Ethernity - Obscure Illusions

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Ethernity

Album: Obscure Illusions

Genre: Progressive power metal

Label: eigen beheer

Score: 85/100

De Belgische progressive power metal band Ethernity heeft een nieuw album uit genaamd ‘Obscure Illusions’. Dit is hun eerste full-length studio album en scheert meteen hoge toppen. Wanneer je naar dit album luistert, hoor je een volwassen band met een eigen sound die weten wat ze willen.

Ethernity bestaat uit zangeres Julie Colin, toetsenist Julien Spreutels, gitaristen Gregory Discenza en Thomas Henry, bassist Francois Spreutels en drummer Nicolas Spreutels. Ze bestaan al sinds het jaar 2000, maar het duurde even voor alles op zijn plooi viel en ze Julie Colin als zangeres vonden. Ze namen in 2005 dan hun eerste demo op. Daarna werden er nog 3 demo’s uitgebracht (waarvan een aantal nummers ook heropgenomen zijn op dit nieuwe album) en anno 2015 komen ze eindelijk naar de voorgrond dankzij ‘Obscure Illusions’.

Het eerder vernoemd genre beschrijft perfect wat je kan verwachten: progressive power metal. Dit is al meteen herkenbaar bij het eerste nummer False Lamentations, dat het gitaar- en drumtempo van power metal bevat alsook de progressieve tonen voornamelijk afkomstig van de keyboardakkoorden. Tweede nummer Entities gaat nog meer de progressieve kant op en hier blinkt de stem van zangeres Julie Colin meer uit. Elke muzikant lijkt het beste van zichzelf te geven; Colin gebruikt verschillende toonhoogten en facetten van haar stem, gitaristen Discenza en Henry toveren heerlijke solo’s uit hun gitaarsnaren wanneer dat gepast is (zoals op Never Thought (You would Let Me Go), toetsenist Julien Spreutels zorgt overal voor de ideale achtergrondmelodieën en levert puike symfonische en progressieve intro’s, outro’s en tussenstukken op, terwijl diens broer Nicolas alles van een passend drumritme voorziet.

Het album eindigt in grandeur. Het laatste nummer (de titeltrack Obscure Illusions) is zo’n 15 minuten lang en er zingen enkele gastartiesten mee. Niemand minder dan Tom S. Englund (Evergrey), Kelly Sundown Carpenter (Firewind) en Mark Basile (DMG) leenden hun stem uit en dit zorgt voor een prachtige samenzang en afwisseling. Het wordt vooraf gegaan door een Interlude dat dit groots stuk inleidt. Dit kwartier muzikaal vertier lijkt voorbij te vliegen, alsof je naar een standaard nummer van 5 minuten luistert. Dit door de melodieuze stukken, tempowisselingen en uiteraard verschillende stemmen en zanglijnen. Kortom: boeiend tot op het einde!

‘Obscure Illusions’ is voer voor alle liefhebbers van progressive (power) metal. Je kan er makkelijk invloeden in terugvinden van bijvoorbeeld Evergrey of zelfs het zachte werk van Kamelot. Enkel even de klik maken dat het een female vocal is die je in vervoering brengt. In het druk bezette wereldje van de female fronted metal, moet je al eens diep gaan zoeken naar een parel binnen het geheel. Deze band met dit album is er zo een, Ethernity vinden wij hier dan ook een passende naam voor.

Tracklist:

 1. False Lamentations
 2. Entities
 3. Shadows On The Wall
 4. Secret Door
 5. Never Thought (You Would Make Me Go)
 6. Rancor
 7. Alone
 8. Broken Memories
 9. After All Has Turned To Pain
 10. XIII
 11. Interlude
 12. Obscure Illusions (feat Tom S. Englund, Kelly Sundown Carpenter & Mark Basile)

Meer info over Ethernity:

ethernity obscure illusions cover

Categorie: