Sophie Hunger - Supermoon

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Sophie Hunger

Album: Supermoon

Genre: folk/jazz pop

Label: Caroline

Score: 73/100

Menig vaderlandse muzikale grootmacht kon de barricade naar het buitenland nooit (volledig) openbreken. De Zwitserse Sophie Moon nam voor haar vierde langspeler ‘Supermoon’ producer John Vanderslice (Death Cab for Cutie, St. Vincent) onder de arm en tracht met een rijkelijk gevuld folkpop album het bemoeizuchtige Europa eindelijk voor zich te winnen.

De grenzen van het soevereine Zwitserland had ze al eerder achter zich gelaten. Met dank aan haar diplomatische vader woonde ze achtereenvolgens in Bern, Londen, Bonn en Zurich en pikte ze overal een graantje taal en cultuur mee. Engels, Frans, Duits combineren met jazz, blues, folk, pop en rock, Daan Stuyven mag zich aan concurrentie of een nakende samenwerking verwachten.

'Supermoon' meandert lustig en zelfverzekerd door het muzikale landschap, terend op de métier van Moon – geboren als Émilie Jeanne-Sophie Welti trouwens – en de rijke productie. Er werd niet bespaard op instrumentenpartijen wat resulteert in een zeer abondante en uiterst gedetailleerde sound. Toch wordt de valkuil voor overdaad vermeden door nimmer de bombast op te zoeken. Aftrapper Supermoon baadt hierdoor als integer gitaarfolknummer in een veelkleurig licht, waarna Mad Miles aan de deur van uw populaire frequentiemodulatie-omroep klopt.

Het bewijs van haar veelzijdigheid levert ze in Superman Woman – een beetje overdreven, maar niet geheel van de pot gerukt. Bijdehandse poprock met snuifjes electro en bigband invloeden, teenslippers en provisoire danspassen inbegrepen. Dat ze in het nummer ook nog eens naar Courtney Barnett verwijst, moet niet als toeval aanzien worden. Verrassend is de abrupte stijlbreuk die volgt. Die Ganze Welt is somberheid en kwelling in het schemerduister met de Duitse taal in de rol van gesel, zalf en lustobject. Een mistigheid die ook terug te vinden is in het vertelsel dat The Age of Lavender als titel meekreeg. Terwijl Queen Drifter het potentieel heeft om als meekweler op elke tienergsm te belanden, wat haar trouwens geen verlies aan geloofwaardigheid oplevert.

Minpunten? Jazeker. De songs liggen qua stijl en gevoel soms te ver uit elkaar wat ietwat bruuske overgangen en de onmogelijkheid om je volledig in de plaat te verliezen tot gevolg heeft. De uitdaging zal er bij een volgende plaat in liggen om een harmonie te creëren in haar gevarieerde nummers. Wie het ondertussen in gedachten haalt om de luxe versie met twee cd’s aan te schaffen kan beter het geld spenderen aan het legaal downloaden van The Capitalist. Dit nummer had namelijk altijd in het vaste aanbod moeten zitten, terwijl de rest nooit een plaatsje in het geheugen zal weten te veroveren.

Pluspunten? Ook, namelijk zeer verbazend uit de hoek komen. De laatste maal dat wij voetballers hoorden zingen was in Go West, gezongen door de Rode Duivels ter ere van het WK ‘94. Wie het zich niet herinnert, heeft buiten de training van zijn lachspieren weinig tot niets gemist. Voetballer/karateka Eric Cantona slaat ons bijgevolg met verstomming in het aan de film ‘Les Choses de la Vie’ ontleende duet La Chanson D’Hélène. Meer aangekleed maar net iets minder beklijvend dan het origineel met de onschuld van Romy Schneider en de rauwe stem van Michel Piccoli. De Scandinavische (?) tongval – hierbij beroep doende op een kleine linguïstische foutenmarge, het zou ook een Friese variant van Duits kunnen zijn – in folksong Heicho laat dan weer veel ruimte voor verbeelding zonder aan verhaalkracht in te boeten.

Sophie Hunger heeft iets uitermate intrigerend over zich, haar enorme potentieel om (sub)genres te combineren en ermee te variëren geeft oneindig veel mogelijkheden. Op ‘Supermoon’ laat ze zich hierdoor gelden, al zal ze een keuze moeten maken tussen de Adèles/KT Tunstalls en de Laura Marlings/Regina Spektors van de wereld. Ondertussen mag u met een gerust gemoed Supermoon in huis halen en als bonus haar versie van Le Vent Nous Portera eens te proberen.

Tracklist

CD1

 1. Supermoon
 2. Mad Miles
 3. Love Is Not The Answer
 4. Superman Woman
 5. Die Ganze Welt
 6. Fathr
 7. The Age Of Lavender
 8. We Are The Living
 9. Craze
 10. Heicho
 11. Queen Drifter

CD2

 1. The Capitalist
 2. RADIO
 3. Spaghetti
 4. Les Plus Grands Cauchemars
 5. Weltmeister
 6. Universum

Meer info over Sophie Hunger:

sophie hunger supermoon cover

Categorie: