steevaste patroon waarbij men een vijftal riffs van verschillende genres samenvoegt en dan moet het resultaat er maar wezen. Wat simplistisch uitgedrukt want wellicht hebben de mannen er genoeg werk aan gehad, maar zo komt het toch over.

Titeltrack Tea Time For Punks biedt een leuk moment op het album waarbij niet steeds op verscheidene riffs wordt teruggekomen, de band zal lange stukken jazz spelen om daarna er even de punker in zichzelf los te laten. Eindigen doen we uiteraard met een stukje Korn (echt eens luisteren, het is overduidelijk). Catchy kan je het nummer wel noemen, het melodietje die ze in de verschillende genres doen terugkomen is best aanstekelijk. Bij dit nummer past een bijhorende clip waarin de mannen een optreden verzorgen bij een theekransje om dan vervolgens de boel aan diggelen te slaan.

Elk nummer zou verder kunnen geanalyseerd worden maar in feite komt het steeds op dat vermengen van genres terug. Oordeel gerust zelf en bekijk hieronder de clip van Tea Time For Punks. Het mag ook duidelijk zijn dat de mannen dus enige vorm van humor trachten te brengen in hun muziek, maar vrij grappig kan je dit op den duur niet vinden. Als je plots in het midden van het nummer Mariachi’s Burger luidkeels ‘The Ace Of Spades’ begint te roepen om daarna nog luider te hoesten, dan bereik je misschien de generatie die Lemmy zijn leeftijd al is gepasseerd. Ironisch genoeg is het eerder grappig hoe ze erin slagen op verscheidene momenten het compleet over een andere boeg te gooien binnen een nummer.

Uiteraard is dit uiterst subjectief bekeken. Technisch zijn ze wel echt goed en het maken van zulke muziek is feitelijk een vrij gewaagde keuze. Maar gewaagde keuzes vangen maar al te vaak bot. Het advies: geef ze een kans, beluister hun album es en laat het op je afkomen. Snel zal blijken of deze band u enigszins kan bekoren al dan niet.  

Tracklist: 

 1. Banjovi
 2. Rood
 3. Tea Time For Punks
 4. Chinese Buffet
 5. Mariachi's Burger
 6. Untoon that Geetar
 7. Far Tea Time
 8. Trere Ball
 9. God Shaved The Queen
 10. Atomic Tom Mohawk
 11. ​Big Ben Shaved The Queen Interlude

Meer info over Mörglbl:

 

Mörglbl Tea Time For Punks cover

Categorie: