Cancer Bats - Searching For Zero

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Cancer Bats

Album: Searching For Zero

Genre: Metal / Hardcore

Label: Noise Church Records / BMG Rights

Score: 75/100

Het is nu al 10 jaar geleden dat Cancer Bats hun eerste plaat, Birthing The Giant, op de markt heeft gebracht. De Canadese band die bekend staat voor zijn hardcore/punkrock invloeden, heeft na al die jaren nog steeds niets van hun glans verloren. Het is net alsof elk album dat ze uitbrengen telkens van een hoger niveau is, alsof ze telkens nog dingen bijleren. Wijsheid komt met de jaren? Bij deze mannen zou het wel eens heel goed kunnen.

In hun eerste single Satellites wordt het meteen duidelijk dat ze dezelfde weg gaan bewandelen waarin ze reeds vertoefd hadden met hun vorige platen. Van grove hardcore-punk tot melodische riffs en refreinen om mee te zingen (of zullen we het toch maar schreeuwen noemen?), Searching for Zero bevat het allemaal. Neem daar nog de stem van Liam Cormier bij, die telkens weer rauwer en harder lijkt te worden, kunnen we wel degelijk spreken van een meer dan geslaagd album.

Deze plaat is geschreven na een zware periode. Het non-stop touren en het verlies van enkele vrienden hadden wel degelijk diepe sporen nagelaten. Ze hebben dan ook bijna een jaar stilgezeten voordat ze opnieuw naar de studio zijn gegaan. De bandleden vinden zelf dat deze 'pauze' ervoor heeft gezorgd dat ze sterker terug zijn gekomen dan ooit en dat kan ik enkel beamen. Een van de eerste nummers die ze hadden geschreven is dan ook getiteld: No More Bullshit. Hiermee wilden ze aantonen dat ze een balans hadden gevonden tussen hun verdriet en hun geluk. Daarop hebben ze zich dan ook gebaseerd om deze donkere dagen de rug toe te keren en enkel vooruit te kijken, naar wat de toekomst hen nog allemaal zou brengen. Deze denkwijze is er ook mede dankzij hun producer, Ross Robinson, gekomen die in het verleden al heeft samengewerkt met bands als Slipknot, Korn, Machine Head en veel meer. Liam zelf zei: “We’ve found our absolute zero, where there can no longer be a negative, and from that point, everything moving forward can only be positive”. Dit was dan ook de basis voor het tweede lied op het album: True Zero.

Ross zei over dit album: "He (Liam) really wants you to explain what all the songs are about so that everyone is feeling that emotional weight. It's cool because a lot of the songs on this record are pretty heavy, but he was like, this needs to be positive. I don't want to put this record out to bum people out, because you're not bummed out now. So this needs to be both, you're bummed for your friend, but you need to be celebrating that person's life while playing". Als je naar het album luistert, is het duidelijk dat deze elementen er inderdaad goed in terug te vinden zijn.

De videoclip van Satellites beschrijft ook perfect waar de band voor staat: explosiviteit. Er werd maar liefst een slordige €700 aan vuurwerk afgestoken, al dan niet in de richting van de drummer. Gevaarlijk? Onverantwoord? Ook dit typeert deze band. Het resultaat is dan ook typisch Cancer Bats: intense muziek gespeeld door een band wiens geliefde persoonlijkheden een verrassend toegankelijk bestanddeel aan hun sound toevoegen.

Wie deze band graag eens live wilt bewonderen, het kan! Ze spelen dit jaar namelijk op 1 mei op Groezrock in Meerhout. Allen daarheen!

Tracklist:

 1. Satellites
 2. True Zero
 3. Arsenic In The Year Of The Snake
 4. ​Beelzebub
 5. Devil's Blood
 6. ​Cursed With A Conscience
 7. ​All Hail
 8. Buds
 9. Dusted
 10. No More Bullshit
 11. Rust And Bone

Meer info over Cancer Bats:

cancer bats searching for zero cover

Categorie: