No Turning Back - Never Give Up

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: No Turning Back

Album: Never Give Up

Genre: Hardcore / Punk / Metal

Label: Take Control Records

Score: 95/100

No Turning Back is een Nederlandse band die de hardcore wereld heeft verovert. Deze band komt uit Brabant en begon in 1997. Bijna 20 jaar later zijn ze nog even strak! Deze muzikanten hebben een indrukwekkende carrière uitgebouwd. Internationaal is No Turning Back ook een groot succes!

Het is geweten dat elk album van No Turning Back garant staat voor originele hardcore grooves, heerlijke breakdowns, sing-a-longs, duidelijke ritmes en een strakke dynamiek. Daarnaast wordt elke live set van hen plat gespeeld en wordt er meegezongen door het publiek met hun violent dancers. Je kan gewoon niet stilstaan op hun muziek. Het pakt je al vast bij de eerste tonen en sleept je mee tot je helemaal weg bent van deze wereld.  No Turning back is uniek en één van de meest gewaardeerde bands in de hardcorescene, en geloof me vrij, dit zal ook zo blijven!

In 2015 komt No Turning Back met hun achtste album ‘Never Give Up’ op de proppen, net zoals een gelijknamige single van hun. Met twaalf nieuwe tracks explodeert dit album in je stereo boxen. De zanger Martijn schreeuwt zijn longen uit zijn lijf en instrumentaal is het een album om je vingers af te likken. Duidelijk is te merken dat No Turning Back zijn roots niet achter zich laat en de luisteraar meesleept in hun leven, persoonlijkheid, gevoelens en gedachten. Het is ook geweten dat het artwork van dit album een prachtige weergave geeft over hoe No Turning Back echt denkt over de wereld: just never give up. Deze zwart-witte tekening is alles wat je wil: strak, duidelijkheid en gevoel. Meer moet het niet zijn.

Het album ‘Never Give Up’ begint al met de openingstrack No Fade Away met de duidelijke hardcore punk waar No Turning Back om draait, namelijk het zogenaamde fast and heavy statement. Dit zorgt ervoor dat je gewoon zin hebt om direct te gaan moshen. Daarnaast geven de lyrics duidelijke boodschappen: ‘Keep running when you hit the wall. You left us, I grew up. You gave us power, we moved on. There’s no denial, you have changed, …, We will remain. You are not the same.’ De duidelijke backing vocals zorgen voor een mooie hardcore sfeer. Het nummer gaat dan ook snel over naar nummer Deal With It, dat erg snel en ritmisch is door de sterke drumtechnieken en strakke gitaarlijnen. Een duidelijk up-to-tempo nummer!

Het nummer Destination Unknown geeft weer dat iedere persoon een reis zal maken in zijn leven om zo zijn bestemming te bereiken, wat hij of zij wil of ervan maakt. Zanger Martijn brengt wel de duidelijke boodschap over, namelijk dat positiviteit een meerwaarde in ons leven. Dit nummer is een echte sing-a-long en brengt een liveset tot een mooi hoogtepunt. Destination Unknown is daarnaast ook in samenwerking met zanger Andrew Neufeld van Comeback Kid.

Het hardcoregehalte blijft doorheen het gehele album en zeker ook in nummers als I Win You Lose en This Time. In het nummer True Love gaan we er meteen volop tegen aan met snelle, rauwe, agressieve hardcore punk. Het wordt meteen duidelijk dat deze song draait om de echte betekenis van hardcore. Echte hardcore fans zullen de veranderende scene iedere keer weer overleven. No Turning Back is duidelijk in zijn lyrics:  ‘You mean the world to me, my first love. Still number one for me, my true love,…, The blood, the sweat, the tears. The passion we hold so dear. Only the die hard remain. True spirit will remain. You mean the world to me, my first love. Still number one for me, my true love.’ Dit nummer is in samenwerking met een zanger van ultieme kwaliteit, namelijk Alexander Klein van de band World Eater.

Het nummer No Hope begint dan meteen lekker zwaar en traag. Instrumentaal is het één van de beste songs op de CD; het is atmosferisch. Neem daar nog eens de strakke lyrics van Martijn en co. bij en dan heb je toch wel een zeer rauwe en agressief nummertje. Ritmisch, energiek en kwaliteitsvol. Hardcore op het juiste formaat.

Maar dan komt het nummer Fight To Survive en eerlijk, dit is echt de sterkste track op het hele album. Hardcore met een lekkere streep metal. Deze song plet je gewoon van het begin tot het einde; je schreeuwt en zingt mee met de lyrics, niet alleen achter je computerscherm, in de zetel of in de auto, maar ook in een strakke live set van No Turning Back. Zelfs in de auto heb je zin om je helemaal te geven op deze song. Fight To Survive brengt je onbewuste bij het bewuste en laat je zien waar je voor leeft, en dat je vecht om te overleven. Duidelijk is dat deze song wel eens van de beste hardcore van 2015 kan worden. Hoe kan het ook anders met lyrics als: ‘Life is a struggle. Livin’ day by day. I find a way out. I will not pretend. Creating my future. My head up high. Always believe in my own abilities. I walk the straight line. Strong as I can be,…, What doesn’t kill me does me wrong.

Maar No Turning Back is nog steeds niet met je klaar want met Face My Demons wordt op je afgeschoten als een kip zonder kop. Dit nummer is in samenwerking met Sakis Vakaloudis van Shattered en dit nummer is zo hard en agressief. Hier wordt weer duidelijk dat het lekkere kantje hardcore gecombineerd wordt met metal. Ritmisch is het nummer zeer sterk en vol met breakdowns. Violent dancers kunnen zich eens goed uitleven op deze song. Toe To Toe geeft dan weer die sterke lyrics weer waar je toch nooit om heen kan draaien bij No Turning Back: ‘I will never run away. No matter what games you play. You’ve changed in every way. I will leave you a price to pay.’ Dansen maar, want dit nummer is echt een dynamische song waar je die heupen van je kan gebruiken. Bij de breakdown zal ieder luisteraar ontploffen en dan maakt het je niet meer uit als ze over je heen kruipen, stagediven en springen.

Met het nummer Not Afraid sluit No Turning Back hun achtste album af. Je hoort natuurlijk weer die sterke drumtechnieken en rauwe/agressieve gitaarlijnen naast de normale sing-a-longs. En de duidelijke boodschap van Martijn en co.: ‘What doesn’t kill you makes you stronger is a lie. I’m not trusting anyone ‘till the day I die.’ Een duidelijke boodschap die vele hardcore liefhebbers met zich mee dragen, maar ook de werkelijke impact en persoonlijkheid van zanger Martijn laat zien. 

We kunnen hier toch wel uit concluderen dat het album ‘Never Give Up’ een album is die je zal meedragen in de verre toekomst. Een boodschap met de echte hardcore punk, zoals we gewoon zijn van de beesten van No Turning Back.

Wil je No Turning Back eens aan het werk zien? Hou dan hun Facebook zeker maar in de gaten. Een live set van deze band wil je gewoon niet missen. Op Groezrock, dat plaatsvindt op 1 en 2 mei 2015, zullen ze de plank ook niet misslaan. Daar zullen ze op het podium staan met bands als Nasty, Turnstile en Cold World.

Tracklist:

 1. Not Fade Away
 2. Deal With It
 3. Destination Unknown
 4. I Win You Lose
 5. This Time
 6. True Love
 7. No Hope
 8. Fight To Survive
 9. Face My Demons
 10. Toe To Toe
 11. When Will It Stop
 12. Not Afraid

Meer info over No Turning Back:

no turning back never give up cover

Categorie: