Guilty As Charged - Leap Of Faith

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Guilty As Charged

Album: Leap Of Faith

Genre: Heavy/ Thrash metal 

Label: eigen beheer

Score: 78/100

Guilty as Charged is een West-Vlaamse thrash metal formatie, die de laatste tijd reeds talrijk op kleine Vlaamse festivalletjes en zelfs op grotere festivals als Alcatraz Metal Festival (2011) en Masters @ Rock (2012) te bespeuren waren. De huidige line-up van de band vormde zich in 2008, in 2009 brachten ze een eerste demo uit en om dit jaar toe te komen aan de release van hun hun debuutalbum ‘Leap of Faith’.

Met Preach To The Masses wordt een snelle en directe start ingezet. Het valt meteen op dat dit een zeer goed geproduceerd album is, over elk detail lijkt goed nagedacht. Last Chance is een nummer dat ongetwijfeld live voor een geweldige sfeer zal zorgen, met het catchy refrein dat bestaat uit één enkele zin ‘Won’t you run into the light’. Het is een iets langzamer lied met een uitgesproken melodie, wanneer je dit lied hoort zou de naam Iced Earth wel eens kunnen opkomen in je hoofd! Ook de afwisseling tussen de ruwe en melodische maar toch krachtige zang valt hier voor het eerst op, daarmee onderscheidt Guilty as Charged zich van veel typische thrash metalbands. Ook Leap Of Faith is vocaal zeer melodisch, het lied spreekt meteen aan en heeft een opwekkende melodie. Zowel instrumentaal als vocaal zit er veel gevoel verwerkt in dit lied.

Wanneer zanger Jan De Vuyssere zijn strot openzet bij het liedje I’ll Never… gaat er meteen één ding (of beter: band) door je hoofd en dat is Metallica! Met die lied wordt het niveau van het gehele album getild naar een niveau dat zeer sterk is voor een band die aan hun eerste complete studio album toe is. Bij Lone Wolf horen we vooral veel actie en afwisseling, dit is waarschijnlijk het meest originele en expressieve lied op deze plaat. Dan is het tijd voor een prachtige en rustige instrumentale break met het lied Elysium, de muziek hoeft bij deze mannen duidelijk niet altijd even brutaal te zijn om verrassend uit de hoek te komen. Toch mocht er nóg wel wat meer melancholiek verwerkt worden doorheen het grote geheel van songs, dit had voor wat meer frisheid en afwisseling kunnen gezorgd hebben.

Als je even tot rust was gekomen, dan is dit niet van lange duur, want met Lack Of Control vliegt de band er opnieuw stevig in met de nodige power akkoorden. Het laatste lied Down is extra overtuigend en toont voor een laatste maal een stevig staaltje techniek.

Met 'Leap Of Faith' tonen deze 4 West Vlamingen wat ze in hun mars hebben, ze brengen een vernieuwende sound en zorgen toch voor een mooie portie afwisseling doorheen het hele album. Als ze in deze lijn blijven presteren zullen we zeker nog van hen horen in de toekomst. De band nodigt met dit album alvast uit om eens een liveshow van hen mee te pikken op één van de vele festivals waar ze deze zomer spelen! 

Tracklist: 

  1. Preach To The Masses
  2. Last Change
  3. Leap Of Faith
  4. I'll Never ...
  5. Lone Wolf
  6. Elysium
  7. Lack Of Control
  8. Down

Meer info over Guilty As Charged:

 

guilty as charged leap of faith cover

Tags: 
Categorie: