Darius Koski - Sisu

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Darius Koski

Album: Sisu

Genre: singer-songwriter

Label: Fat Wreck Chords

Score: 81/100

Ahh, de punktroubadour! Mike Ness was vermoedelijk de eerste punker die de weg insloeg van akoestische roots rock met een ‘wij-tegen-de-falende-American-Dream’ thematiek. Talloze anderen volgden in z’n kielzog. Sommigen - zoals Brian Fallon - konden hierin op onze sympathie rekenen, anderen veel minder. Eerlijkheidshalve bekennen we dat deze Darius Koski, gitarist van The Swingin’ Utters, ons ook niet onmiddellijk deed rechtveren met het nieuws van een akoestisch debuut. “Trop, c’est trop” dachten we, uitgaande van het feit dat we te maken hadden met een zoveelste Springsteen of Cash kloon. Maar enige luistersessies later hebben we onze vooroordelen grotendeels moeten laten varen.

‘Sisu’ is immers een heel erg leuke en gevarieerde plaat geworden. Met een basis in punk – eerder in idee aanwezig dan in sound - grasduint Koski door een waar klankenamalgaam van yesteryear. Akoestische gitaar, piano, ukelele, viool en nog een hoop andere instrumenten worden benut om zich op berouwloze manier meester te maken van een pastiche aan genres. Country (Listen!), honkey tonk (Paper Tigers, Plastic Lions) en surf rock (Sound Of The Waves) zijn slechts enkele die de revue passeren. Waar Fond Of, Lost To nog voetstampend de saloon van de verbeelding opent, creëert het instrumentale Sidewalk Serenade met z’n accordeonspel verbazende visioenen van een vooroorlogs Parijs in de lentezon. Doorheen de vijftien nummers die ‘Sisu’ rijk is, ontspruiten de meest uiteenlopende beelden aan het brein. Maar bij al die fantasieën is er één overheersende stemming: feelgood.

Kommaneukers zouden kunnen vallen over het feit dat deze langspeler niet veel vooruitstrevends inhoudt. Dat er in wezen weinig wordt toegevoegd aan de singer-songwriter stiel. En hoewel we duidelijk voorstander zijn van experimenteren en vernieuwen, is een ongecompliceerde en nostalgische hang naar eenvoudigere tijden als deze simpelweg ontwapenend. Wanneer dat dan nog gebeurt met de knowhow en het vocale talent van Darius Koski, stoppen wij als critici even met zoeken naar mogelijke imperfecties om te genieten van zijn aanstekelijke en heldere passie voor muziek.

Bovendien is het hoorbaar dat Koski de plaat maakte die hijzelf wou maken. De verschillende nummers werden in de loop van tien jaar geschreven en herschreven. Nu geeft Koski toe aan de drang om zijn meest persoonlijke werk te releasen. Dat de publieke opinie hem daarbij aan de reet kan roesten, zou ons geenszins verbazen. Dit is het werk van een 'goestingdoener' die minder voelt voor hitlijstnoteringen of lovende kritieken dan voor authenticiteit.

Tracklist: 

 1. Fond Of, Lost To
 2. Empty Thing
 3. On Leaving
 4. Listen!
 5. The Sound Of Waves
 6. Paper Tigers, Plastic Lions
 7. Howls From The Gale
 8. Sidewalk Serenade
 9. Bells
 10. Do Nothin'
 11. Contacts and Contracts
 12. Show Me The Way
 13. So Help Me
 14. Tension Tank
 15. Everybody Leaves

Meer info over Darius Koski:

darius koski sisu cover

Categorie: