Ben Khan - 1000 EP

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Ben Khan

Album: 1000 EP

Genre: R&B/Electro-pop

Label: Caroline

Score: 80/100

We zeiden het reeds in onze eindejaarslijst: Ben Khan wordt dé revelatie van 2015. Na een stomend en broeierig concert in de Botanique een dikke maand geleden – naar verluidt zou men achteraf een zwembad gevuld hebben met achtergelaten geil zweet – brengt de Londense producer met ‘1000’ nieuw werk uit. Geen full album waar we stiekem op hoopten, het is een EP geworden die de sensualiteit van salsa verbindt aan de zwoele traagheid van R&B. Laat de warme, met cocktails en schaars geklede lijven opgesmukte zomeravonden maar komen.

Waar Ben Khan op ‘1992’ nog uitpakte met een EP die meer uitnodigt om de liefde te bedrijven dan eender welke lingeriecollectie, voert hij tijdens ‘1000’ de snelheid gestaag op. Als ‘1992’ de intieme minnespel EP is, dan mag dit laatste kindje als sensueel voorspel voor gevorderden gedoopt worden. Vier nummers die de luisteraar spontaan doen verlangen naar schurkende lichamen op een te kleine dansvloer, waarbij feromonen in overtal de ruimte vullen. De vloeiende R&B krijgt wat meer elektronische ondersteuning mee dat het geheel iets extroverter lijkt te maken. Het voelt ook aan alsof deze EP meer geschreven werd met een (live)band in het achterhoofd.

Vooruitgeschoven single 1000 brengt de juiste voedingsbodem voor bewegend voeten -en benenwerk met zich mee, wat acuut dancefloorfillerism  veroorzaakt. Ook Zenith doet het goed wat calorieverbranding door wulps gedartel betreft. De verslavende gitaarlicks tijdens Red nemen de aandacht weg van de iets minder geïnspireerde lyrics, toch laat het stemgeluid van Khan niets aan het toeval over: alle geilheid op een stokje. 2022 Zodiac is het meest club-achtige nummer dat we van Khan al mochten horen. Trage elektronica die drijft op een repetitieve keyboard/gitaarriedel en waar hijzelf weinig woorden aan verspild, maar dit compenseert met een wat imminente sample.

‘1000’ bezit iets meer stuwkracht maar ligt wel mooi in het verlengde van voorloper ‘1992’. De impact mag dan wel minder groot zijn, aan kwaliteit wordt niet getornd met voldoende lekkers om lichaamsdelen van af te likken. Anderzijds blijft er de hunkering en het geloof dat Ben Khan nog straffer kan. Overtuigd van zijn skills haalt deze jongeman hopelijk ooit allesverpletterend uit. 

Tracklist: 

  1. 1000
  2. Red
  3. Zenith
  4. 2022 Zodiac

Meer info over Ben Khan:

ben khan 1000 cover

Categorie: