Joanna Gruesome - Peanut Butter

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Joanna Gruesome

Album: Peanut Butter 

Genre: Noise pop

Label: Caroline Records

Score: 81/100

U hoeft niet de meest vinger-aan-de-pols-houdende muziekliefhebber te zijn om opgemerkt te hebben dat rammelrock terug populair is. De lo-fi rockbandjes schieten als paddenstoelen uit de grond en het punt van verzadiging lijkt ontegensprekelijk te naderen. Niet in de laatste plaats geldt dit voor het ‘oestrogene’ indierock segment. Waar het maken van gitaarlawijt vroeger voornamelijk een mannelijke bezigheid was - op die paar Kim’s na - wordt het tegenwoordig ook voor (front)vrouwen drummen om een prominente plaats in het alternatieve muzieklandschap op te eisen. Wie zich wil handhaven in het gezelschap van dames als Mish Way (White Lung) en Meredith Graves (Perfect Pussy) moet absoluut uit ‘klare eik’ zijn gesneden.

Velen ambiëren het wel maar halen de ‘cut’ niet. Ook Joanna Gruesome leek even datzelfde lot beschoren maar laat afhaakgedrag nu net buiten de Welshe band te zijn gerekend. Er valt van deze vijfkoppige ‘juggernaut’ nog wat te leren qua doorzettingsvermogen en focus.

Men kan ze bezwaarlijk doordeweeks noemen, dit groepje dat – volgens de legende - opgestart werd als uitlaatklep voor een paar patiënten uit een woedebeheersing therapie. Wanneer men iets aanboort om de mentale gezondheid te garanderen, lijkt elke andere beoogde doelstelling inderdaad minder belangrijk en überhaupt geen reden tot opgeven te zijn.

Wat meer is, Joanna Gruesome is gewoon een steengoede band. Zoveel was al duidelijk na ‘Weird Sister’ en deze ‘Peanut Butter’ is zelfs de overtreffende trap van dat debuut geworden. Meer pop, meer noise, meer fun, meer chaos,… Gewoon meer. Het muzikale rijpingsproces dat zich heeft voltrokken, zorgt ervoor dat men nóg strakker de wisselwerking tussen dromerige pop en luide punk weet te vinden.

Last Year gaat vlammend van start, maar bouwt snel op naar een peperkoeken hart van een refrein. Zo geeft Joanna Gruesome onmiddellijk te kennen dat ze niet bereid zijn compromissen te sluiten. Er wordt niet gewerkt naar een toegankelijkere sound of een symbiotisch geheel, maar naar het uitkienen van hun grootste sterkte; liedjes met sprekend gemak laten shiften van luid naar stil, van krachtig naar fragiel, van pisnijdig naar romantisch en weer terug. De ene keer krijst frontvrouw Alanna McArdle de longen uit haar tengere lijf, vervolgens harmoniseert ze met gitarist Owen Williams om tot een lieflijke samenzang te komen. Geen andere band in dit genre kan zo vlot twee extremen laten samenvloeien zonder geforceerd te klinken. Ook Honestly Do Yr Worst en Psyckick Espionage zijn uitstekende voorbeelden van hoe eclectisch een twee minuten durend liedje kan zijn. ‘Peanut Butter’ is afwisselend pop, punk, college rock en riot grrrl, maar meestal zelfs al deze stijlen tegelijkertijd. De ware kracht hiervan schuilt in het feit dat het nooit gekunsteld overkomt.

Deze Welshmen (en –woman) zijn hoorbaar verwant met tijdgenoten als Veronica Falls en The History of Apple Pie, maar iemand met een groter historisch besef zal ongetwijfeld ook de link kunnen leggen met de legendarische punkband X. Vooral diens plaat ‘Los Angeles’ lijkt tot de gehaalde mosterd van dit kwintet te behoren. Even exuberant, even eigenwijs, even gebald. Misschien geen mijlpaal van die omvang maar wél dubbel zo leuk. Deze langspeler laat verhopen dat Joanna Gruesome hun genre, dat door massaproductie stilaan doodgeknepen wordt, kan overstijgen.

Ook live heeft de groep alles in huis om een middelgrote tent weg te blazen. Waarom tot nu toe geen enkel Belgisch zomerfestival deze act geboekt heeft, is bijgevolg onbegrijpelijk. We rekenen stiekem op Dhr. Eppo dat hij deze misgreep even rechtzet.

Tracklist: 

  1. Last Year
  2. Jamie (Luvver)
  3. Honestly Do Yr Worst
  4. There Is No Function Stacey
  5. Crayon
  6. I Don't Wanna Relax
  7. Jerome (Liar)
  8. Separate Bedrooms
  9. Psykick Espionage
  10. Hey! I Wanna Be Yr Best Friend

Meer info over Joanna Gruesome:

joanna gruesome peanut butter cover

Categorie: